Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολέθρια η νέα ΚΑΠ για τους μικρομεσαίους αγρότες

Ομιλία του Γ. Σφυρή, υπεύθυνου του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Παλαμά Καρδίτσας

Στις ολέθριες συνέπειες της νέας ΚΑΠ για τους μικρομεσαίους αγρότες, αναφέρθηκε, ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συγκέντρωση, που διοργάνωσαν, στον Παλαμά, η ΝΕ Καρδίτσας και η Οργάνωση Παλαμά του Κόμματος, καθώς και σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Γ. Σφυρής χαρακτήρισε τις επιδοτήσεις που θα παίρνουν από του χρόνου οι αγρότες επίδομα ανεργίας και δόλωμα, για να δεχτούν την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κι αναφερόμενος στις συνέπειες που θα υπάρξουν στη μικρομεσαία αγροτιά και στα άλλα λαϊκά στρώματα, σημείωσε:

  • Θα συρρικνωθεί το αγροτικό εισόδημα και η αγροτική παραγωγή και θα υποβαθμιστεί η ποιότητά της. Ορισμένες καλλιέργειες, όπως ο καπνός, σύντομα θα καταργηθούν, ενώ άλλες, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα, θα περιοριστούν σημαντικά. Στην Πορτογαλία, που εφαρμόστηκε η νέα ΚΑΠ, έμεινε ακαλλιέργητο το 15% των χωραφιών.
  • Θα κλείσουν πολλά εργοστάσια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και θ' αυξηθεί η ανεργία στην ύπαιθρο.
  • Θα πληγούν η δουλιά και το εισόδημα των επαγγελματοβιοτεχνών, που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα.
  • Θα ενταθεί η διατροφική εξάρτηση του λαού μας σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα, ενώ τα ελληνικά θα σαπίζουν στα χωράφια και στις αποθήκες.
  • Θα αυξηθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και θα ανοίξει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού - καταναλωτή.

Αυτές τις συνέπειες - τόνισε ο Γ. Σφυρής - θέλουν να συγκαλύψουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισαν τη νέα ΚΑΠ κι έχουν μεγάλες ευθύνες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες του ΣΥΝ, που καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλοαγροτική ΚΑΠ και φιλολαϊκή Ευρωπαϊκή Ενωση. Και χαρακτήρισε κατάντια το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση ψήφισε τη νέα ΚΑΠ, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της θα αποβεί προς όφελος των αγροτών, τώρα εμφανίζεται να μη γνωρίζει τις συνέπειές της! Γι' αυτό και αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες - και όχι τις υπηρεσίες του υπουργείου, το οποίο διαθέτει χιλιάδες ειδικούς γεωτεχνικούς - να κάνουν μελέτες για τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ στις 13 Περιφέρειες της χώρας και για τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών που πρέπει και μπορούν να γίνουν. Στη συνέχεια, κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι πρέπει, ταυτόχρονα, να τιμωρήσουν τα κόμματα και όσους άλλους στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Αναφερόμενος στις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι αυτή μπορεί να υλοποιηθεί από μια άλλη, μια Λαϊκή Εξουσία, που θα προκύψει με την πάλη του λαού και την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών. Και παρουσίασε τους βασικούς στόχους αυτής της πολιτικής που είναι:

  • Ανάπτυξη της γεωργίας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού, με σεβασμό στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Ανάδειξη των παραγωγικών συνεταιρισμών σε βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της γεωργίας προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και του λαού.
  • Στήριξη του δημόσιου αναπτυξιακού, παραγωγικού αγροτικού τομέα, διαμόρφωση και υλοποίηση κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή από φυσικούς κινδύνους, να αναπτύσσεται και να μπαίνει σε εφαρμογή η έρευνα και η τεχνολογία.
  • Αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της υπαίθρου, με αποκλειστικά δημόσια συστήματα Υγείας, Παιδείας, με ανθρώπινες συντάξεις, με τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ