Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΠΟ
«Δούρειος ίππος» για ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού

Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, στις Βάσσες Φυγαλείας, παραμένει μέσα στην τέντα, περιμένοντας επί δεκαετίες την αναστήλωσή του από το ΥΠΠΟ. Ποια τύχη μπορεί να έχει, με την «είσοδο» ιδιωτών στην πολιτιστική μας κληρονομιά;
Ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, στις Βάσσες Φυγαλείας, παραμένει μέσα στην τέντα, περιμένοντας επί δεκαετίες την αναστήλωσή του από το ΥΠΠΟ. Ποια τύχη μπορεί να έχει, με την «είσοδο» ιδιωτών στην πολιτιστική μας κληρονομιά;
Την εισβολή των ιδιωτών ακόμη και στο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που αφορά στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τη συμμετοχή «μη κερδοσκοπικών εταιριών», προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος και του τελευταίου υπαλλήλου του υπουργείου, ώστε να μην ξεφεύγει «ρούπι» από την κεντρική επιλογή του κεφαλαίου, δηλαδή την άμεση πρόσδεση του Πολιτισμού στο «άρμα» της καπιταλιστικής «ανταγωνιστικότητας».

Το νομοσχέδιο «μεταφράζει» αυτή την πολιτική με τη δημιουργία πλήθους «συμβουλίων» που θα στελεχώνονται, είτε από πρόσωπα της αρεσκείας της κυβέρνησης είτε από διάφορους ιδιωτικούς «φορείς» με... «γνωμοδοτικές» αρμοδιότητες ακόμη και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς!

Το σχήμα έχει ως εξής: α) Ιδρύονται 10 Περιφερειακές Υπηρεσίες Πολιτισμού (ΠΕΥΠ) στις αντίστοιχες γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας. Στις ΠΕΥΠ θα υπάγονται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων, τα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα, η Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών, οι Εφορείες Εναλίων Αρχαιοτήτων, οι Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, το Επιγραφικό Μουσείο. Στις αρμοδιότητες κάθε ΠΕΥΠ «υπάγονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (...)».

β) Στην έδρα κάθε ΠΕΥΠ συγκροτείται Περιφερειακό Συμβούλιο Πολιτισμού (ΠΕΣΠ) «με γενική αρμοδιότητα να επεξεργάζεται ζητήματα που αφορούν σε θέματα πολιτιστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας» στο πλαίσιο των παραπάνω αρμοδιοτήτων της ΠΕΥΠ, «θέτοντας συγκεκριμένους προβληματισμούς και προτείνοντας εναλλακτικές προτάσεις πολιτιστικής δράσης».

γ) Τα ΠΕΣΠ θα είναι 11μελή και θα αποτελούνται από τους: Προϊστάμενο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Πολιτισμού (πρόεδρος), 3 εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 2 καθηγητές ΑΕΙ, 2 εκπροσώπους των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων της εκάστοτε Περιφέρειας και 3 «εκπροσώπους σωματείων, οργανισμών, συλλόγων, εταιρειών και ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργούν στην Περιφερειακή Υπηρεσία Πολιτισμού και έχουν αποδεδειγμένα σημαντική κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα»!

Ετσι εφαρμόζεται το πρόγραμμα της ΝΔ για «συμμετοχή» ιδιωτών κάθε μορφής - από «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» μέχρι «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες - στον ίδιο τον πυρήνα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι...«ράμπο» που θα ελέγχουν, «ενισχύουν» και «αξιολογούν» την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στον πολιτισμό θα είναι, ουσιαστικά τα μέλη της Μονάδας Σχεδιασμού και Ανάλυσης Πολιτιστικής Πολιτικής (!), που θα λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης. Στα παραπάνω προστίθεται και το Συμβούλιο Γενικών Διευθυντών (απαρτίζεται από τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα και τους γενικούς διευθυντές) και που μεταξύ άλλων θα έχει στόχο τη «διασφάλιση της συνοχής των πολιτιστικών πολιτικών».

Συγκεντρωτικός έλεγχος θα ασκείται και στα υπάρχοντα Κεντρικά Συμβούλια του ΥΠΠΟ (συγκροτείται ακόμη ένα, το Κεντρικό Συμβούλιο Σύγχρονου Πολιτισμού) μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού «με γενική αρμοδιότητα να επεξεργάζεται θέματα στρατηγικού προγραμματισμού, σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτιστικών πολιτικών και δράσεων» και θα «έχει συμβουλευτικό ρόλο για μείζονος εθνικής σημασίας αρχαιολογικά και εν γένει πολιτιστικά θέματα, τα οποία παραπέμπει ο υπουργός». Εκτός άλλων θα μετέχουν 3 καθηγητές ΑΕΙ και 3 «προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από το χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού»... που επιλέγονται από τον υπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ