ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυνηγά τις «σκιές» στην εικόνα της...

Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει την «ατζέντα των εξελίξεων», καθώς συχνά σύρεται πίσω από το κλίμα που διαμορφώνουν τα κανάλια, προκαλεί πονοκέφαλο και διαφορετικές αντιδράσεις στα κυβερνητικά στελέχη

Να απαλλαγεί από τις «σκιές» στην εικόνα της πασχίζει η κυβέρνηση, αδυνατώντας φυσικά να αντιληφθεί ότι αυτό που την αμαυρώνει είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Τα κρούσματα διαφθοράς που αγγίζουν κυβερνητικά στελέχη, το κύμα των γαλάζιων ρουσφετιών στο δημόσιο, το κλείσιμο των εργοστασίων και οι απολύσεις εργαζομένων, η τρομοκρατική φορολογική εγκύκλιος για εξόντωση μισθωτών και συνταξιούχων, το δρομολογημένο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» κ.ο.κ. έχουν δημιουργήσει μια αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο, που αδυνατεί, στην καλύτερη περίπτωση, να πείσει ότι εφαρμόζει την «ορθή» και «αναγκαία» πολιτική ή ακόμα χειρότερα ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τους «πράσινους». Αυτό που κυρίως απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβάλει την «ατζέντα των εξελίξεων» και συχνά σύρεται πίσω από το κλίμα που διαμορφώνουν τα «διαπλεκόμενα» ΜΜΕ.

Ηδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στη Ρηγίλλης διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την έξοδο από τη «δυσχερή» θέση.

Η μία άποψη υποστηρίζει ότι χρειάζεται επιμονή στη γραμμή της συναίνεσης με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και «προσεταιρισμού» των καναλιών και των μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ. Την άποψη αυτή φέρεται να συμμερίζεται ο Κ. Καραμανλής, καθώς και οι περισσότεροι υπουργοί. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, απαιτείται «μέτωπο» με τα κανάλια που χαλάνε την εικόνα της κυβέρνησης και μεγαλύτερη στήριξη στον κομματικό μηχανισμό. Βασικός εκφραστής αυτής της άποψης θεωρείται ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος χτες δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την ανάμειξη των καναλιών ακόμα και στα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος. «Δε θα μας επιβάλλουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τα μέσα ενημέρωσης πότε και εάν θα πρέπει να απομακρύνουμε κάποιον», είπε χαρακτηριστικά σε συνομιλία που είχε χτες με τους δημοσιογράφους, πριν από τη συνεργασία του με τον Κ. Καραμανλή. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι η διαγραφή του βουλευτή Ευ. Πολύζου ήταν αυστηρή, δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο για το μέλλον. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δε θα υπήρχε θέμα με τις δηλώσεις του Αδάμ Ρεγκούζα, αν δεν είχε προηγηθεί η διαγραφή του άτυχου βουλευτή! Παραδέχθηκε πως «θολώνει η γενική εικόνα» του κυβερνώντος κόμματος, επισημαίνοντας όμως ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να αντιμετωπίζει και να απαντά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Βέβαια, εξερχόμενος αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε «ον κάμερα» ότι «μονωμένα περιστατικά δε χαλούν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης και την πορεία που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός που είναι μηδενική ανοχή στα οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς».

Διαφοροποιημένη είναι η τακτική του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος ταυτόχρονα καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για να διασφαλίσει «φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον» στην κυβέρνηση, «κτίζοντας γέφυρες με τους μεγαλοεκδότες». Στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, έχει ενταφιάσει το νόμο για το βασικό μέτοχο, ενώ φαίνεται να ξεχνάει και τον επόμενο νόμο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πει το παραμικρό για τις επόμενες κινήσεις όταν ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους. Επικαλέστηκε γι' αυτό τις συζητήσεις που γίνονται με την Κομισιόν προκειμένου να καταρτιστεί ένας καινούριος νόμος για το βασικό μέτοχο, που φυσικά θα είναι καθ' υπαγόρευση των Βρυξελλών. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Μεϊμαράκη ότι «δε μας θα επιβάλουν τα κανάλια ποιον θα διαγράψουμε στο κόμμα», ο Θ. Ρουσόπουλος διαφοροποιήθηκε δείχνοντας «ανωτερότητα» απέναντι στα ΜΜΕ: «Σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι η κριτική εφόσον είναι καλόπιστη είναι και καλοδεχούμενη», είπε, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα «για το είδος της κριτικής και τα θέματα που προβάλλονται», που όμως «δεν είναι της παρούσης στιγμής».

ΠΑΣΟΚ
«Σκληραίνει» τη... γιαλατζί αντιπολίτευση

Χαρακτηρίζοντας «αντιπερισπασμό» από την πλευρά της κυβέρνησης, την πρόταση για αλλαγή του ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών, που έθεσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης επανέφερε το θέμα των προσωπικών συνεντεύξεων για την πρόσληψη φρουρών της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Οφείλουν απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα θέματα», είπε ο Ν. Αθανασάκης απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και ζήτησε την «παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, κ. Παπαγγελόπουλου» για το θέμα των «προσωπικών συνεντεύξεων». Παράλληλα ο Ν. Αθανασάκης προχώρησε και σε νέες καταγγελίες για «γαλάζιες συνεντεύξεις» και προσλήψεις. Στη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων, υποστήριξε «έγιναν πρόσφατα 45 προσλήψεις και κατά ένα περίεργο τρόπο, σύμφωνα με αυτά που έχουμε πληροφορηθεί, οι 35 από τους προσληφθέντες έχουν γεννηθεί στη Λαμία. Γενικός γραμματέας σε αυτήν τη Γραμματεία είναι ο κ. Τσαμαδιάς, ο οποίος κατάγεται, αν δεν κάνω λάθος, από τη Λαμία».

Παράλληλα χτες σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ», ο Θ. Πάγκαλος αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «παχύδερμο» που «δεν έχει ίχνος ευαισθησίας», δίνοντας έτσι δείγμα του τι εννοούν όταν λένε πως θα σκληρύνουν την αντιπολίτευση. Με αφορμή τις δηλώσεις Ρεγκούζα για το «γρηγορόσημο» και τις αποκαλύψεις για διαφθορά στα τελωνεία, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το σύστημα είναι καραμανλικό. Ο Καραμανλής είναι η πηγή της διαφθοράς, του αυταρχισμού, της διάλυσης του κράτους και της οικονομίας». Ο ίδιος κάνοντας λόγο για «γαλάζιες συνεντεύξεις» για τις προσλήψεις στο δημόσιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει και οδηγεί το κράτος δεκαετίες πίσω, στο κράτος της συναλλαγής και του ρουσφετιού».

Πίσω από τους σκληρούς χαρακτηρισμούς και τις ύβρεις για τη δημιουργία εντυπώσεων, ο Θ. Πάγκαλος επιχείρησε να κρύψει την πλήρη ταύτιση του κόμματός του με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και τη συνέχιση από τη ΝΔ της ίδιας «ρουσφετολογικής» και αντιλαϊκής πολιτικής.

Εξάλλου σήμερα και αύριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσει τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νομοσχέδιο για τις στρατιωτικές σχολές

Το νομοσχέδιο περί «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 3187/2003 ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ (ΑΣΕΙ)», δηλαδή για τις στρατιωτικές Σχολές Ευελπίδων, Δοκίμων και Ικάρων, κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αναμένεται η ψήφισή του μέσα στον Οκτώβρη, όπως και του νομοσχεδίου περί Στρατολογίας, με το οποίο ρυθμίζονται και κωδικοποιούνται στρατολογικά θέματα.

Με το νομοσχέδιο για τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές προωθείται μια σειρά ρυθμίσεων, χωρίς ωστόσο να θίγονται ζητήματα εκδημοκρατισμού της λειτουργίας και του περιεχομένου σπουδών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ουσία γίνεται παραπέρα προσαρμογή στα αμερικανονατοϊκά πρότυπα εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται:

  • Εισάγεται η δυνατότητα για τα ΑΣΕΙ να μπορούν να οργανώσουν και να λειτουργήσουν αυτοδύναμα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, σε γνωστικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν τις Ενοπλες Δυνάμεις.
  • Γίνεται επαναπροσδιορισμός της διοικητικής δομής, της οργάνωσης και λειτουργίας των ΑΣΕΙ.
  • Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Ανώτατης Στρατιωτικής Εκπαίδευσης, με ευρύτερη συντονιστική λειτουργία για θέματα που αφορούν τα ΑΣΕΙ και τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες.
  • Γίνεται μισθολογική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΣΕΙ.
  • Αναβαθμίζονται τα ΑΣΕΙ, ώστε να είναι τόσο αυτά όσο και τα πτυχία τους πλήρως ισότιμα με τα ΑΕΙ.
Συνέδριο για τους στρατούς «νέας τάξης»

«Ο στρατηγικός ρόλος του Αμερικάνικου Στρατού, η αναδιοργάνωση του Στρατού για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες παγκόσμιες απειλές, η δημιουργία του πρότυπου Στρατού του μέλλοντος και η σχεδίαση της Στρατηγικής του μέλλοντος» θα είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, τα σημαντικότερα αντικείμενα, που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου που διοργανώνει ο Αμερικανικός Στρατός, στις 3-6 Οκτώβρη.

Στο συνέδριο συμμετέχουν αρχηγοί στρατών ΝΑΤΟικών και άλλων κρατών, ανάμεσά τους και ο Ελληνας αρχηγός του ΓΕΣ, αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας, ο οποίος στη διάρκεια της «επίσημης επίσκεψης εργασίας» στις ΗΠΑ θα επισκεφτεί τη βάση Πεζοναυτών, όπου θα ενημερωθεί «για την πρόοδο της αναδιοργάνωσης των Πεζοναυτών, για τη σχεδίαση των μελλοντικών επιχειρήσεων και για τα συμπεράσματα από τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ