Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο σύγχρονος δεξιός οπορτουνισμός

Μια σημαντική συλλογή κειμένων που πρωτοδημοσιεύονται ή αναδημοσιεύονται σ' αυτό το πραγματικά χρήσιμο και επίκαιρο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Υπάρχει πάντα η ανάγκη το Κομμουνιστικό Κόμμα να γυρίζει πίσω στα ιστορικά δεδομένα και να πλουτίζει τα ιδεολογικά και πολιτικά του συμπεράσματα. Αυτό ακριβώς επιδιώκεται από αυτή τη συλλογή κειμένων.

Στα μεταπολεμικά χρόνια δύο φορές επιχειρήθηκε να διαχυθεί το ΚΚΕ σε κάποιο άλλο κόμμα, ώστε να απογυμνωθεί ο επαναστατικός και εργατικός του χαρακτήρας. Η πρώτη ήταν η περίοδος των δεκαετιών 1950 και 1960, με την προσπάθεια μετατροπής της ΕΔΑ σε ενιαίο κόμμα, με παράλληλη διάλυση των οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα. Ακολούθησε σκληρή εσωκομματική διαπάλη και έγινε η διάσπαση στη διάρκεια της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ, το Φλεβάρη του 1968.

Το 1991 για δεύτερη φορά τμήμα των μελών της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεργασία με τις δεξιές οπορτουνιστικές δυνάμεις του 1968 πρωτοστάτησαν στη νέα φάση διάχυσης του ΚΚΕ μέσα στο ΣΥΝ. Το εγχείρημα δε βρήκε τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΚΕ του ΚΚΕ και οπωσδήποτε συνάντησε σοβαρή αντίσταση από τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος.

Ο οπορτουνισμός σαν τάση νόθευσης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του επαναστατικού εργατικού κινήματος έχει τη ρίζα του στην ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη. Ουσιαστικά σημαίνει τη διείσδυση της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο εργατικό κίνημα. Γι' αυτό η αστική τάξη εξαντλεί τα μέσα της να τον στηρίζει πολύπλευρα έστω και συγκαλυμμένα - διακριτικά τις περισσότερες φορές. Αυτό γιατί χρειάζεται μόνιμα το ανάχωμα μπροστά στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών. Απ' αυτά προκύπτει πως δεν πρόκειται για εύκολο αντίπαλο των επαναστατικών δυνάμεων και ούτε ξεμπερδεύουν ποτέ «μια και καλή» με τις διάφορες εκδοχές του.

Το υλικό του βιβλίου είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά την παρουσίαση του δεξιού οπορτουνισμού ως αριστερού πολιτικού συμμάχου του ΚΚΕ. Η δεύτερη παρουσιάζει το μεταπολεμικό δεξιό οπορτουνισμό στην Ελλάδα. Η τρίτη καταπιάνεται με το σύγχρονο δεξιό οπορτουνισμό σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ