ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ξεκινάνε το Σάββατο οι εκλογές

Κάλεσμα στους εργαζόμενους με την ψήφο τους να δυναμώσουν τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικάτου, απευθύνει ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός»

Δυνατό συνδικάτο, στο πλευρό κάθε οικοδόμου. Αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξη κάθε εργάτη ενόψει των εκλογών στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας που ξεκινούν μεθαύριο Σάββατο 1η Οκτώβρη και ολοκληρώνονται στις 27 του μήνα. Και σ' αυτή την κατεύθυνση, αποτελεί προϋπόθεση η αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του κλάδου.

Στα 20 χρόνια που οι οικοδόμοι αναδεικνύουν σταθερά στη διοίκηση του συνδικάτου τους τον «Πανοικοδομικό Ταξικό Ενωτικό Συνδυασμό», έχουν αναπτυχθεί σημαντικοί αγώνες. Για την περιφρούρηση και την επέκταση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις κατασκευές αλλά και για τον αγωνιστικό συντονισμό με ολόκληρη την εργατική τάξη.

Η μαζικοποίηση του συνδικάτου, η ανάγκη για επίμονη δουλιά στους μετανάστες και τη νεολαία, η ακόμα πιο αποφασιστική δουλιά των παραρτημάτων - ζητήματα που το συνδικάτο επιδιώκει να γίνονται καθημερινά υπόθεση του κάθε μέλους, του κάθε οικοδόμου - θέτουν τον πήχη για το επόμενο διάστημα ακόμα πιο ψηλά. Η σύγκρουση με την ολιγαρχία και τα κόμματά της, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που καλλιεργούν την ταξική συνεργασία και υποταγή, εξασφαλίζει προοπτική στους αγώνες των εργατών.

Οι εκλογές θα διεξάγονται στα 24 Παραρτήματα του Συνδικάτου, τις εξής ώρες: Δευτέρα με Σάββατο 5μμ. - 9μμ και Κυριακή από 8.30πμ - 2μμ.

  • Χτες το πρωί, το Συνδικάτο βρέθηκε στο εργοτάξιο του Αλαφογιάννη, στην Παλλήνη, όπου συζήτησε με την εργοταξιακή επιτροπή. Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποίηση καθώς 3 συνάδελφοί τους παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνη. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι τόσο οι οικοδόμοι του εργοταξίου όσο και το σύνολο του κλάδου βρίσκονται σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση.
«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Κι άλλος νεκρός σερβιτόρος

Από καρδιακή προσβολή, μπροστά στο αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Στον «αέρα» 650 ακόμα συνάδελφοί του

Με τη ζωή του πλήρωσε ακόμα ένας εργάτης την ανασφάλεια για το καθημερινό μεροκάματο, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και κυρίως την εργοδοτική ασυδοσία. Πρόκειται για τον Κώστα Κράνη, 44 χρόνων, σερβιτόρο, πατέρα ενός παιδιού, που χτες το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή - στην αρχή ουσιαστικά της βάρδιας του - στο ξενοδοχείο «Αφροδίτη» στο συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης». Πρόκειται για τον δεύτερο εργάτη που πέφτει νεκρός στο συγκρότημα, καθώς τον περασμένο Αύγουστο οι εργαζόμενοι είχαν ανασύρει νεκρό, από ανακοπή καρδιάς, τον Δημήτρη Χιόνη, 52 χρόνων, επίσης σερβιτόρο, ο οποίος δούλευε στο συγκρότημα 27 ολόκληρα χρόνια.

Τον άτυχο εργάτη - ο οποίος πιθανότατα έπαθε οξύ έμφραγμα -είχε «φάει» το άγχος, όπως κατήγγειλαν συνάδελφοί του, καθώς είχε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και η σύμβασή του έληγε δυο μέρες μετά (30 Σεπτέμβρη), όπως και όλων των εργαζομένων. Πάγια τακτική της διοίκησης του συγκροτήματος είναι να μην ανακοινώνει μέχρι τελευταία στιγμή πόσους και ποιους θα κρατήσει στο συγκρότημα (εποχιακό) για δουλιά όλο το χρόνο. Μάλιστα, ο Κώστας Κράνης, όπως δήλωσαν συνάδελφοί του, δεν είχε πρόβλημα καρδιάς αφού μόλις πριν δυο μήνες είχε κάνει εξετάσεις.

Η αγωνία για το μεροκάματο έγινε ακόμα μεγαλύτερη καθώς λίγο πριν ο Κ. Κράνης πιάσει δουλιά είχε πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο με θέμα το μέλλον του συγκροτήματος και κυρίως των ίδιων αφού ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» είναι σε διαδικασία εκχώρησης. Η εργοδοσία έχει ήδη ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για μαζικές «εθελούσιες» απολύσεις, προκειμένου να απαλλάξει την επιχείρηση από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και να την κάνει πιο θελκτική στους ιδιώτες επενδυτές.

Στο συγκρότημα εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε γιατρός Εργασίας ούτε νοσοκόμος. Οπως δήλωσαν οι εργαζόμενοι, οι γιατροί που αναγκάστηκε η διοίκηση να εμφανίσει στο συγκρότημα, μετά το θάνατο του συναδέλφου τους Δ. Χιόνη τον περασμένο Αύγουστο, εμφανίζονται συγκεκριμένες μέρες και ώρες.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς

Την Τρίτη, 4 Οκτώβρη, στον πεζόδρομο της Κοραή

Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και τη χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό διεκδικούν με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και τη χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό διεκδικούν με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τομέα Πρόνοιας και των παιδικών σταθμών και για τη διεκδίκηση δημοτικών παιδικών σταθμών, δωρεάν με κρατική επιχορήγηση και κατάργηση των τροφείων, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Συνδικαλιστών και Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής. Η συγκέντρωση θα γίνει την Τρίτη 4 Οκτώβρη 2005 στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 6.30 το απόγευμα.

Ταυτόχρονα, η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να υιοθετήσουν και να διεκδικήσουν το πλαίσιο αιτημάτων του που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό επισημαίνει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντάμα ψήφισαν, μαζί με το αριστερό τους άλλοθι, το ΣΥΝ, να περάσουν οι παιδικοί σταθμοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, οι εκλεγμένοι άρχοντες της ΤΑ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) μέσω της ΚΕΔΚΕ στρώνουν το έδαφος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των αναγκών του παιδιού και της λαϊκής οικογένειας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Συντονιστική αναδεικνύει την ανάγκη ανάπτυξης των αγώνων για τη διεκδίκηση:

  • Ενιαίου πλαισίου αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιωτική παρέμβαση.
  • Δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, κατάργηση των τροφείων και συνολικότερα της ανταποδοτικότητας στην ΤΑ.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Μέτρα πρωτοβάθμιας Υγείας, με το διορισμό ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού κατά σταθμό και κοινωνικής υπηρεσίας.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Θέσπιση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (30ωρο - 5ήμερο για όλους τους εργαζόμενους, σύνταξη στα 50 για γυναίκες και 55 για άντρες), αφού η ψυχική και η φυσική αντοχή στο χώρο της Παιδαγωγικής καθορίζει την ποιότητα της αγωγής και φροντίδας του παιδιού, και άλλα.
Υποκρισία!

Κατάλογο με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, απολύοντας 16.455 εργαζόμενους, και άλλες που επιδοτήθηκαν χωρίς όμως να αυξηθεί ουσιαστικά ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτές, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Και βέβαια δε χρειάζεται η στατιστική για να διαπιστώσει κάποιος ότι εργοστάσια κλείνουν, εργάτες πετιούνται στο δρόμο, απροστάτευτοι, μπαίνουν στην τεράστια αυτή στρατιά του «εφεδρικού στρατού» των ανέργων. Οτι κάποιες νέες επιχειρήσεις ανοίγουν, αλλά - όπως δείχνουν και τα στοιχεία - οι επενδύσεις-επιδοτήσεις δε δημιουργούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων αφορούν σε «εκσυγχρονισμό» των ήδη υπαρχουσών μονάδων.

Επειδή όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όψιμα θυμήθηκε τους απολυμένους, οφείλουμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα: Πού ήταν άραγε η πλειοψηφία της διοίκησης της Συνομοσπονδίας όταν έκλειναν αυτά τα εργοστάσια; Πόσους και ποιους αγώνες οργάνωσε για να περιφρουρηθεί το δικαίωμα στην εργασία των χιλιάδων αυτών απολυμένων; «Ακλαφτοι» πήγαν οι εργάτες στις περισσότερες των περιπτώσεων. Μόνο οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, με όσες δυνάμεις διέθετε, στάθηκαν στο πλάι τους, προσπάθησαν να οργανώσουν και να στηρίξουν τους αγώνες που έγιναν.

Και βέβαια δεν είναι αυτή η μοναδική ευθύνη της πλειοψηφίας. Το σοβαρότερο είναι ότι η πλειοψηφία, με την πολιτική της, αφοπλίζει τους εργάτες. Η λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», που κυριαρχεί σε όλη της τη δράση, καλλιεργεί εκείνο το έδαφος, ώστε οι βιομήχανοι ανενόχλητοι και ατιμώρητοι να κλείνουν τα εργοστάσια. Τα συνθήματα της «ανταγωνιστικότητας» και της «παραγωγικότητας» όχι μόνο δε βοηθάνε στην οργάνωση των αγώνων, αλλά εκ των προτέρων υποσκάπτουν κάθε αγωνιστική διάθεση. Παραδίδουν «μοιραίους» και «άβουλους» τους εργάτες στα καπρίτσια του κάθε εργοδότη. Οταν βαυκαλίζεις καθημερινά το μυαλό των εργατών με τις αξίες της πλουτοκρατίας, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να «κλαις» για τα θύματα που η πλουτοκρατία σκορπά στο πέρασμά της.


Γ. ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ