ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΑΦΚΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μακριά από την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν οι συνταξιούχοι διάφορων κατηγοριών, αλλά και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, κινείται το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αύξηση των συντάξεων και τη σταδιακή και κουτσουρεμένη επιστροφή του ΛΑΦΚΑ. Αυτό φάνηκε από τις τοποθετήσεις των φορέων στη χτεσινή ακρόασή τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, χαρακτήρισε «χαράτσι» το ΛΑΦΚΑ και υπενθύμισε ότι επιβλήθηκε το 1992 από τη ΝΔ και, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα το καταργήσει, εν τούτοις τρεις φορές προχώρησε στην ανανέωσή του.

«Απαιτούμε, τόνισε, την επιστροφή όλων των κλεμμένων» και αφού είπε ότι οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ζήτησε από τη Βουλή να ικανοποιήσει τους συνταξιούχους και να επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά. Το ποσό, σημείωσε, που παρακρατήθηκε είναι γύρω στο ένα δισ. ευρώ και επιστρέφονται μόλις τα 475 εκατομμύρια.

Ο Δ. Μαυροδόγλου ζήτησε να προβλεφτεί σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2006 και να δοθούν όλα τα αναδρομικά σε μια δόση και όχι σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, αφού, όπως τόνισε, μέχρι το 2008 ορισμένοι από τους συνταξιούχους δε θα ζουν για να πάρουν τα αναδρομικά. Τα ποσά, είπε που θα επιστραφούν να μη θεωρηθούν ως έσοδο και να μη φορολογηθούν, γιατί τελικά θα τα πάρει πίσω η Εφορία.

Υστερα από πολλές παλινωδίες, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αδ. Ρεγκούζας υποχρεώθηκε τελικά να δεσμευτεί ότι τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ δε θα φορολογηθούν.

Τις αντιρρήσεις τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων του Δημοσίου, των αστυνομικών, των πυροσβεστών και της ΑΔΕΔΥ που πήραν μέρος στη χτεσινή ακρόαση.

ΗΛΕΙΑ
Προκαλούν οι εργατοπατέρες

Αξιοποιώντας ακόμα και διαδικαστικού τύπου προφάσεις, επιχειρούν να αποδυναμώσουν τη δράση του ΠΑΜΕ

Οι μεθοδεύσεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ηλεία, μετά τις αποκαλύψεις για τις νοθείες, διπλοψηφίες, ακόμα και τη συμμετοχή νεκρών σε σωματεία που ελέγχουν, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος.

Αυτή τη φορά, σε μια πρωτοφανή ενέργεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Πύργου (ΕΚΠ), με δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στις τοπικές εφημερίδες (!), προχώρησε στη διαγραφή του Γιώργου Ηλιόπουλου, μέλους του ΔΣ του ΕΚΠ, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας και στελέχους του ΠΑΜΕ, με προφάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Και αυτό την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι του νομού υποφέρουν από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την εκμετάλλευση της εργοδοσίας.

Σε δήλωση-καταγγελία που έδωσε στον Τύπο ο Γ. Ηλιόπουλος αναδεικνύει τους πραγματικούς λόγους αυτής της ενέργειας και τονίζει: «Τέτοιες μεθοδεύσεις θα πέσουν στο κενό, δεν πρόκειται να ανακόψουν τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ».

«Την ώρα που βογκάνε οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα γκέτο του ΑΛΝΤΕΜΑΡ, του ΓΚΡΕΚΟΤΕΛ, του ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ, αυτοί μαζί με την εργοδοσία, μαζί με τους προσωπάρχες, κρυφά και μουλωχτά, κάνουν εκλογές μέσα στα γκέτο, όπως έγινε την προηγούμενη βδομάδα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όπου πρόεδρος είναι ο Νίκος Ορφανός, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρος του ΕΚ Πύργου», τονίζει ο συνδικαλιστής.

«Τέτοιες αντισυνδικαλιστικές αποφάσεις και με αυτόν τον τρόπο που πάρθηκαν, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν, αφού κι εγώ και η παράταξή μου και το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων, στο οποίο είμαι πρόεδρος, ενημερωθήκαμε από τις ...εφημερίδες, δείχνουν την πρεμούρα και το φόβο τους από την αποκάλυψη των αθλιοτήτων στις οποίες επιδίδονται και αποκάλυψε το ΠΑΜΕ», καταλήγει η δήλωση.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ καλεί το λαό της περιοχής να δώσει «μια πρώτη απάντηση στις αθλιότητες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, με συγκέντρωση την Κυριακή 18 του Σεπτέμβρη, στα Κρέστενα, στις 7 το βράδυ».

ΟΑΣΑ
Πραξικοπηματική υπονόμευση του αγώνα

Τα «βρήκε» με την εργοδοσία η πλειοψηφία της συναίνεσης στο σωματείο

Στη ματαίωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, στην αναίρεση της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στην υπογραφή νέας, που προβλέπει χαμηλότερες αποδοχές σχεδόν κατά 15% από την προηγούμενη, προχώρησε χθες αυθαίρετα η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ με τη συμμετοχή της ΔΑΚΕ στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ. Η νέα Σύμβαση έγινε, ουσιαστικά, καθ' υπαγόρευση της κυβέρνησης και με αυτήν την έννοια αναιρείται η ίδια η έννοια των Συμβάσεων Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2005 που είχε υπογραφεί μεταξύ της Διοίκησης της ΕΘΕΛ και του Συνδικάτου τον περασμένο Ιούλη. Χθες, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ ΟΑΣΑ, στη Διοίκηση του Σωματείου, ο πρόεδρος (πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ) συγκάλεσε μόνος του Διοικητικό Συμβούλιο κατά παράβαση του καταστατικού το οποίο απαιτεί η σύγκληση να γίνεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα - εκτός αν ο τελευταίος δηλώσει κώλυμα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Στη συνέχεια, πρότεινε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, να αναιρεθεί η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να υπογραφεί νέα με χειρότερους όρους. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ ΟΑΣΑ κατήγγειλαν την αυθαίρετη σύγκληση του ΔΣ, απέρριψαν την πρόταση και αποχώρησαν.

Η πλειοψηφία που αποτελείται από τις δύο παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ και ΠΑΣΚ) μαζί με τη ΔΑΚΕ αποφάσισαν τη ματαίωση των κινητοποιήσεων. Ακολούθως, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής γραμματέας υπέγραψαν τη νέα Σύμβαση Εργασίας και πάλι παραβαίνοντας το καταστατικό, αφού τη Σύμβαση υπογράφουν πρόεδρος και γραμματέας. Η πλειοψηφία έδειξε για άλλη μια φορά ότι όχι μόνο βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και στηρίζει τις αντεργατικές πολιτικές που χτυπούν και συρρικνώνουν τα δικαιώματά τους.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
Μηνυτήρια αναφορά για τις εφημερίες

Οι γιατροί του Κρατικού Θεραπευτηρίου της Λέρου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα της Ρόδου για τη μη καταβολή των εφημεριών της περιόδου Μάη - Αυγούστου 2005, που συνολικά ανέρχονται σε 212.000 ευρώ και αποτελούν το 35-50% των συνολικών αποδοχών των γιατρών.

Οι ανωτέρω δεδουλευμένες εφημερίες έχουν πραγματοποιηθεί και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού Θεραπευτηρίου και πιστοποιηθεί με την υπογραφή του διοικητή του Δήμα Χριστόδουλου σημειώνουν οι γιατροί στη μηνυτήρια αναφορά και τονίζουν: «Η επίκληση εκ μέρους του Θεραπευτηρίου μη επάρκειας των σχετικών πιστώσεων, κρίνεται ως ανεπαρκής και μη βάσιμη, εκ του γεγονότος ότι οι ιατροί εγκαίρως και από έτους 2004, κατά τη σύνταξη του σχετικού προϋπολογισμού, είχαν καταθέσει και επισημάνει το ύψος των απαιτούμενων πιστώσεων για την επαρκή και ασφαλή εφημερία του Θεραπευτηρίου, επανερχόμενοι το Φλεβάρη του έτους 2005 με αίτημά τους το οποίο όμως με ευθύνη της Διοίκησης παρέμεινε ως μηδέποτε υποστηριχθέν και διεκδικήσιμο. Το υπουργείο Υγείας αυθαίρετα και χωρίς να εξετάσει την αιτιολογική έκθεση προϋπολογισμού των εφημεριών έτους 2005, τα λοιπά δικαιολογητικά και στοιχεία, περιέκοψε το σχετικό κονδύλιο εφημεριών κατά 30%, με αποτέλεσμα τη μη επάρκεια των πιστώσεων, εις τρόπον ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και επαρκής κάλυψη εφημερίας στο Κρατικό Θεραπευτήριο - ΚΥ Λέρου και τις εποπτευόμενες από αυτό Μονάδες Υγείας (ΚΥ Πάτμου, ΠΙ Λειψών και Αγαθονησίου)».

Καμιά δέσμευση για ΒΑΕ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ) και του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, με τον τελευταίο να δίνει αόριστες απαντήσεις σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων στον κλάδο.

Στο ζήτημα των αυξήσεων ο υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του νέου μισθολογίου που θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2006 και το οποίο δε θα προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις αλλά ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Μάλιστα και αυτή η ενσωμάτωση δε θα γίνει άμεσα, αλλά σταδιακά. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για ένταξη του κλάδου στα Βαριά και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) απάντησε ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει εφόσον τελειώσει το μισθολόγιο! Τέλος, σχετικά με την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας τους και εισαγωγή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας - τα οποία οδηγούν στην παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων - ο υπουργός δεν έδωσε ουσιαστικά καμιά απάντηση.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ στο Διαδίκτυο

«Εγκαίνια» πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες η ηλεκτρονική σελίδα της ΔΑΣ ΟΤΑ - http://www.poeota.gr/dasota/. Η σελίδα ενημερώνεται σχεδόν αυθημερόν με τις ανακοινώσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στον κλάδο, τις προτάσεις τους στο Γενικό Συμβούλιο. Επίσης, μπορεί να βρει κανείς τις θέσεις, τις διακηρύξεις και αφίσες της ΔΑΣ, το εφημεριδάκι της παράταξης «ΟΤΑξικος ΠΑΛΜΟΣ», καθώς και να συνδεθεί με την ηλεκτρονική σελίδα του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ