ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ
Φουντώνει μόνο η δυσαρέσκεια

Φουσκώνει η δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων στην εφαρμοζόμενη πολιτική που στηρίζεται από τα κόμματα του δικομματισμού, χωρίς ωστόσο αυτό να «αντανακλάται» και σε πολιτικές μετακινήσεις και αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο του «Σκάι» και της VPRC που διενεργήθηκε στις 12-13 Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επτά στους δέκα (ποσοστό 71%) από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ευθέως ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, έναντι μόλις 26% που δηλώνουν ικανοποιημένοι. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τη λειτουργία της αντιπολίτευσης, καθώς 83% δηλώνει δυσαρεστημένο και μόνο το 11% δηλώνει ικανοποιημένο.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, 51% έχει αρνητική εικόνα και 37% θετική (τα αντίστοιχα ποσοστά τον περασμένο Ιούνη ήταν 44% αρνητική και 34% θετική). Παράλληλα, το 59% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην οικονομία, καθώς αυτή αποφασίζεται από την ΕΕ, 30% διαφωνεί, ενώ 11% ούτε συμφωνεί, ούτε διαφωνεί.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, καθώς το 37% δήλωσε ότι η εικόνα που αποκόμισε από την ομιλία του πρωθυπουργού ήταν «μάλλον αρνητική» έναντι 25% που απάντησε «μάλλον θετική».

Στο ερώτημα «εάν η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων», 44% απαντά ότι μάλλον δεν έχει, ενώ 36% ότι μάλλον έχει (τον Ιούλιο του 2005 οι απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα ήταν 47% μάλλον όχι, 32% μάλλον ναι). Παράλληλα, 54% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του καθεστώτος του ιδιωτικού τομέα στις ΔΕΚΟ, έναντι 27% που επιθυμεί οι ΔΕΚΟ να παραμείνουν με το καθεστώς του Δημοσίου.

Η ΝΔ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στη λεγόμενη παράσταση νίκης, καθώς το 61% πιστεύει ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν τώρα, ενώ μόλις 14% πιστεύει ότι θα τις κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ. Κάμψη παρουσιάζει η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Το 57% έχει θετική γνώμη για τον Κ. Καραμανλή και 34% αρνητική, ενώ τον περασμένο Μάη τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 69% και 26%. Για τον Γ. Παπανδρέου: 49% θετική, 39% αρνητική (Μάιος: 54% - 39%).

Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός

Μια σημαντική συλλογή κειμένων που πρωτοδημοσιεύονται ή αναδημοσιεύονται σ' αυτό το πραγματικά χρήσιμο και επίκαιρο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Υπάρχει πάντα η ανάγκη το Κομμουνιστικό Κόμμα να γυρίζει πίσω στα ιστορικά δεδομένα και να πλουτίζει τα ιδεολογικά και πολιτικά του συμπεράσματα. Αυτό ακριβώς επιδιώκεται από αυτή τη συλλογή κειμένων.

Στα μεταπολεμικά χρόνια δύο φορές επιχειρήθηκε να διαχυθεί το ΚΚΕ σε κάποιο άλλο κόμμα, ώστε να απογυμνωθεί ο επαναστατικός και εργατικός του χαρακτήρας. Η πρώτη ήταν η περίοδος των δεκαετιών 1950 και 1960, με την προσπάθεια μετατροπής της ΕΔΑ σε ενιαίο κόμμα, με παράλληλη διάλυση των οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα. Ακολούθησε σκληρή εσωκομματική διαπάλη και έγινε η διάσπαση στη διάρκεια της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ, το Φλεβάρη του 1968.

Το 1991 για δεύτερη φορά τμήμα των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεργασία με τις δεξιές οπορτουνιστικές δυνάμεις του 1968 πρωτοστάτησαν στη νέα φάση διάχυσης του ΚΚΕ μέσα στο ΣΥΝ. Το εγχείρημα δε βρήκε τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΚΕ του ΚΚΕ και οπωσδήποτε συνάντησε σοβαρή αντίσταση από τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος.

Ο οπορτουνισμός σαν τάση νόθευσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του επαναστατικού εργατικού κινήματος έχει τη ρίζα του στην ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη. Ουσιαστικά σημαίνει τη διείσδυση της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο εργατικό κίνημα. Γι' αυτό η αστική τάξη εξαντλεί τα μέσα της να τον στηρίζει πολύπλευρα έστω και συγκαλυμμένα - διακριτικά τις περισσότερες φορές. Αυτό γιατί χρειάζεται μόνιμα το ανάχωμα μπροστά στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών. Απ' αυτά προκύπτει πως δεν πρόκειται για εύκολο αντίπαλο των επαναστατικών δυνάμεων και ούτε ξεμπερδεύουν ποτέ «μια και καλή» με τις διάφορες εκδοχές του.

Το υλικό του βιβλίου είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά την παρουσίαση του δεξιού οπορτουνισμού ως αριστερού πολιτικού συμμάχου του ΚΚΕ. Η δεύτερη παρουσιάζει το μεταπολεμικό δεξιό οπορτουνισμό στην Ελλάδα. Η τρίτη καταπιάνεται με το σύγχρονο δεξιό οπορτουνισμό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Ζούμε σε μια εποχή που τα διάφορα κέντρα του ιμπεριαλισμού επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Να φέρουν τα γεγονότα στα μέτρα τους ώστε να δικαιολογούν την ύπαρξή τους και να διαιωνίζουν το άδικο εκμεταλλευτικό του σύστημα. Ειδικά, η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών έχει μπει στο στόχαστρό τους επειδή επιδιώκουν να αλλοιώσουν τα ελπιδοφόρα μηνύματά της και να μηδενίσουν την τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ.

Η επιχείρηση παραχάραξης αυτής της ιστορικής περιόδου εμφανίζεται σε ποικίλες μορφές και εκδοχές ανάλογα με τους συσχετισμούς και το ακροατήριο. Από τον χοντροκομμένο ωμό αντικομμουνισμό, που για παράδειγμα επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τον Χίτλερ και τον Στάλιν, έως τον πιο εκλεπτυσμένο, που απομονώνει ξεχωριστά γεγονότα ή «ξεχνά» τι κοινωνικό σύστημα είχε η ΕΣΣΔ. Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος. Να υπερασπιστούν τον καπιταλισμό, να τον θωρακίσουν με ψέματα, με αντιεπιστημονικές υποθέσεις και κατασκευασμένα «γεγονότα».

Το ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο, δημοσιοποίησε τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος «Για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών». Ταυτόχρονα ξεδίπλωσε μια σειρά από πολύμορφες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης μια σειρά κειμένων και αφιερωμάτων δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Η έκδοση αυτή της «Σύγχρονης Εποχής» περιλαμβάνει ακριβώς όλο αυτό τον πλούτο των υλικών. Είναι ευθύνη όλων μας η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο Καραμανλής ζει και βασιλεύει

(απαντώντας στην ερώτηση της... γνωστής γοργόνας)

1. Ζει στα δάκρυα τα καυτά του προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου, τα οποία προκάλεσε ο Κωστάκης με τον επικήδειό του για την εργατική τάξη στη ΔΕΘ.

2. Ζει σε θάλαμο προβολής, όπου παρακολουθεί μετά μανίας κινηματογραφικά στιγμιότυπα από το βίο του θείου του,... θαυμάζων ακαταπαύστως τον ιδιόρρυθμον και υπεροπτικόν χαρακτήρα του που δεν ηνέχετο να έχει παρ' εαυτώ άνδρας υπερτερούντας κατά την παιδείαν και υπόληψίν του. Και αντιγράφει τον θείο του εφ' όλης της ύλης για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το άλυτο και δύσκολο έργο της δύστροπης ψυχής του Νεοέλληνα.

3. Ζει συγκινημένος μπροστά στο πολιτικό οικογενειακό του δέντρο, δώρο της Νέας Δημοκρατίας στον ίδιο. Και ιδού επί του χάρτου: θηκοδόντια, οι στεγόσαυροι, τα σαυρόποδα, τα θηρόποδα και οι αγκυλόσαυροι!

4. Ζει στο υπουργείο Πολιτισμού εργαζόμενος νυχθημερόν με τη μέθοδο των ερωτήσεων, με μοναδικό σκοπό την πνευματική ανύψωση των πλατιών στρωμάτων του λαού. Ερωτήσεις όπως «πώς ονομάζεται η άνοιξη αρχαϊστί;», «τι μας σώζει από τον πνιγμό;», «ποιος μεγάλος ποιητής έγραψε τους στίχους: "όταν ήμουνα κεφάτος, χοροπήδαγε το κράτος";»...

5. Ζει ως αντίγραφο ενός πρωτότυπου που χάθηκε για πάντα.

6. Ζει ως ανάμνηση μιας παράστασης που έδωσε η παράταξή του, αυτή η κερδοφόρα τάξη των νικητών της Δεξιάς.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΑΓΡΙΝΙΟ
Εκδήλωση για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Εκδήλωση για τον Χαρίλαο Φλωράκη πραγματοποιεί τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου και ώρα 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης με ομιλητή τον Γιώργη Μωραΐτη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ).

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

- Στις 20.15, η εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» μας ταξιδεύει στην Κούβα. Η συνεργασία του «902» με την κουβανική τηλεόραση, μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το Διεθνές Κέντρο Νευρολογικής Αποκατάστασης και ειδικότερα την Κλινική Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης και την Κλινική Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Πόπη Καπετανοπούλου.

- Στις 10.00 το βράδυ, τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας της στη ΔΕΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ