ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολέθρια η νέα ΚΑΠ για τους μικρομεσαίους αγρότες

Ομιλία του Γ. Σφυρή, υπεύθυνου του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Παλαμά Καρδίτσας

Στις ολέθριες συνέπειες της νέας ΚΑΠ για τους μικρομεσαίους αγρότες, αναφέρθηκε, ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση, που διοργάνωσαν, στον Παλαμά, η ΝΕ Καρδίτσας και η Οργάνωση Παλαμά του Κόμματος, καθώς και σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Γ. Σφυρής χαρακτήρισε τις επιδοτήσεις που θα παίρνουν από του χρόνου οι αγρότες επίδομα ανεργίας και δόλωμα, για να δεχτούν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κι αναφερόμενος στις συνέπειες που θα υπάρξουν στη μικρομεσαία αγροτιά και στα άλλα λαϊκά στρώματα, σημείωσε:

  • Θα συρρικνωθεί το αγροτικό εισόδημα και η αγροτική παραγωγή και θα υποβαθμιστεί η ποιότητά της. Ορισμένες καλλιέργειες, όπως ο καπνός, σύντομα θα καταργηθούν, ενώ άλλες, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα, θα περιοριστούν σημαντικά. Στην Πορτογαλία, που εφαρμόστηκε η νέα ΚΑΠ, έμεινε ακαλλιέργητο το 15% των χωραφιών.
  • Θα κλείσουν πολλά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και θ' αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο.
  • Θα πληγούν η δουλιά και το εισόδημα των επαγγελματοβιοτεχνών, που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.
  • Θα ενταθεί η διατροφική εξάρτηση του λαού μας σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα, ενώ τα ελληνικά θα σαπίζουν στα χωράφια και στις αποθήκες.
  • Θα αυξηθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και θα ανοίξει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού - καταναλωτή.

Αυτές τις συνέπειες - τόνισε ο Γ. Σφυρής - θέλουν να συγκαλύψουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισαν τη νέα ΚΑΠ κι έχουν μεγάλες ευθύνες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ, που καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλοαγροτική ΚΑΠ και φιλολαϊκή Ευρωπαϊκή Ενωση. Και χαρακτήρισε κατάντια το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε τη νέα ΚΑΠ, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της θα αποβεί προς όφελος των αγροτών, τώρα εμφανίζεται να μη γνωρίζει τις συνέπειές της! Γι' αυτό και αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες - και όχι τις υπηρεσίες του υπουργείου, το οποίο διαθέτει χιλιάδες ειδικούς γεωτεχνικούς - να κάνουν μελέτες για τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στις 13 Περιφέρειες της χώρας και για τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Στη συνέχεια, κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει, ταυτόχρονα, να τιμωρήσουν τα κόμματα και όσους άλλους στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι αυτή μπορεί να υλοποιηθεί από μια άλλη, μια Λαϊκή Εξουσία, που θα προκύψει με την πάλη του λαού και την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Και παρουσίασε τους βασικούς στόχους αυτής της πολιτικής που είναι:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, να αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας, Παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.
ΠΑΣΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών

(Του ανταποκριτή μας).-

Με σειρά προγραμματισμένων περιοδειών, συσκέψεων, συγκεντρώσεων και ομιλιών, τα στελέχη της Γραμματείας Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ ξεχύνονται στους φθιωτικούς κάμπους και στα αγροτοχώρια του νομού, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για την καταστροφική αναθεώρηση της ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλο βήμα είναι ο συντονισμός της δράσης, σε ενιαίο πλαίσιο για τους ελαιοπαραγωγούς, βαμβακοπαραγωγούς, σιτοπαραγωγούς και καλλιεργητές οπωροκηπευτικών.

Οι ξωμάχοι της Ρούμελης, αφού είδαν και απόειδαν από την προηγούμενη, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, αγανακτισμένοι και οργισμένοι, από τη Σπερχειάδα, Μακρακώμη, την Ανατολική Φθιώτιδα (που η ελαιοπαραγωγή της έχει πληγεί τέσσερις φορές τα τέσσερα τελευταία χρόνια, από παγετό και χαλάζι) μέχρι το Δομοκό και το Νέο Μοναστήρι, δηλώνουν αποφασισμένοι να το παλέψουν.

Ετσι, «η πορεία για ενημέρωση και συντονισμό δράσης» της ΠΑΣΥ Φθιώτιδας ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στη Στυλίδα, με σύσκεψη των διοικήσεων και αγροτών των νεοϊδρυθέντων (σε επίπεδο δήμου) αγροτικών συλλόγων. Θα ακολουθήσουν συσκέψεις, την Τρίτη 20/9 στο Περιβόλι Δομοκού, την Παρασκευή 23/9 στη Σπερχειάδα, τη Δευτέρα 26/9 στο Νέο Μοναστήρι και την Τρίτη 27/9 ομιλία στην Ανθήλη, ενώ περιοδείες θα πραγματοποιηθούν ακόμα και στο μικρότερο αγροτοχώρι του νομού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
«Να μην πληρώσουν ούτε λεπτό οι παραγωγοί»

Απαράδεκτη, χαρακτηρίζει με δήλωσή του, ο Στ. Σκοπελίτης, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, την αξίωση υπουργείου και ΠΑΣΕΓΕΣ, να πληρώσουν οι παραγωγοί το κόστος των ενστάσεων που θα κάνουν, για να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στον προσδιορισμό των προσωρινών ατομικών τους δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας τη συναπόφαση κυβέρνησης και ΠΑΣΕΓΕΣ να προχωρήσουν στην επιβολή του συγκεκριμένου «χαρατσιού», ο βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε: «Για μια ακόμα φορά, οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν λάθη, για τα οποία οι ίδιοι δεν ευθύνονται. Και λέμε για μια ακόμα φορά γιατί είναι γνωστό ότι αυτοί πλήρωσαν τα λάθη που έγιναν στη σύνταξη του ελαιοκομικού μητρώου. Τώρα, αυτό θα γίνεται με τις ενστάσεις που θα κάνουν, για να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στον προσδιορισμό των προσωρινών ατομικών τους δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, καλούνται να πληρώσουν 10 ευρώ για τις πολλές ενστάσεις και 25 ευρώ για τις σύνθετες. Απλές είναι όταν αφορούν τα στοιχεία που αναγράφονται, όπως δήμος, στρέμματα κλπ. και σύνθετες είναι εκείνες που αναφέρονται σε λάθη μεταβίβασης, κληρονομιές κλπ. Καταγγέλλω αυτή την απόφαση που συνυπεύθυνη γι' αυτήν είναι και η γαλαζοπράσινη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ και ενώνω την απαίτησή μου με εκείνη των παραγωγών και ζητώ να μην πληρώσουν ούτε λεπτό, αφού οι ίδιοι δε φταίνε για τα λάθη αυτά».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΛΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Κινδυνεύουν με χρεοκοπία

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των αγροτών των πρώην παρακάρλιων κοινοτήτων στο Νομό Μαγνησίας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν: «Πάνω από 60 οικογένειες, επί το πλείστον ακτήμονες, των πρώην παρακάρλιων κοινοτήτων και τώρα Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Κάρλας, κυρίως σε ενοικιαζόμενες εκτάσεις, από το 2000 δεν ασκούν καμία γεωργική δραστηριότητα στο χώρο της λίμνης στον οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες ανασύστασής της, με αποτέλεσμα οι αγρότες αυτοί να μην μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ, σύμφωνα με την οποία τα ιστορικά δικαιώματα υπολογίζονται με βάση τις επιδοτήσεις της τριετίας 2000-2002. Οι θιγόμενοι καλλιεργητές που για 10ετίες ζούσαν από τις καλλιέργειες βαμβακιού σε εκτάσεις της λίμνης Κάρλας, βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους χρεοκοπίας. Γεωργικά μηχανήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών βρίσκονται εκτός χρήσης. Οι υποχρεώσεις σε τράπεζες και τρίτους "τρέχουν" χωρίς να είναι σε θέση οι καλλιεργητές να ανταποκριθούν μια και οι κυβερνήσεις δεν τους εξασφάλισαν καμία εναλλακτική λύση».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «ποια εναλλακτική λύση προτείνει για τους παραπάνω αγρότες που να τους εξασφαλίζει το αναγκαίο εισόδημα επιβίωσης;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ