Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκούπα από το κίνημα στη μοιρολατρία και στις αυταπάτες

Από την πρόσφατη ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Ελ. Βενιζέλος», στη συγκέντρωση των εργαζομένων της «Ολυμπιακής» ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρίας
Από την πρόσφατη ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Ελ. Βενιζέλος», στη συγκέντρωση των εργαζομένων της «Ολυμπιακής» ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρίας
Οι εξελίξεις στην «Ολυμπιακή» δεν μπορούσαν φυσικά να μείνουν έξω από τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.

-- Για την «Ολυμπιακή» ήθελα να σας ρωτήσω. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση τι λέει το ΚΚΕ; Πρέπει να κλείσει εφόσον βέβαια και οι εργαζόμενοι είναι διασφαλισμένοι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ή να παραμείνει ως έχει και να πληρώσουν τα πρόστιμα;

-- Κατ' αρχάς εμείς δε δεχόμαστε οι διάφοροι δήμιοι να οδηγούν κάποιον στη θανατική καταδίκη και να μας ρωτάνε αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρική καρέκλα, ή η αγχόνη, ή η ένεση. Δε λέω ότι εσείς με αυτό τον τρόπο κάνετε αυτή την ερώτηση, αλλά αυτό σημαίνει για μας.

Εμείς ξεκινάμε από το γιατί έφτασε εκεί η «Ολυμπιακή». Εφτασε διότι εντάσσεται μέσα στην πολιτική γενικότερα της απελευθέρωσης της αγοράς, της συγκέντρωσης και στον τομέα της βιομηχανίας κατασκευής αεροπλάνων και των μεταφορών και της πολιτικής προστασίας στα χέρια όσο γίνεται λιγότερων μονοπωλιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θέλει να βγει στον ανταγωνισμό με συγκεντρωμένες δυνάμεις απέναντι στις αμερικανικές εταιρίες και σε άλλες εταιρίες που είναι στο προσκήνιο.

Αν αυτό δεν το ξεκαθαρίσουμε, γιατί δηλαδή η «Ολυμπιακή» είναι ζημιογόνα; Να μας πουν πόσο κόστισε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και πόσο ανέβηκαν τα έξοδα της «Ολυμπιακής» από αυτά που πληρώνει στο αεροδρόμιο. Ξέρετε ποια είναι η σύμβαση με το «Ελευθέριος Βενιζέλος»; Εάν δεν έχει θετικό ισοζύγιο από το έργο της, το κενό θα το καλύπτει το ελληνικό κράτος. Αυτό είναι μέσα στη σύμβαση. Εάν δηλαδή έχει ζημιές μια χρονιά θα πληρώνει το κράτος. Η «Ολυμπιακή» διπλασίασε και τριπλασίασε τα έξοδά της σε σχέση με αυτά που είχε στο Ελληνικό. Και όταν λέμε «Ολυμπιακή» μιλάμε για την τεχνική βάση, μιλάμε για την υπηρεσία της Πολιτικής Αεροπορίας που είναι κάτι γενικότερο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά της και η κυβέρνηση Καραμανλή στο πρόγραμμά της, μιλάνε για ιδιωτικοποίηση αερολιμένων. Ο ένας πουλήθηκε στα Σπάτα και μιλάμε τώρα για Ηράκλειο, για Θεσσαλονίκη, για Ρόδο και για Κρήτη. Δηλαδή, τα φιλέτα. Εκεί που υπάρχει το πλεόνασμα. Και θα μου κάνει εμένα την ερώτηση η κυβέρνηση «τι προτείνω για την "Ολυμπιακή"»;

Πάντως, έχουμε προτείνει. Η «Ολυμπιακή» να μείνει στο κράτος, βεβαίως ενταγμένη μέσα σε έναν αγώνα με προοπτική για ριζικές αλλαγές, γιατί αυτό το κράτος πάλι θα την ξαναφέρει στην ίδια κατάσταση. Να μη χάσουν οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα. Δε φταίνε αυτοί. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους στην «Ολυμπιακή», ισχύει για τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό τομέα. Να μην επιτραπούν οι απολύσεις.

Εμείς, είπαμε, χτυπάμε το κεφάλαιο και τα κέρδη. Δεν είμαστε κόμμα που στηρίζουμε αμοιβαία, όπως κάνουν τα άλλα, και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. `Η τον έναν ή τον άλλον θα στηρίξεις. Και μιλάμε για τους μεγάλους επιχειρηματίες, δε μιλάμε για τους μικρούς, στην πόλη και στο χωριό. Επομένως υπάρχει λύση για την «Ολυμπιακή». Η «Ολυμπιακή» χρειάζεται.

Να σας πω και κάτι άλλο: Αντε θα την πάρει η AEGEAN, αν την πάρει, και η AEGEAN πόσα χρόνια ζωής θα έχει; Θα την πάρει κάποια άλλη πιο μεγάλη. Αφού αυτή είναι η προοπτική. Γι' αυτό σας λέω ότι οι συζητήσεις που γίνονται αποσπούν όλο το ζήτημα και λένε τι θα κάνεις τώρα.

Δυστυχώς, άκουσα και συνδικαλιστές απ' το χώρο. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν το απέκλεισε. Να βρεθεί, λέει, ένας ικανός, ένας καλός, ισχυρός επενδυτής να πάρει και τους τέσσερις κύκλους. Και τι έγινε δηλαδή, άμα είναι LUFTHANSA που θα έχει τους τέσσερις κύκλους; Αυτό είναι το θέμα; Οι τέσσερις κύκλοι;

Θέλετε να πάμε και πιο πίσω, πώς έγινε η «Ολυμπιακή»; Με ποιους όρους την πήραμε από τον Ωνάση; Ακουσα μάλιστα να λένε «τρίζουν τα κόκαλα του Ωνάση». Τι λέτε; Ο Ωνάσης χειροκρότησε όταν πούλησε την «Ολυμπιακή», όχι και «τρίζουν τα κόκαλα του Ωνάση».

Εδώ είναι μια αμαρτία ολόκληρη και η αμαρτία προκύπτει από τη γενική πολιτική. Βεβαίως, υπάρχει και κακή διαχείριση, υπάρχουν και σκάνδαλα μέσα απ' τις διοικήσεις της «Ολυμπιακής». Υπάρχουν όλα αυτά. Αλλά ποιο είναι το κυριότερο; Η Ευρωπαϊκή Ενωση προ του 1999, αυτό το έχω ξαναπεί - πριν δηλαδή απ' το τρομοκρατικό χτύπημα της Νέας Υόρκης που εμφανίστηκε σαν άλλοθι για τις πτωχεύσεις εταιριών, έπαιξε ρόλο αλλά δεν ήταν αυτό το κυριότερο - είχε αποφασίσει να κλείσει 500 μικρά αεροδρόμια στην Ευρώπη επισήμως. Και να μειωθούν οι αεροπορικές εταιρίες.

Εκεί εντάσσεται και η υπόθεση της «Ολυμπιακής». Τώρα θα μπλέξουμε σε άλλα ζητήματα, τα οποία σε σχέση με τις βασικές αιτίες είναι αποτελέσματα και δευτερεύοντα. Η «Ολυμπιακή» πρέπει να παραμείνει - και εμείς το λέμε, μόνο η «Ολυμπιακή» - στην Ελλάδα. Καμία άλλη εταιρία δε θα εξυπηρετεί εδώ τις ελληνικές αερογραμμές. Καμία άλλη.

-- Για την «Ολυμπιακή» βλέπετε εσείς να μπορεί να σχηματιστεί ένα κοινό μέτωπο, ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-Συνασπισμός, για να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας;

-- Εγώ λέω να βάλουνε και τη ΝΔ μέσα, γιατί να την αφήσουμε απέξω; Τι λέτε τώρα; Με το δράστη θα πάμε μαζί, το ΠΑΣΟΚ; Να βάλουμε το δράστη, το δήμιο και να πάμε μαζί να κάνουμε κοινό μέτωπο; Γιατί δηλαδή, δεν καταλαβαίνω, το ΠΑΣΟΚ είναι ανεύθυνο; Είναι ο μεγάλος δράστης. Ενα είναι αυτό.

Δεύτερο. Για να δούμε με το Συνασπισμό. Κοιτάξτε να δείτε, κάθε φάση και κάθε περίοδος χρειάζεται και σωστή εξειδίκευση. Εμείς σε αυτό που δίνουμε σημασία είναι, όχι μόνο το κίνημα των εργαζομένων στην «Ολυμπιακή», αλλά το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα συνολικά σ' όλη την Ελλάδα να διασφαλίσουμε να παλέψει για την «Ολυμπιακή» και με σωστούς στόχους και με σωστά πολιτικά συνθήματα. Οχι να κουκουλώσουμε τις ευθύνες όλων στο όνομα να πάμε όλοι μαζί.

Για να δούμε τώρα:

- Η ηγεσία του Συνασπισμού έχει ψηφίσει και έχει υιοθετήσει όλο το πλαίσιο, ελληνικό και ευρωπαϊκό, το οποίο οδηγεί εκεί που δείχνουν τα πράγματα, στην απελευθέρωση της αγοράς;

- Εχει ευθύνες για το πώς και το συνδικαλιστικό κίνημα της «Ολυμπιακής» και το γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί σήμερα τα συμφέροντα των εργαζομένων, για το πώς στέκεται το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις, απέναντι στην απελευθέρωση της αγοράς; Εχει ευθύνη.

Εντάξει, εγώ να μην το βάλω στην ίδια ζυγαριά με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, ωραία, να μην έχουν το ίδιο βάρος, αλλά, ξέρετε, υπάρχει ειδική ευθύνη, διότι μέχρι τώρα τι λέει; Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ενός κόμματος ισοδυναμεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και μόνο αυτό σε κάνει ανίσχυρο και ανήμπορο να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα.

Ενα κίνημα για να ισχυροποιηθεί πρέπει να πάρει μία σκούπα και να σκουπίσει τη μοιρολατρία και τις αυταπάτες. Και για να ολοκληρώσω, εμείς με συγκαταβατικότητα μπορούμε να δούμε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία που νιώθουν αρκετοί εργαζόμενοι, ακόμα και τις αυταπάτες που έχουν. Είναι άνθρωποι που πίστεψαν σε κόμματα που τους πρόδωσαν, καλοπροαίρετοι κλπ., κλπ.

Αλλά κοιτάξτε να δείτε, όταν καλλιεργείται η μοιρολατρία και η αυταπάτη από κόμματα, αυτό δεν μπορούμε να το συγχωρήσουμε. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μην εξισώσουμε δηλαδή τον απλό άνθρωπο, πώς συμπεριφέρεται, με τη δράση κομμάτων και ηγεσιών. Ο Συνασπισμός έχει μεγάλη ευθύνη.

Ο πολιτικός ερμαφροδιτισμός έχει βλάψει το κίνημα, δηλαδή πηγαίνω ανάλογα με το ρεύμα:

- Οταν το κίνημα είναι χαμηλό, να λες: Δεν έχει σημασία αν το κράτος είναι πολύ μεγάλο. Που αυτό σημαίνει δρόμος προς τις ιδιωτικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις.

- Οταν δυναμώνει το κίνημα και έχεις πίεση, τότε θυμάσαι να πεις αυτό να μείνει στο κράτος.

Δεν είναι έτσι. Αυτά τα πράγματα, ανεξάρτητα αν λέγονται συνειδητά ή από πλάνη, αυτά καθυστέρησαν την έγκαιρη παρέμβαση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του αγροτικού και των μικρομεσαίων, στην πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και κατά της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Επομένως, θέλουν δράση; Κάτω, εκεί στο κίνημα, όλοι μαζί. Αλλά ταυτόχρονα πολιτική αντιπαράθεση, διότι διαφορετικά το κίνημα δε θα δυναμώσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ