Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισα δικαιώματα και ειδική βοήθεια στους μετανάστες

Σχετικά με την πρόταση του Κόμματος για ειδικές κατηγορίες πολιτών, ρωτήθηκε επίσης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

- Κυρία Παπαρήγα, αναφερθήκατε σε εξειδίκευση πολιτικών για ειδικές κατηγορίες, άτομα με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντες, μετανάστες. Θα ήθελα να καταλάβω ποια είναι η δική σας πολιτική πρόταση, σε αδρές γραμμές, για το μεταναστευτικό ζήτημα, υπάρχει το ζήτημα της ψήφου των μεταναστών και άλλα συναφή ζητήματα και ένας ολόκληρος προβληματισμός. Οπως επίσης να μου πείτε, αν έχετε πάρει κάποια πρωτοβουλία ειδικά για το θέμα των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, οι οποίοι εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν απελάσεις.

- Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σ' αυτό το ζήτημα. Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, οι οποίοι στην ουσία αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους, αναγκάστηκαν όχι μόνο γιατί πολιτικά διώκονταν, από ορισμένες χώρες είναι και πολιτικοί πρόσφυγες, αλλά γιατί έψαχναν να ζήσουν κάπως καλύτερα, εφόσον ζουν στην Ελλάδα, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ειδική βοήθεια. Γιατί το να φεύγεις από τη μια χώρα και να έρχεσαι σε μιαν άλλη δεν είναι εύκολο πράγμα να ζήσεις.

Γι' αυτό εμείς σε όλα τα αιτήματα που διατυπώνουμε αναφέρουμε ότι αυτό ισχύει και για τους μετανάστες. Δεν είναι μόνο θέμα να έχεις μια λίστα ξεχωριστών αιτημάτων.

Να σας πω ένα παράδειγμα, έφτιαξαν αυτά τα περίφημα, έτσι τα λένε, πολυπολιτισμικά σχολεία. Ξέρετε ότι λείπει εκπαιδευτικό προσωπικό και κυρίως λείπει ειδικευμένο προσωπικό, δεν μπορεί να πάει ο καθένας να διδάξει σε αυτά τα σχολεία.

Ηδη, εμείς, την πρώτη μέρα της έναρξης των σχολείων, θέσαμε αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, μαζέψαμε στοιχεία και υπάρχουν σχολεία, τα έκαναν χωριστά, εδώ είναι και ένα θέμα αυτά τα πολυπολιτισμικά πώς λειτουργούν κλπ., αλλά εν πάση περιπτώσει τα έκαναν, θέλουν να τα δοκιμάσουν σαν θεσμό, θέλει ειδικευμένο προσωπικό.

Το ρεύμα το μεταναστευτικό στην Ελλάδα δεν έγινε τώρα ένα χρόνο, είναι 15 χρόνια. Υποστηρίζουμε πολλές δραστηριότητες και ως κόμμα, αλλά κυρίως εκεί που μετέχουμε σε μαζικές οργανώσεις, για όλο αυτό το ζήτημα, αν θέλετε, που σχετίζεται με όλα αυτά τα κυκλώματα πορνείας κλπ., που ιδιαίτερα λειτουργούν στο χώρο των μεταναστών. Και μπορώ να σας πω, υπάρχουν δραστηριότητες μαζικών οργανώσεων που εμείς μετέχουμε, γιατί δε μας ενδιαφέρει μόνον εμείς σαν κόμμα τι κάνουμε.

Εμάς η δύναμή μας είναι να πείθουμε μέσα στις μαζικές οργανώσεις και το μαζικό κίνημα, να γίνεται υπόθεση ευρύτερων ανθρώπων, δεν είναι μόνο θέμα να το πει το ΚΚΕ. Και, μάλιστα, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα στη Βουλή, τους κάναμε τη ζωή δύσκολη και ορισμένα πράγματα τα πήραν πίσω.

Διότι τότε και αν ήταν να διευρυνθεί το κύκλωμα της πορνείας με ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις γυναίκες που προέρχονται από τη μετανάστευση.

Για τις διώξεις έχουμε κάνει, π.χ., σε πάρα πολλές περιπτώσεις που έγιναν καταγγελίες και τις ξέρουμε, από έναν Κούρδο που είχαν διώξει, κάναμε ολόκληρες δραστηριότητες και στην Αθήνα και στη Θράκη κλπ. και ο άνθρωπος επέστρεψε. Δηλαδή, κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες, κάνουμε αποκαλύψεις, για συλλήψεις Πακιστανών και άλλων και μάλιστα κάναμε και ιδιαίτερο διάβημα στη Βουλή στον κ. Βουλγαράκη για τις διώξεις κατά των μεταναστών.

Το κάναμε, δεν ήμουν εκείνη τη στιγμή στην Ελλάδα, ήμουν σε ταξίδι, αλλά όταν γύρισα τα βρήκα και ξέρω, και του ζητήσαμε μάλιστα να μη μας πει την εύκολη απάντηση, δε γίνεται τίποτα, αλλά να πάει να ψάξει. Και θα επανέλθουμε στο θέμα. Και μάλιστα οργανώνουμε και έρευνες γι' αυτά τα ζητήματα, όχι συνωμοτικές έρευνες, έρευνες μέσα στον κόσμο.

Τέτοιες δραστηριότητες κάνουμε και τέτοιες πρωτοβουλίες παίρνουμε. Να δεχτώ ότι μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να κάνουμε βεβαίως, αλλά σε έναν τέτοιο δρόμο επιλογής σαφώς είμαστε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ