ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις

Κάλεσμα σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μαζικά μέρος στη Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Οκτώβρη στις 11.30 π.μ. στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, απευθύνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, επισημαίνοντας πως η μαζικότητα του σωματείου και η συλλογική δράση είναι το μοναδικό όπλο που έχει σήμερα ο εργαζόμενος για να αντισταθεί απέναντι στα αντεργατικά μέτρα.

Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι ο απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, ο οικονομικός απολογισμός για τα έτη 2003-2005, ο οικονομικός προϋπολογισμός για το έτος 2006, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, έγκριση απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου, εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών και επιλογή Δευτεροβάθμιας Οργάνωσης (ΕΚΠ ή Ομοσπονδία) για την αντιπροσώπευση στη ΓΣΕΕ.

Εξω από το πολυκατάστημα ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Λυκούργου και Αιόλου) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, η Γενική Συνέλευση και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τα θέματα της Συνέλευσης είναι η απελευθέρωση του ωραρίου και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η κατάθεση των αιτημάτων του κλάδου ενόψει της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2006, καθώς και ο σχεδιασμός της δράσης του συλλόγου μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις

Σήμερα στην «Κεράνης», σε δεκάδες εργοστάσια και καράβια μέχρι την άλλη Πέμπτη

Εργάτη τον εργάτη χτίζεται η επιτυχία της πανεργατικής συγκέντρωσης στον Πειραιά
Εργάτη τον εργάτη χτίζεται η επιτυχία της πανεργατικής συγκέντρωσης στον Πειραιά
Με καθημερινές περιοδείες στο λιμάνι, στα εργοστάσια και σε κάθε χώρο δουλιάς, φτάνει στους εργαζόμενους το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού και το αγωνιστικό κάλεσμα για συμμετοχή στην πανεργατική συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 6 του Οκτώβρη, στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, στις 7 μ.μ. Η κινητοποίηση αποτελεί ένα ακόμα αγωνιστικό βήμα των εργαζομένων του Πειραιά, στο δρόμο για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 12 του Νοέμβρη.

Σήμερα, συνδικαλιστές από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, θα επισκεφτούν το καπνεργοστάσιο «ΚΕΡΑΝΗΣ» ενώ προγραμματίζονται ακόμα περιοδείες στα ελαιουργοσαπουνοποιεία (ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, κλπ.). Στα εργοστάσια αυτά, στο ίδιο διάστημα, θα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις για να πάρουν οι εργαζόμενοι αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας, των απολύσεων και της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, που φορτώνει με βάσανα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αποδυναμώσουν τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις σε κάθε κλάδο, για «να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, να αντισταθούμε, να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Προάγγελος δυσμενέστερων αλλαγών

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας του στενού δημόσιου τομέα (δηλαδή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) προωθεί η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χτες ο αρμόδιος υπουργός Πρ. Παυλόπουλος ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις Παυλόπουλου, η κυβέρνηση θα προτείνει για συζήτηση στην ΑΔΕΔΥ και τους άλλους αρμόδιους φορείς να μετατεθεί κατά μία ώρα η έναρξη και λήξη λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών χωρίς να θιγεί η διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Οπως είναι γνωστό με το ισχύον ωράριο, το χειμώνα οι υπηρεσίες λειτουργούν από 07:00 έως 14:30 και από 07:30 έως 15:00 και το καλοκαίρι από 07:30 έως 15:00 και από 08:00 ές 15:30. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να ενοποιηθεί το ωράριο αυτό για τους θερινούς και χειμερινούς μήνες και να είναι από 08:00 έως 15:30 και από 08:30 έως 16:00.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτή την αλλαγή έχοντας «ως στόχο την καλύτερη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και τη διευκόλυνση των πολιτών με την ενιαία ρύθμιση του ωραρίου, τη διευκόλυνση των ίδιων των υπαλλήλων και ιδίως των γονέων, καθώς και την ευχερέστερη επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γιατί με το να κλείνουν νωρίς οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, είναι γνωστό ότι δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία τους με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Πρόσχημα για τις ανατροπές

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ» για το θέμα: «Με τη δήλωση του ο υπουργός αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την έτσι ή αλλιώς ανατροπή του εργασιακού ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Η δικαιολογία ότι έτσι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες, δεν ευσταθεί. Ομως, όπως σήμερα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη μετάθεση της ώρας έναρξης και λειτουργίας, έτσι θα χρησιμοποιηθεί και αύριο προκειμένου να εισαχθούν ευέλικτες μορφές εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το σπαστό ωράριο και άλλα, τα οποία άλλωστε εμπεριέχονται στο πρόγραμμα Πολιτεία του ΠΑΣΟΚ που υλοποιεί και η ΝΔ αλλά και στις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Ενώ ήδη οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν εισάγει τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο».


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκροτήθηκε Επιτροπή Υγειονομικών του ΠΑΜΕ

Από την πλατιά σύσκεψη αναδείχτηκε 9μελής Γραμματεία

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στη Θεσσαλονίκη η ιδρυτική σύσκεψη της Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, μετά από πρωτοβουλία σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών της πόλης. Η πλατιά ιδρυτική σύσκεψη κατέληξε στην ανάδειξη 9μελούς Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Οπως τόνισε η Σημέλα Τεμερτζίδου, αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», το ΠΑΜΕ στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας επιδιώκει να ενώσει όλους τους υγειονομικούς σε επίπεδο νομού ανεξάρτητα ειδικότητας και ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις. Θα είναι ο χώρος συσπείρωσης και συντονισμού των ταξικών δυνάμεων, ο ταξικός πόλος στον κλάδο των υγειονομικών, πρόσθεσε.

Επίσης, η Λέτα Μεθονίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, που έκανε την κεντρική εισήγηση, επισήμανε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα ιστορικό καθήκον. Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση όλων εκείνων των απαραίτητων προϋποθέσεων, όχι μόνο για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή πολιτική, αλλά για να πετύχουμε την ανατροπή της».

«Η επιτροπή του ΠΑΜΕ που συγκροτούμε, συνέχισε, λειτουργεί και δρα σαν ζωντανό κύτταρο του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, του ΠΑΜΕ γενικότερα. Δεν έχει παραταξιακό αλλά κινηματικό χαρακτήρα. Δραστηριοποιείται και δρα στα πλαίσιά του. Στόχος μας να συμβάλουμε και εμείς, να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις με τις δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στην εκμετάλλευση. Να συμβάλλουμε και εμείς να ανατραπεί ο συσχετισμός δύναμης που υπάρχει σήμερα. Γι' αυτό και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε αλλά αναπτύσσουμε πρωτόβουλη δράση».

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη σύσκεψη γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών κλπ. που μίλησαν για την ανάγκη αγωνιστικής συνεργασίας και συσπείρωσης, δηλώνοντας ότι αποδέχονται το ρόλο και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Διαπίστωσαν ακόμη ότι με την ιδρυτική σύσκεψη δίνεται ώθηση να συγκροτηθούν αντίστοιχες επιτροπές αγώνα, σε όλους τους κλάδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ