ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωρα για «γαλάζια ρουσφέτια»

Εχοντας διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο με τις συνεντεύξεις της ντροπής και πατώντας πάνω στην «τεχνογνωσία» του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ξετυλίγει τη ρουσφετολογική επιχείρησή της

Αποφασισμένη να προχωρήσει την τεράστια επιχείρηση διορισμού των «δικών μας παιδιών» στο δημόσιο είναι η κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, θεωρώντας ως περίπου «αναφαίρετο δικαίωμά» της τη νομή της λείας της εξουσίας και τις ρουσφετολογικές προσλήψεις.

Η επιχείρηση «γαλάζια ρουσφέτια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση έχει από τη μια διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό-ρουσφετολογικό πλαίσιο προσθέτοντας τη μέθοδο της συνέντευξης στο διαβλητό σύστημα του ΠΑΣΟΚ, ενώ ελέγχει πλήρως πλέον και την κορυφή της πυραμίδας του κρατικού μηχανισμού. Σε αυτό το περιβάλλον έχει αρχίσει η ικανοποίηση των αιτημάτων των «γαλάζιων παιδιών», ενώ νέες μέρες δόξας γνωρίζει η διαιώνιση του καθεστώτος της πολιτικής ομηρίας, καθώς, εκτός των άλλων, δεκάδες χιλιάδες διορίζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, προς δόξαν των προεκλογικών πρωθυπουργικών «δεσμεύσεων» ότι θα θέσει τέλος στο καθεστώς της ομηρίας...

Η κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά για την «κριτική» που γίνεται από το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη βέβαια ότι εφαρμόζει τους νόμους των «πράσινων» κυβερνήσεων. Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι έχει έρθει η σειρά των «γαλάζιων παιδιών»...

Οι προσλήψεις στην Τράπεζα της Ελλάδας έγιναν «με νόμο του 1998 που προβλέπει τον τρόπο προσλήψεων σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικές καταγγελίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για ρουσφετολογικούς διορισμούς φρουρών στην Τράπεζα της Ελλάδας. «Αυτός είναι ο νόμος και αυτός τηρήθηκε», υπογράμμισε ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ταυτόχρονα δεν έκανε καν τον κόπο να αποκρούσει την ερώτηση δημοσιογράφου «αν πράγματι είμαστε σε περίοδο διορισμών "γαλάζιων παιδιών"». «Υπάρχει μια σειρά διαγωνισμών που λαμβάνουν μέρος όλοι οι Ελληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ή θέλουν να λάβουν», ήταν η δήθεν «άχρωμη» απάντηση.

Ιδιαίτερη προσπάθεια κατέβαλε ο Θ. Ρουσόπουλος να υπερασπιστεί την επαίσχυντη μέθοδο της συνέντευξης για τους διορισμούς στο δημόσιο, επικαλούμενος ότι είναι μέθοδος που εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, που, όπως ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα, «λειτουργεί καλύτερα»!

Αξίζει να σημειωθεί το σκεπτικό του εκπροσώπου. Ξεκινώντας από την εν πολλοίς αυθαίρετη διαπίστωση πως οι άνθρωποι λένε ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν καλύτερα, έθεσε το εξής ρητορικό ερώτημα: «Γνωρίζετε κάποια ιδιωτική επιχείρηση, η οποία δεν καλεί σε συνέντευξη τον οποιονδήποτε που πρόκειται να προσλάβει; Πώς λοιπόν από τη μια αναγνωρίζουμε ότι λειτουργούν καλύτερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, θεωρώντας ότι συστατικό στοιχείο της πρόσληψης είναι και η συνέντευξη - και μιλάω γενικώς για τη συνέντευξη γιατί έχει γίνει πολύς θόρυβος τελευταία - και από την άλλη αυτό το στοιχείο εκσυγχρονισμού, εκμοντερνισμού του κράτους, το οποίο ενετάχθη με βάση το γνωστό νόμο του κ. Παυλόπουλου και στις εξετάσεις του δημοσίου, το απορρίπτουμε διαρρήδην;». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις αντιγράφει από τον ιδιωτικό τομέα και τις «αξιοκρατικές» μεθόδους διορισμού που εφαρμόζει...

ΒΟΥΛΗ
Δικομματική υποκρισία με φόντο τα σκάνδαλα

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η δικομματική υποκρισία και ο αποπροσανατολισμός με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Α. Ρεγκούζα για το «γρηγορόσημο» στις δημόσιες υπηρεσίες, το οποίο κατά τον υπουργό πρέπει να μειωθεί. Κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά ο Α. Ρεγκούζας έκανε λόγο για παρερμηνεία και αποσπασματική χρήση των δηλώσεών του, ισχυριζόμενος ότι κάποια συμφέροντα θέλουν να τον αποπέμψουν από τη θέση του. Μάλιστα, είπε πως η παρότρυνση προς τους τελωνειακούς να μειώσουν το «γρηγορόσημο» είχε την έννοια ότι «σας ξέρω, κοιτάξτε να μαζευτείτε» και δεν υπονοούσε υπόθαλψη της παρανομίας. Για να πείσει τους βουλευτές ότι είναι άτεγκτος σε θέματα ηθικής αποκάλεσε τον εαυτό του «ταπεινό διάκονο του δημοσίου συμφέροντος»!

Οι δηλώσεις του υφυπουργού έδωσαν ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως τιμητής (!) της διαφάνειας, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Χ. Καστανίδης έκανε λόγο για συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία πράττει πολλά «σε βάρος της δημόσιας ηθικής και της διαφάνειας». Είπε ότι ο Α. Ρεγκούζας έπρεπε να παραιτηθεί, θυμήθηκε μια σειρά καταγγελιών κατά της κυβέρνησης σε θέματα ηθικής, για να του ανταπαντήσει ο Β. Πολύδωρας ότι και αυτοί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους (υπόθεση Πάχτα, χρηματιστήριο, κ.ά.).

Αποκαλύπτοντας τη δικομματική υποκρισία ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης σε παρέμβασή του τόνισε ότι σκόπιμα γίνεται μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση, για να μην αναδειχτεί η πολιτική που παράγει τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια. «Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι η διαπλοκή είναι παράγωγο του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, ανεξάρτητα από το αν στη διακυβέρνηση της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Υπάρχει η νόμιμη και η παράνομη διαπλοκή και εκεί ακριβώς πρέπει να αναζητηθεί και η ηθική της πολιτικής. Πόσο ηθικά μπορείς να δεις μια πολιτική όταν αυτή συνεχώς ευνοεί κάποιους; Οταν συνεχίζεται η μονόπλευρη στήριξη των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και από την άλλη παίρνονται μέτρα σε βάρος του εργαζόμενου λαού;».

Ο Α. Τζέκης έφερε ως παράδειγμα τις τηλεοπτικές συχνότητες, που αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, τις οποίες εκμεταλλεύονται μεγαλοεπιχειρηματίες και αναρωτήθηκε εάν αυτό δεν είναι διαπλοκή της πολιτικής των προηγούμενων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης. Καταλήγοντας είπε ότι ο ελληνικός λαός, ο οποίος δοκιμάζεται από μια πολιτική που πέφτει στις πλάτες του, πρέπει να δει το κύριο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την ανατροπή αυτών των πολιτικών οι οποίες εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα και η εγκατάλειψη των κομμάτων που εφάρμοσαν αυτή την πολιτική.

ΠΑΣΟΚ
Συνεχίζει να ... καυτηριάζει φαινόμενα διαφθοράς

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την υποκριτική του αντιπαράθεση με τη ΝΔ και επιχειρώντας να κρύψει τις πολιτικές του ευθύνες για το καθεστώς του χρηματισμού στο δημόσιο, που και επί των δικών του κυβερνητικών ημερών μεσουρανούσε, χτες διά στόματος Ν. Αθανασάκη... καυτηρίασε τα φαινόμενα διαφθοράς.

«Είδα ότι ο κ. Ρεγκούζας σε διαδοχικές δηλώσεις του όχι μόνο δε φαίνεται να κατανοεί το τι είπε, αλλά έχοντας πια και την επίσημη κάλυψη του κυβερνητικού εκπροσώπου και του πρωθυπουργού, ζητάει και τα ρέστα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, συνέχισε ο Ν. Αθανασάκης, «είναι ο κ. Ρεγκούζας που ανακαλύπτει συμφέροντα για να δικαιολογήσει αυτά που είπε, χθες ήταν ο κ. Τατούλης, προχθές ήταν κάποιος άλλος υπουργός, ή κάποιος άλλος υφυπουργός. Επειδή το παραμυθάκι αυτό έχει τελειώσει από την εποχή που το έτος του Μπαϊρακτάρη ξέφτισε τελείως, καλά είναι να βρουν κάτι άλλο να επικαλούνται».

Παράλληλα ο Ν. Αθανασάκης επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για τις «γαλάζιες συνεντεύξεις» με αφορμή τις προσλήψεις ειδικών φρουρών για την Εθνική Τράπεζα, αλλά και για τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου που ανέφερε ότι η κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες προσλήψεις εφάρμοσε το καθεστώς των προσλήψεων που ακολουθούσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο Ν. Αθανασάκης, «για άλλη μια φορά λέει ψέματα». Ο νόμος του 1998, συνέχισε, που επικαλείται η κυβέρνηση για τις προσλήψεις «τροποποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2005 με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, του κ. Βουλγαράκη, η οποία έχει δημοσιευτεί στις 25 Ιανουαρίου στο ΦΕΚ».

Σε αυτήν ακριβώς την τροποποίηση της απόφασης, περιλαμβάνεται η αλλαγή στη διαδικασία, με τους «υποψήφιους να υποβάλλονται σε προφορική εξέταση». Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε τον Πρ. Παυλόπουλο «να ανακαλέσει τις σημερινές του δηλώσεις και να αντιληφθεί ότι δε θα περπατήσει παραπέρα αυτή η ιστορία. Αυτή η πλάκα με τη "γαλάζια συνέντευξη"».

Ποιες Ενοπλες Δυνάμεις φτιάχνουν

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο «περί στρατολογίας των Ελλήνων»

Ετσι όπως διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια τις Ενοπλες Δυνάμεις, σε λίγο δε θα υπάρχει στρατός «Εθνικός - Πατριωτικός», με την παραδοσιακή έννοια και όπως τον έχει ανάγκη η χώρα μας
Ετσι όπως διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια τις Ενοπλες Δυνάμεις, σε λίγο δε θα υπάρχει στρατός «Εθνικός - Πατριωτικός», με την παραδοσιακή έννοια και όπως τον έχει ανάγκη η χώρα μας
Οπως καταγράφει στην αιτιολογική του έκθεση αυτό το νέο σχέδιο νόμου, πρόκειται για συγκέντρωση όλων των διατάξεων περί στρατολογίας που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και για πλήθος νέων που προστίθενται για πρώτη φορά. Η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ δεν καλύπτει παρά μικρό μέρος από τις αλλαγές που επέρχονται. Οι πρωτοεμφανιζόμενες προβλέψεις και οι αλλαγές καταχωρούνται σαφώς και αιτιολογούνται στην έκθεση. Δεν πρόκειται επομένως μόνο για κωδικοποίηση, αλλά και για τροποποιήσεις - συμπληρώσεις - διορθώσεις κ.ο.κ.

Είναι γενικά προς την κατεύθυνση διόρθωσης αδικιών, εκκρεμοτήτων, ρύθμισης προβλημάτων, συμμόρφωσης με τρέχουσες ανάγκες, υποχώρησης σε πιέσεις «κορπορατικού» χαρακτήρα επιμέρους ειδικοτήτων μονίμων στρατιωτικών και πάντα προς τη φορά της επίλυσης προβλημάτων. «Αρα» θα πει κανείς «γιατί γκρινιάζετε;». Δεν γκρινιάζουμε, φωνάζουμε, κραυγάζουμε όσο μπορούμε. Ας δούμε λοιπόν γιατί αγωνιούμε, τι μας προβληματίζει (και εκνευρίζει).

Το θέμα στην περίπτωση και αυτού του σχεδίου νόμου δεν είναι το δίκαιο ή άδικο των προβλέψεων. Είναι πως η γραμμή όλων των περί Ενόπλων Δυνάμεων νέων Νόμων κινείται στα πλαίσια της υφιστάμενης άποψης για το «μοντέλο» τους με τη νέα δομή και τις νέες αποστολές και υποχρεώσεις. Το σοβαρό ζήτημα της διάρκειας της υποχρεωτικής θητείας, που συγκινεί όλο τον πληθυσμό, δεν είναι ανώδυνο εάν τεθεί στην πραγματική του βάση. Ισχύει όμως το βασικό επιχείρημα (κραυγαλέος φόβος) πως έτσι όπως διαμορφώνουν τα τελευταία χρόνια τις ΕΔ σε λίγο δε θα υπάρχει στρατός «Εθνικός - Πατριωτικός», με την παραδοσιακή έννοια και όπως τον έχει ανάγκη η χώρα μας.

Σήμερα δεν επαρκούν οι υπηρετούντες κάθε κατηγορίας (Επαγγελματίες Οπλίτες, στρατεύσιμοι, ΕΦΥΕΣ, μόνιμοι στρατιωτικοί) να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της άμυνας. Οσο αναγγέλλουν και πραγματοποιούν μειώσεις θητείας, καλλιεργώντας και την ανάλογη νοοτροπία στους νέους και τους γονείς, τόσο και αυξάνεται η δυσκολία για αμυντική θωράκιση της χώρας με στρατό υψηλού ηθικού και επαρκή. Είναι κάθε ημέρα και εμφανέστερο πως δεν αποβλέπουν σε ΕΔ για την άμυνα της χώρας, αλλά ένοπλα τμήματα στελεχωμένα με συμβασιούχους, έτοιμους να πάνε οπουδήποτε με βάση τους όρους της σύμβασής τους.

Ακόμα δεν είναι μισθοφορικός ο στρατός στο σύνολό του και τούτο γιατί υπάρχει η συνεχής ενασχόληση με το θέμα εκείνων που ευαισθητοποιούνται, αλλά και διότι εξακολουθούν και υπηρετούν στρατιωτικοί που τα χρόνια που παρακολουθούσαν τις παραγωγικές σχολές δεν είχε αρχίσει το «φρούτο» των υποχρεώσεων για αποστολές στο εξωτερικό. Τώρα όμως ήδη η νοοτροπία αυτή σταδιακά μπολιάζει τους σπουδαστές των σχολών μονίμων αξιωματικών και υπαξιωματικών (εκτός όλων των άλλων). Φοβούμαστε πως δεν είναι μακριά ο χρόνος που όλοι όσοι θα υπηρετούν, θα βλέπουν τη δουλιά τους ως στρατιωτικοί όχι με το ρομαντισμό και την υποχρέωση προς την πατρίδα και το έθνος, αλλά ως έναν τρόπο βιοπορισμού με πρόσθετες υποχρεώσεις σε περιοχές μακράν της Ελλάδας, που μάλιστα θα αποδίδουν και οικονομικά επιπλέον των κύριων αποδοχών.

Ολα, λοιπόν, αποβλέπουν προς αυτήν την κατεύθυνση, με αυτούς τους κινδύνους. Που δε συγκινούν ούτε το ΠΑΣΟΚ, που πρώτο θέσπισε τις ρυθμίσεις και «διεθνείς υποχρεώσεις» και τη Νέα Δημοκρατία που βρήκε έτοιμες τις αλλαγές. Ας μη βαυκαλιζόμαστε πως η νέα μορφή των ΕΔ και η μείωση της θητείας εξυπηρετεί τα λαϊκά στρώματα που κύρια τροφοδοτούν και τους ΕΠΟΠ και τους στρατευσίμους και τους ΕΦΥΕΣ. Ποτέ τα θέματα άμυνας, οι κίνδυνοι και οι πόλεμοι που αντιμετώπισε η χώρα μας δεν έπληξαν την άρχουσα τάξη αυτού του τόπου. Αυτή η τάξη οπουδήποτε της Γης τροφοδοτείται με τους πολέμους, τους θέλει, τους προκαλεί. Οσο για το παραμύθι της προσφοράς τους στους εθνικούς αγώνες, ας μη γελάσουμε. Τόση πίκρα και πόνος δε μοιράστηκε ταξικά στην Ελλάδα. Μονοπώλιο του λαού ήταν και εκεί δεν τσιγκουνεύτηκαν να του τα δώσουν όλα.

Σήμερα βρήκαν το παραμύθι του «νέου, ευέλικτου, σύγχρονου, παγκοσμιοποιημένου στρατού». Και πάντα κολλάνε από κοντά τις υποχρεώσεις προς τους «συμμάχους», δηλαδή τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ετσι το γράφουν και στο σχέδιο νόμου περί στρατολογίας. Ακριβώς έτσι. Γι' αυτούς λοιπόν φτιάχνουν τις νέες Ενοπλες Δυνάμεις σιγά - σιγά και προς όφελος δικό τους. Και το δικό τους συμφέρον και όφελος δεν πάει κολεγιά με του λαού και της πατρίδας. Μα δεν ντρέπονται λίγο, τουλάχιστον κρατώντας τα προσχήματα! Ξεπουλάνε την περιουσία του λαού «ανεπαίσχυντα και ειρηνικά», ρίχνοντας στην ανεργία μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού, ξεπουλάνε και την άμυνα και τσακώνονται για το ποιος ξεπουλάει πιο γρήγορα και αγοράζει αεροπλάνα και βαπόρια πάντα από τους «συμμάχους»!!

Δε νομίζετε πως είναι ώρα να αρχίσουμε να φωνάζουμε;


Α. ΚΑΚΑΡΑΣ
Αρχιπλοίαρχος ε.α. μέλος ΚΕΘΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ
Μάχη χαρακωμάτων...

Μορφή μάχης χαρακωμάτων παίρνει η υπόθεση των καταγγελιών πρώην διευθυντικού στελέχους της γαλλικής εταιρίας προμηθειών «Thales», περί χρηματισμού το 2003 μέλους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με αντάλλαγμα συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο πρώην υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, που θίγεται προσωπικά από τις καταγγελίες, ζήτησε χτες με δηλώσεις του στην ΕΡΤ την παρέμβαση εισαγγελέα και να επιληφθούν του θέματος οι γαλλικές δικαστικές αρχές.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στη Βουλή, αφού έχει κατατεθεί σχετική Ερώτηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόσκλησης του καταγγέλλοντος να καταθέσει στην Αθήνα, είπε ότι «αναλόγως με την απάντηση που θα δοθεί στη Βουλή, θα κινηθούν οι διαδικασίες». Από την πλευρά του ο σημερινός υπουργός Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι «είναι μια υπόθεση η εξέλιξη της οποίας παρακολουθείται με τη δέουσα προσοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ