Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παραίτηση με αιχμές από τον Αχ. Καραμανλή

Με αιχμές κατά του κόμματός του, συνόδευσε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ο βουλευτής της ΝΔ Αχ. Καραμανλής, συντηρώντας το κλίμα εσωκομματικής αναταραχής στο κυβερνών κόμμα, αλλά και αναζωπυρώνοντας τη δικομματική διαμάχη για την έδρα στο Νομό Σερρών.

Η παραίτηση του θείου του δεν αιφνιδίασε βέβαια τον πρωθυπουργό και το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, εμφανίζοντάς το ως προσωπική απόφαση του Αχ. Καραμανλή, επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες από την κυβέρνηση και τον Κ. Καραμανλή. Η πραγματικότητα είναι ότι ο βουλευτής, ουσιαστικά, εξωθήθηκε σε παραίτηση, αφού η κυβέρνηση προωθεί άμεσα στη Βουλή στον Κώδικα Δημοτικών Κοινοτήτων ρύθμιση, με την οποία ορίζεται ότι δε θα προσμετρώνται τα λευκά ψηφοδέλτια στα έγκυρα για τη διαμόρφωση του εκλογικού μέτρου. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να προσμετρώνται τα λευκά, είχε αποφασίσει το Εκλογοδικείο, απόφαση που είχε «αναδείξει» βουλευτή τον Αχ. Καραμανλή, εν μέσω πληθώρας αντιδράσεων. Αυτό το «άδειασμα» από το κόμμα του καταγγέλλει ο παρατηθείς βουλευτής, επισημαίνοντας στη δήλωσή του ότι «μετά την πρόθεση που εξεδήλωσε η κυβέρνηση να ανατρέψει για το μέλλον την πρόσφατη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας επανεξελέγην βουλευτής, θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθώ του βουλευτικού αξιώματος». Στη συνέχεια, ο Αχ. Καραμανλής αφήνει αιχμές κατά του κόμματός του, δηλώνοντας ότι «η δοκιμασία μου αυτή, αλλά και ο εις βάρος της ΝΔ θόρυβος κατά τη διάρκεια εκδικάσεως της υποθέσεως, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν το κόμμα στο οποίο ανήκω είχε εγκαίρως δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταβολής του τρόπου υπολογισμού των ψήφων για την ανάδειξη των βουλευτών, όπως έπραξε με την απόφασή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο». Σ' αυτήν την περίπτωση, καταλήγει, δε θα είχα ασφαλώς κανέναν λόγο να αποδεχθώ την απόφαση, επανερχόμενος στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να απομονώσει και εξουδετερώσει τις παρενέργειες της υπόθεσης, με δήλωση κυβερνητικών πηγών, στην οποία εγκωμιάζεται η προσφορά του στην παράταξη, αλλά ταυτόχρονα αποποιείται ευθυνών, εμφανίζοντας την παραίτηση ως προσωπική απόφαση του Αχ. Καραμανλή.

«Ο Αχιλλέας Καραμανλής είναι ένας πολιτικός που κινήθηκε με εντιμότητα και σοβαρότητα, έχει μεγάλη και μακροχρόνια προσφορά στην παράταξη και στον τόπο. Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφασή του», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την απόφαση του Αχ. Καραμανλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχ. Καραμανλής είχε ορκιστεί βουλευτής στις 12 Μάη, μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία δημιούργησε «καραμπόλα εδρών». Την έδρα του κ. Καραμανλή καταλαμβάνει ο πρώην νομάρχης Σερρών Αν. Καρυπίδης.

«Η παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή από το βουλευτικό του αξίωμα θλίβει πολλούς Ελληνες και πέραν από το Νομό των Σερρών», δήλωσε ο Μιλτ. Εβερτ, ενώ ο γγ της ΚΟ Απ. Σταύρου επιχείρησε να δώσει άλλη διάσταση στην παραίτηση: «Με τη σημερινή του απόφαση, ο Αχιλλέας Καραμανλής επέστρεψε στα μούτρα τις όποιες κατηγορίες τού είχαν προσάψει», είπε.

  • «Η καθυστερημένη παραίτηση του Αχιλλέα Καραμανλή και οι επικρίσεις που ο ίδιος κάνει προς το κόμμα του, την κυβέρνησή του και την ηγεσία της ΝΔ, διότι προς αυτούς παραπονείται για αλλαγή θέσης, δεν καλύπτουν προφανώς τα όσα έχουν συμβεί με αυτό το απαράδεκτο θέμα μέχρι τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, οξύνοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμος «αντάρτης» ο Γ. Μανώλης... (2009-02-13 00:00:00.0)
Οριστικά εκτός Βουλής ο Ανδριανόπουλος (2007-01-19 00:00:00.0)
Αυξάνει η ΝΔ κατά μία τις έδρες της (2005-03-12 00:00:00.0)
Κούβελας και Σκουλαρίκης ξανά στη Βουλή (2000-07-08 00:00:00.0)
«Επίσημη πρεμιέρα» των ενστάσεων (2000-04-26 00:00:00.0)
Στα ανίψια και στο Ιδρυμα (1998-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ