Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
Δε δεσμεύτηκε σε τίποτα η κυβέρνηση

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στη δευτερολογία της, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι ο υφυπουργός δε δεσμεύτηκε συγκεκριμένα στα θέματα που έθεσε η Επερώτηση και συνέστησε στους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών φορέων να μην περιμένουν να διαβάσουν τον Προϋπολογισμό - τότε θα είναι «και πέντε» - αλλά να ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση, για να μπορέσουν να αποσπάσουν, να πάρουν αυτά που τους χρωστάει η κυβέρνηση και όχι μόνο. Αναφερόμενη στις επιχορηγήσεις που δίνονται σε διάφορους φορείς, τόνισε:

«Η λογική των επιχορηγήσεων, που είπατε, μου θυμίζει κατά κάποιο τρόπο ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που παραχωρεί ελεημοσύνη σε κάποιους. Οχι μόνο τα χρωστάτε, αλλά είστε υποχρεωμένοι να έχετε συγκεκριμένη κρατική χρηματοδοτική πολιτική, όχι βεβαίως για έναν κρατικοδίαιτο Πολιτισμό, αλλά για την ουσιαστική στήριξη του Πολιτισμού και για την επίλυση των κοινωνικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, όχι με τη λογική της επαιτείας. Επαιτεία σημαίνει ψίχουλα. Και αυτή η πλευρά που με φοβίζει, κύριε Τατούλη, είναι η εξής. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω εάν είναι έτσι, γιατί δεν έχω τα στοιχεία, αλλά είπατε "δώσαμε παραπάνω από ό,τι έδωσε το ΠΑΣΟΚ". Κοιτάξτε να δείτε, τι να συγκρίνετε με το ΠΑΣΟΚ; Εάν περιοριστείτε σε αυτή τη σύγκριση, στους ανθρώπους που δουλεύουν ας το πω έτσι, στο χώρο του Πολιτισμού, σας έδωσε τρία ψίχουλα το ΠΑΣΟΚ και έβαλα και εγώ άλλο ένα, τα προβλήματά τους όχι μόνο θα χρονίσουν, αλλά θα γίνουν και πολύ χειρότερα.

Το θέμα είναι να κάνετε σύγκριση για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, των εργατών, ας το πω έτσι, στο χώρο του Πολιτισμού, για τις πραγματικές τους ανάγκες, για τις ανάγκες που αυξάνονται, για τις ανάγκες που έχει ο τόπος για πολιτισμό. Και από αυτήν την άποψη θα έλεγα ότι δε σας περιποιεί τιμή αν δώσετε κάποια ψίχουλα παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ. Αλίμονό μας αν μείνουμε εκεί!

Τέλος, κάνατε λόγο για μία κατά κάποιο τρόπο διεθνοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας από την πλευρά της Ελλάδας. Δεν ξέρω ακριβώς το περιεχόμενο, δεν μπορώ να το κρίνω. Το θέμα είναι να μην μπαίνουν σε αυτή τη λογική οι εισαγωγές πολιτιστικών εμπορευμάτων και οι εξαγωγές πολιτιστικών εμπορευμάτων.

Τελειώνοντας θα πω κάτι που αφορά το υπουργείο Παιδείας, αλλά και τη συνεργασία σας. Με την εισαγωγή της περίφημης αντιεπιστημονικής ανορθολογικής διαθεματικότητας που εμφανίζεται ως "ευέλικτες ζώνες διδασκαλίας", η καλλιτεχνική παιδεία ούτε χαραμάδα δε θα βρει στο σύγχρονο σχολείο. Και αυτά τα μαθήματα που γίνονταν θα εξαφανιστούν. Πάρτε το υπόψη σας. Ας μην το δείτε πολιτικά, δείτε το επιστημονικά. Θα μου πείτε, πολιτική και επιστήμη δε διαχωρίζονται. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, τέτοια ανορθολογική λογική πέρα από την ταξική της επιλογή δεν έχω συναντήσει, ειλικρινά. Δηλαδή, αυτά που είπατε τώρα, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο, την οικονομική τους στήριξη, είναι τελειωμένα με τις εξελίξεις που έχουμε στο σχολείο. Και αυτό είναι θάνατος, διότι από κει και πέρα ένα "αποξηραμένο" σχολείο δεν μπορεί να είναι παράγοντας πολιτιστικής ανάπτυξης. Ο πολιτισμός θα υπάρξει. Τι πολιτισμός, όμως, θα είναι αυτός;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεωρούμε πολύ σημαντικές τις μαθητικές κινητοποιήσεις (2008-12-20 00:00:00.0)
Αποφεύγουν την αντιπαράθεση ουσίας οι υποψήφιοι του δικομματισμού (2006-07-18 00:00:00.0)
Βασικός παράγοντας το ισχυρό ΚΚΕ (2005-09-16 00:00:00.0)
Αντισώματα στους «ιούς» της λήθης! (2004-11-21 00:00:00.0)
Για το συμφέρον του δημότη (1998-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ