Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ: «Πάνω από 90 εκατομμύρια ανήλικοι Αμερικανοί, σχεδόν ένας στους δύο, είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, ή περίπου αναλφάβητοι, δηλαδή δε διαθέτουν ούτε τις ελάχιστες γνώσεις ή δεξιότητες που απαιτούνται σε μια σύγχρονη κοινωνία (...)».

ΟΥΤΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: «H δημόσια παιδεία που παρέχεται στη διαφημιζόμενη ως πλέον προηγμένη χώρα στον κόσμο είναι τόσο υποβαθμισμένη, ώστε εκ των 191 εκατομμυρίων ενηλίκων τα 44 δεν μπορούν να διαβάσουν εφημερίδα, ή να συμπληρώσουν αίτηση εργασίας, να γράψουν γράμμα ή να διαβάσουν ιατρικές οδηγίες (π.χ. σιρόπι για το βήχα). Επιπλέον 50 εκατομμύρια δε δύνανται να διαβάσουν ή να κατανοήσουν γραπτά που ξεπερνούν τις γνώσεις της - δικής μας - δευτέρας γυμνασίου. Η αμερικανική τραγωδία έχει συνέχεια καθώς σύμφωνα με την ίδια έρευνα για να κατανοήσει κανείς οδηγίες για το αντίδοτο της χλωρίνης απαιτούνται γνώσεις τρίτης γυμνασίου (...)».

ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ: «Σε πλούσιες πολιτείες όπως η Φλόριντα το 63% του πληθυσμού ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Το 70% της ίδιας κατηγορίας - δηλαδή όσοι δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε εφημερίδα - δεν έχουν μόνιμη εργασία ή υποαπασχολούνται. Ταυτόχρονα, το μηνιαίο εισόδημα όσων δε διαθέτουν απολυτήριο λυκείου δεν ξεπερνά τα 452 δολάρια, ενώ αντίστοιχα οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου κερδίζουν 1.829 δολάρια (...)».

ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ: «Η φτώχεια συνυπάρχει με ένα άλλο θλιβερό φαινόμενο, τους άστεγους - τραγικό δίπτυχο παρουσίασε αύξηση 35%-45% μεταξύ 2002-2003. Αν σ' αυτό το ποσοστό προστεθεί το 30% των Αμερικανών που διαβιούν στα όρια της φτώχειας τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος την πραγματική εικόνα της Γης της Επαγγελίας: Κάθε χρόνο 3,5 εκατομμύρια πολίτες προστίθενται στα "μητρώα" αστέγων εκ των οποίων το 39% είναι παιδιά, την ίδια ώρα που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι χτίζοντας τοίχους ώστε να προστατεύονται από τους παρίες (...)».

Η ΠΕΙΝΑ: «Το φάντασμα της πείνας πλανάται πάνω από τον ανατριχιαστικό αριθμό των 33,6 εκατομμυρίων πολιτών: Συνολικά 35 εκατομμύρια πολίτες της υπερδύναμης που δαπανά 4 δισ. δολάρια το μήνα στο Ιράκ και 1,9 δισ. το μήνα στο Αφγανιστάν ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 6 εκατομμύρια παιδιά διαβιούν σε εξοντωτικές συνθήκες μια και οι γονείς τους κερδίζουν περίπου 8 δολάρια με τα οποία πρέπει να ζήσει μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων».

(Τα στοιχεία περιέχονται σε έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το «καθεστώς του αναλφαβητισμού στις ΗΠΑ, του National Institute for Literacy» /παρουσίαση και σχόλια στο «ΠΟΝΤΙΚΙ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ