Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των λαών

Ζούμε σε μια εποχή που τα διάφορα κέντρα του ιμπεριαλισμού επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Να φέρουν τα γεγονότα στα μέτρα τους ώστε να δικαιολογούν την ύπαρξή τους και να διαιωνίζουν το άδικο εκμεταλλευτικό του σύστημα. Ειδικά, η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών έχει μπει στο στόχαστρό τους επειδή επιδιώκουν να αλλοιώσουν τα ελπιδοφόρα μηνύματά της και να μηδενίσουν την τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ.

Η επιχείρηση παραχάραξης αυτής της ιστορικής περιόδου εμφανίζεται σε ποικίλες μορφές και εκδοχές ανάλογα με τους συσχετισμούς και το ακροατήριο. Από τον χοντροκομμένο ωμό αντικομμουνισμό, που για παράδειγμα επιχειρεί να βάλει στο ίδιο τσουβάλι τον Χίτλερ και τον Στάλιν, έως τον πιο εκλεπτυσμένο, που απομονώνει ξεχωριστά γεγονότα ή «ξεχνά» τι κοινωνικό σύστημα είχε η ΕΣΣΔ. Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος. Να υπερασπιστούν τον καπιταλισμό, να τον θωρακίσουν με ψέματα, με αντιεπιστημονικές υποθέσεις και κατασκευασμένα «γεγονότα».

Το ΚΚΕ, με αφορμή την επέτειο, δημοσιοποίησε τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος «Για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών». Ταυτόχρονα ξεδίπλωσε μια σειρά από πολύμορφες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης μια σειρά κειμένων και αφιερωμάτων δημοσιεύτηκαν στο «Ριζοσπάστη» και την «Κομμουνιστική Επιθεώρηση». Η έκδοση αυτή της «Σύγχρονης Εποχής» περιλαμβάνει ακριβώς όλο αυτό τον πλούτο των υλικών. Είναι ευθύνη όλων μας η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ