Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκτακτο ΚΟΡΕΠΕΡ σήμερα για την «αντιδήλωση»

Το θέμα της «αντιδήλωσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, θα εξεταστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, μετά από διαβουλεύσεις που είχε στη διάρκεια της ημέρας με την κυπριακή πλευρά, αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ που θα αρχίσει σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Χτες, στη Ν. Υόρκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι έθεσε στη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το θέμα της «αντιδήλωσης» των «25» στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στον απεσταλμένο του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η προσοχή επικεντρώνεται στα θέματα της πρακτικής εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης και στο πόσο σύντομα θα είναι δυνατό να γίνει επισκόπηση του βαθμού και της πληρότητας που η Τουρκία θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.

Η κυπριακή κυβέρνηση, είπε, επιμένει ότι το κείμενο πρέπει να αντανακλά τις απόψεις που εκφράστηκαν από χώρες - μέλη της Ενωσης στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που έγινε στην Ουαλία.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η θέση της Βρετανίας και άλλων είναι ότι το κείμενο της «αντιδήλωσης», όπως έχει διαμορφωθεί, αντανακλά αυτές τις απόψεις, αλλά, πρόσθεσε, αυτό είναι θέμα ερμηνείας.

Εμείς, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγούμε ότι η διγλωσσία του κειμένου μπορεί να ερμηνευτεί από την Τουρκία ή από άλλους με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν. Η κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επιθυμεί να αποσαφηνιστούν τα θέματα που επιδιώκει η Λευκωσία και να είναι ενισχυμένη η «αντιδήλωση» αναφορικά με τα θέματα του Πρωτοκόλλου.

Τα κυπριακά κόμματα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι από την προχτεσινή συνεδρίαση της ΚΟΡΕΠΕΡ αποδείχτηκε πως βρίσκει ανταπόκριση από τα κράτη - μέλη η προσπάθεια της κυβέρνησης και απέρριψε τις επικρίσεις πως η Κύπρος είναι απομονωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Αντρος Κυπριανού πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ενώ επέκρινε έντονα τη στάση της Βρετανίας, «η οποία», τόνισε, «καταπάτησε κάθε θεσμό και συμπεριφέρθηκε με τρόπο που δεν αρμόζει σε χώρα - μέλος».

Διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού στη βάση χρονοδιαγράμματος, ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει ενσωμάτωση στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των υποχρεώσεών της, όσον αφορά το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης, με ταυτόχρονη επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού.

«Το χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε, «θα πρέπει να έχει καταληκτική ημερομηνία το Δεκέμβρη του 2006 και στο διάστημα αυτό θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να ενθαρρύνει το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσει τη διαδικασία με στόχο την οριστική λύση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε πως θέση του κόμματός του παραμένει ότι, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική «αντιδήλωση», δε θα πρέπει να υπάρξει ούτε διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ