Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Εναρμόνιση» για ασυδοσία του κεφαλαίου

Προς «εκσυγχρονισμό» του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ οδεύει η κυβέρνηση και πάντα κατά τις «επιταγές» της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την ενδυνάμωση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου.

Την περασμένη Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για την πνευματική ιδιοκτησία και έδωσε τη σχετική πολιτική «γραμμή». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο ισχύων ν. 2121/93 «υπήρξε πρωτοποριακός», αλλά από την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας προέκυψε ότι «η πνευματική ιδιοκτησία, πλέον, δεν περιορίζεται μόνο στον πρωταρχικό της ρόλο, της προστασίας του δημιουργού, αλλά γίνεται και το εργαλείο στο οποίο στηρίζεται η ανάπτυξη των μέσων που οδήγησαν σε αυτή την επανάσταση». Ετσι, ο υφυπουργός συνδέει πολύ «περίεργα» το δικαίωμα του δημιουργού στο έργο του... με τη χρηματοδότηση - από το «εργαλείο» της πνευματικής ιδιοκτησίας - της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αντίθετα, περισσότερο ξεκάθαρος έγινε ο Π. Τατούλης όταν είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο που να μην αποτρέπει τις επενδύσεις και να μην απομονώνει την Ελλάδα από την αναπτυξιακή διαδικασία. Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια η Οδηγία της ΕΕ για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σε βάθος επεξεργασίας από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία». Η «εναρμόνιση» της χώρας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες αποτελεί προτεραιότητα. Πιο απλά, τα πνευματικά δικαιώματα θα έχουν «όριο» τη μη «απομόνωση» της Ελλάδας από την καπιταλιστική «ανταγωνιστικότητα».

Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης ως «μονοπωλιακές επιχειρήσεις» που εμφανίζουν φαινόμενα «καταχρηστικότητας όρων στις σχέσεις με τους δικαιούχους, στο να μην είναι αποτελεσματικοί και να έχουν υπερβολικό κόστος διαχείρισης».

  • Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε υπηρεσιακή σύσκεψη στο ΥΠΠΟ για θέματα του Γ΄ ΚΠΣ. Ο υφυπουργός διαπίστωσε «υστέρηση» στα χρονοδιαγράμματα, τις νομικές δεσμεύσεις και στο βαθμό απορρόφησης κονδυλίων για έργα σύγχρονου πολιτισμού. Θυμίζουμε ότι η «πρεμούρα» της ηγεσίας του ΥΠΠΟ για το σύγχρονο πολιτισμό - όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις για το νέο Οργανισμό - σχετίζεται με τη γενικότερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού, με το ΥΠΠΟ να παίζει «συντονιστικό» ρόλο σε ό,τι αφορά στο σύγχρονο πολιτισμό και κρατώντας - προς το παρόν βέβαια και όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο χαλαρά - τα «ηνία» στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Το Σαββατοκύριακο ο Π. Τατούλης επισκέφθηκε την Κύπρο ως «πρώτο σταθμό» του κύκλου επίσημων επαφών του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, με στόχο την «ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων» των χωρών. Σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός μίλησε για το «μείζον ζήτημα της καταγραφής και προστασίας των μνημείων στα Κατεχόμενα», αλλά περιορίστηκε στο να εκφράσει την «πεποίθησή» του ότι «η παγκόσμια κοινότητα (σ.σ. αυτή που κλείνει τα μάτια στη λεηλασία του πολιτισμού του Ιράκ) θα ενδιαφερθεί για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα πολιτισμού, αλλά και εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου»!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδραστική θεσμική «θωράκιση» (2006-12-14 00:00:00.0)
Εμπορευματική... Ακαδημία Τεχνών (2006-04-29 00:00:00.0)
Ο ...«Μεγαλειότατος» (2005-09-01 00:00:00.0)
Περί... «διαλόγου» (2004-12-16 00:00:00.0)
Κι άλλος «νέος» Οργανισμός; (2004-10-23 00:00:00.0)
Περιφρονούν τους πνευματικούς δημιουργούς (2002-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ