Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ
«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε»

Γενικολογίες αντί συγκεκριμένων απαντήσεων από τον υφυπουργό Πολιτισμού

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» ήταν η πρωτολογία του αρμόδιου υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη, ο οποίος αρκέστηκε σε μια θεωρητική και γενικόλογη αναφορά στον Πολιτισμό, αποφεύγοντας να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθετε το κείμενο της Επερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ.

Οπως παρατήρησε και η Αλ. Παπαρήγα, ο υφυπουργός ακολούθησε την τακτική του «στρίβειν διά του αρραβώνος» προκειμένου να μη δώσει καμία απάντηση στα φλέγοντα θέματα του Πολιτισμού, παρουσία μάλιστα και δεκάδων εκπροσώπων φορέων της πολιτιστικής δημιουργίας που είχαν κατακλύσει τα θεωρεία της Βουλής και παρακολουθούσαν την Επερώτηση του ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός απέδωσε όλα σχεδόν τα προβλήματα στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες έκαναν στον Πολιτισμό «προσωπικές και επιφανειακές πολιτικές» και είπε ότι όταν παρέλαβε η νέα κυβέρνηση το χρέος του υπουργείου Πολιτισμού πλησίαζε τα 18 δισ. δρχ. Σήμερα, είπε, το χρέος έχει μηδενιστεί και όλες οι υποχρεώσεις που υπήρξαν από τα προηγούμενα χρόνια σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν αποπληρωθεί. Κατά τον Π. Τατούλη σήμερα δρομολογούνται συγκεκριμένα έργα με συγκεκριμένους πολιτικούς άξονες που κινούνται έξω από τον - όπως τον αποκάλεσε - «κρατικοδίαιτο πολιτισμό».

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός αναφέρθηκε με συντομία σε μέρος μόνο των θεμάτων που έθετε η Επερώτηση και είπε ότι στην Εθνική Λυρική Σκηνή έχει δοθεί όλη η κρατική επιχορήγηση και για τα θέατρα διετούς θητείας είπε ότι το 2004 εξασφαλίστηκαν και εκταμιεύτηκαν όλα τα χρήματα που προβλέπονταν ως ενίσχυση. Οσο για το 2005 παραδέχτηκε ότι υπολείπεται να πληρωθεί το 45% των ενισχύσεων, οι οποίες θα δοθούν σε δύο δόσεις το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη. Για την Ορχήστρα των Χρωμάτων είπε ότι αναλήφθηκαν τα χρέη της και γίνεται προσπάθεια να αποπληρωθούν, ενώ για το Θεατρικό Μουσείο είπε απλώς ότι γίνεται προσπάθεια για την εύρεση στέγης του.

Κατά τον Π. Τατούλη, ο οποίος όμως δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει αναλυτικά στα ερωτήματα της Επερώτησης που αφορούσαν όλο το πλέγμα της πολιτιστικής δημιουργίας, έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη δρομολόγηση λύσεων στα προβλήματα που ανέπτυξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στο Μέγαρο Μουσικής ισχυρίστηκε ότι αυτό «ανήκει σε όλον τον ελληνικό λαό»(!), ενώ είπε ότι με τον καινούριο νόμο περί κινηματογράφου ενεργοποιείται η πρόβλεψη για την καταβολή του 1,5% των εσόδων των τηλεοπτικών καναλιών για τη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής. Τέλος, είπε ότι για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών δόθηκαν πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του Μάρτη θα είναι έτοιμος ο σκελετός για το νέο μουσείο της Ακρόπολης.

Σε παρέμβασή του εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι επί των δικών τους κυβερνήσεων έγινε μεγάλο έργο στον τομέα του Πολιτισμού και είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα πέρα από το να εγκαινιάζει έργα που είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ. Η Α. Ξηροτύρη από τον ΣΥΝ παρατήρησε ότι το πρώτο και κύριο πρόβλημα του Πολιτισμού είναι η έλλειψη χρημάτων αφού για το υπουργείο Πολιτισμού προβλέπεται μόλις το 0,60% του προϋπολογισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπορευματική... Ακαδημία Τεχνών (2006-04-29 00:00:00.0)
Απειλείται με αγωγές και εξώσεις (2005-11-04 00:00:00.0)
«Εναρμόνιση» για ασυδοσία του κεφαλαίου (2005-03-29 00:00:00.0)
10 εκατ. Ελληνες, 3.000 αναγνώστες! (2005-02-25 00:00:00.0)
Δικομματικός καυγάς για την «Πάτρα 2006» (2004-04-16 00:00:00.0)
Ανοιχτό... αλλά ανολοκλήρωτο (2004-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ