Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικός παράγοντας το ισχυρό ΚΚΕ

Η θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πως ένα ισχυρό ΚΚΕ θα είναι εγγύηση για δράση, απασχόλησε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

-- Αναφερθήκατε σε κάποιες προϋποθέσεις προηγουμένως που αφορούν στην κοινωνική αλλαγή. Είπατε ότι το μπλοκ των κοινωνικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι αδιαπέραστο, θα πρέπει να γίνει απεγκλωβισμός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά ζητήσατε και στο τέλος να είναι ισχυρό το ΚΚΕ και είπατε χαρακτηριστικά ότι θα είναι εγγύηση για δράση. Αυτή η τοποθέτησή σας σε ό,τι αφορά αυτή τη συγκεκριμένη προϋπόθεση έχω την αίσθηση ότι εμπεριέχει μια ανασφάλεια. Γιατί δε συνηθίζετε να το λέτε αυτό, παρά μόνο όταν σας το ζητούν. Μπορείτε λίγο να το μεταφράσετε αν έχετε την καλοσύνη, να το ερμηνεύσετε;

-- Αλ. Π.: Εδώ κάναμε ολόκληρο Συνέδριο με κεντρικό ζήτημα αυτό. Οταν λέμε ισχυρό ΚΚΕ δε σημαίνει ότι βλέπουμε τον εαυτό μας ως μοναδικό μέσα σε αυτό το μέτωπο, ή το μοναδικό παράγοντα ανάπτυξης της πάλης, είναι και ευθύνη άλλων αυτό το ζήτημα. Αλλά, νομίζω, το έχει αποδείξει όλη η ιστορία της ανθρωπότητας. Για δείτε, πότε είχαμε περισσότερες κατακτήσεις; Οταν ήταν δυνατό και ισχυρό το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν εννοώ μόνο σε ψήφους και σε συμμετοχή στα θεσμικά όργανα, αλλά ισχυρό και ποιοτικά και ιδεολογικά και το ίδιο επίσης είχε ολοκληρωμένη άποψη για τα πράγματα, παρενέβαινε, δρούσε κλπ. Βεβαίως, λοιπόν, είναι αυτή μία προϋπόθεση.

Αυτό δεν το λέμε αντιπαραθετικά σε σχέση με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις, που και αυτές θα θέλουν να διεκδικήσουν, ιδιαίτερα όταν εκφραστούν και πολιτικά να έχουν και αυτοί δύναμη. Είναι τόσο μεγάλη η μάζα του λαού και των εργαζομένων, που μπορούμε να είμαστε και εμείς ισχυροί και να υπάρχει και ισχυρό μέτωπο.

Δεν είναι εγωιστικό αυτό, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες. Αυτό δε σημαίνει, ξαναλέω, ότι το ΚΚΕ βλέπει τα πράγματα ισοπεδωτικά, δε βλέπει την ανάγκη της συμμαχίας, όμως είναι βασικός παράγοντας.

Να σας πω και κάτι άλλο. Πάμε, τώρα, στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Μας λένε να βάλετε το θέμα στη Βουλή, να κάνετε εκείνο, να κάνετε το άλλο. Δηλαδή πώς, δεν καταλαβαίνω; Πώς θα υλοποιήσεις τους στόχους σου αν δεν έχεις δύναμη.

Εμείς δε θέλουμε να είμαστε, πώς να πω τώρα, ιεροκήρυκες μιας κοσμοθεωρίας ή αιτημάτων πάλης, εμείς θέλουμε αυτά όλα να μετατραπούν σε δύναμη του λαού. Και να σας πω και κάτι άλλο. Εχουμε δικαίωμα να ζητάμε από το λαό να μας στηρίξει και να μας δώσει δύναμη; Νομίζω ότι έχουμε το δικαίωμα. Διότι όλα αυτά τα χρόνια, ό,τι του είπαμε επιβεβαιώθηκε. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω, ζητάμε κάτι που δε μας ανήκει; Να το επιβάλλουμε δεν μπορούμε διά της βίας. Αλλά ζητάμε κάτι που δε μας ανήκει δικαιωματικά; Κατά τη γνώμη μας, μας ανήκει.

Τη δύναμή μας, το επισημαίνουμε, θα τη χρησιμοποιήσουμε για να προχωρήσει η συμμαχία, για να ανέβει το κίνημα και όχι για να καθίσουμε σε κάποιες καρέκλες. Το λέω εγώ τώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να αισθάνονται ότι με δυσκολία θα προχωρήσουν ή θα στηρίξουν τα καινούρια μέτρα (2009-10-03 00:00:00.0)
Δε δεσμεύτηκε σε τίποτα η κυβέρνηση (2005-11-05 00:00:00.0)
Αντισώματα στους «ιούς» της λήθης! (2004-11-21 00:00:00.0)
Δ. Αλευρομάγειρος (2003-10-19 00:00:00.0)
Η δράση του, το ισχυρό χαρτί του ΚΚΕ (1996-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ