ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΠΕΑΦΕ
Τιμή «σ' αυτούς που μίλησαν με το θάνατο»

Γνωριμία με την ιστορία και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης ήταν η χτεσινή εκδήλωση, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αντίστασης στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας

«ΕΜΕΙΣ, τα παιδιά και οι νέοι όλου του κόσμου, να γίνουμε άξιοι συνεχιστές στον κόσμο που οραματίστηκε η τιμημένη Εθνική Αντίσταση. Η ανάσα και η γροθιά των απλών ανθρώπων. Οι καμπάνες στο άπειρο. Κι αν σήμερα υπάρχουν δυνάστες, ΕΜΕΙΣ θα είμαστε ο εφιάλτης τους!».

Αυτά τα λόγια αναφώνησε - σαν όρκο - η μαθητική χορωδία του 1ου Δημοτικού Αγ. Βαρβάρας στο τέλος της καθιερωμένης εκδήλωσης προς τιμήν των αγωνιστών της μάχης του ΕΛΑΣ στον Κηφισό, που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Φέτος συμπληρώνονται 61 χρόνια από εκείνη την ηρωική μάχη και μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ έδωσαν, χτες, τη δική τους απάντηση σ' αυτούς που είτε αποκρύπτουν, είτε «ξαναγράφουν» την Ιστορία. Το χρωστούσαν «σ' αυτούς που μίλησαν με το θάνατο», όπως ήταν κι ο τίτλος του χτεσινού αφιερώματος.

«Εμπρός να χτίσουμε έναν κόσμο όμορφο και ειρηνικό! Τα παιδιά για να μεγαλώσουν θέλουν ειρήνη! Ολοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μαθαίνουμε την αλήθεια, για να αλλάξουμε τον κόσμο!», φώναξε μια μαθήτρια της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Η χτεσινή εκδήλωση δεν έγινε μονάχα για να αποδοθεί τιμή στους νεκρούς αγωνιστές. Ηταν ένα μάθημα, ένας «περίπατος» στα μονοπάτια που χάραξαν ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ. Γνωριμία με τα υψηλά ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης που εμπνέουν ακόμα, γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να καταδυναστεύεται με πολλές μορφές. Ηταν γνωριμία με τον Γρ. Λαμπράκη, τον Ν. Μπελογιάννη, τον Γ. Ρίτσο, τον Αρη, κι άλλους ήρωες, που ο καθένας απ' το δικό του μετερίζι αγωνίστηκε για ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα παιδιά άκουγαν με θαυμασμό ό,τι δε διδάσκονται από τα σχολικά βιβλία. Μοίρασαν λουλούδια «στους παππούδες», που αγωνίστηκαν «για μια ζωή ελεύθερη κι ωραία», τραγούδησαν μαζί τους «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα...» και «Επέσατε θύματα αδέλφια μου, εσείς...».

Στο τέλος, μεγαλύτεροι μαθητές, της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης και κάποιοι από Λύκειο της περιοχής παρέμειναν στην αίθουσα και άκουσαν τι είχαν να τους πουν αγωνιστές ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες, ανάμεσά τους κι ο Ν. Καραντηνός, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», που είπε: «Μακάρι όλα τα σχολεία να έκαναν αυτό που ζήσαμε εμείς σήμερα εδώ. Το παράδειγμά σας είναι φωτεινό! Χειροκροτώ τα παιδιά που μαθαίνουν την αλήθεια για να αλλάξουν τον κόσμο. Και τους δασκάλους τους. Να ξέρετε ότι εμείς δε γεννηθήκαμε ήρωες. Οι συνθήκες κι οι καταστάσεις μάς έκαναν».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Εδωσε πλήρη κάλυψη στην ποινικοποίηση των αγώνων

Συζήτηση σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οχυρωμένος πίσω από τον ισχυρισμό ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δε δέχεται παρεμβάσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, στην ουσία, ενθάρρυνε τους δικαστές να συνεχίσουν τις καταδίκες μαθητών, οι οποίοι συμμετείχαν κατά καιρούς σε κινητοποιήσεις! Το θέμα ήρθε χθες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, με αφορμή την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κατά μαθητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2000-2001.

Παρέχοντας κάλυψη στο νέο γύρο ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, ο Αντ. Παπαληγούρας ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές «ενεργούν ανεξάρτητα από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και πάντως δεν παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση». Ο υπουργός με τον ισχυρισμό ότι «η Δικαιοσύνη δεν είναι παράρτημα του υπουργείου» έδειξε ότι ενθαρρύνει τη συνέχιση των διώξεων, αφού στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δε διανοείται να επιχειρήσει οιανδήποτε τέτοια παρέμβαση»...

Δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι και στον τομέα αυτό η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τον αυταρχικό δρόμο των αντίστοιχων του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε την επαίσχυντη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ποινικοποιούνται οι αγώνες των μαθητών, λέγοντας ότι αυτή έχει επικυρωθεί με νόμο.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι με την τοποθέτηση του υπουργού, του τύπου «τι να κάνουν οι δικαστές, το νόμο εφάρμοσαν», ενθαρρύνονται και οι υπόλοιποι δικαστές να προχωρήσουν σε νέες καταδίκες σε παιδιά που την περίοδο των κινητοποιήσεων ήταν 15 και 16 χρόνων. Υπενθύμισε ότι την περίοδο 2000-2001 ήταν χιλιάδες οι μαθητές που έκαναν καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα και επρόκειτο για μια μαζική συνδικαλιστική δράση. Το ίδιο, είπε, κάνουν οι αγρότες, όταν αποφασίζουν να κλείσουν τους δρόμους ή οι εργάτες, όταν περιφρουρούν την απεργία τους στα εργοστάσια.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε ότι έπρεπε να αμνηστευτούν, για παράδειγμα, οι αγρότες που καταδικάστηκαν για τους αποκλεισμούς των δρόμων, αλλά σήμερα με την επίκληση της τήρησης του νόμου ενθαρρύνει, αν δεν υποδεικνύει, τη συνέχιση των καταδικαστικών αποφάσεων κατά των μαθητών. Τέλος, ζήτησε την κατάργηση της επαίσχυντης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πάνω στην οποία στηρίζονται οι καταδίκες.

Eurokinissi

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
Λύση τώρα στα κτιριακά προβλήματα

Κινητοποίηση για τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε σχολεία και ΤΕΕ της Ναυπάκτου - αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - πραγματοποίησαν χτες το πρωί μαζικοί φορείς της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και ένα χρόνο οι μαθητές του ΤΕΕ δεν παρακολουθούν τα εργαστήριά τους, καθώς το κτίριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο. Μαθητές, γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Φαρμάκη και στη συνέχεια με λεωφορεία μετέβησαν στη Νομαρχία, στο Μεσολόγγι.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κινητοποιούνται ενάντια στις ελλείψεις

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στα Μουσικά Σχολεία Ιλίου και Πειραιά, καθώς ο μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών κενών δεν καθιστά δυνατή τη στοιχειώδη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων.

Στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου λείπουν 8 καθηγητές γενικής παιδείας: 4 φιλόλογοι, 1 μαθηματικός, 1 φυσικός, 1 χημικός, 1 καλλιτεχνικών. Επίσης λείπουν 35 καθηγητές μουσικών μαθημάτων. Αντίστοιχα, στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά λείπουν 3 καθηγητές γενικής παιδείας και περίπου 45 καθηγητές μουσικών μαθημάτων. Οπως καταγγέλλουν οι γονείς, τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα μουσικά σχολεία είναι ένας από τους λόγους διαρροής.

Στη Λάρισα

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι γονείς και οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Λάρισας, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την άμεση τοποθέτηση καθηγητών Μουσικών Οργάνων. Σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου σήμερα, στη 1.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από κοινού με φορείς της πόλης, όπως την ΕΛΜΕ, την Ενωση Γονέων, την Ομοσπονδία Γονέων και το Εργατικό Κέντρο. Επίσης, την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στα πλαίσια της κινητοποίησης που αποφάσισε η Πανελλήνια Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, οι γονείς και οι μαθητές, με τα μουσικά τους όργανα, θα πραγματοποιήσουν, στις 10 π.μ., πορεία από το Μουσικό Σχολείο προς τη Νομαρχία Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων καταγγέλλοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του υπουργείου, το Μάη, προς την Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών Σχολείων, ότι οι καθηγητές μουσικής θα υποδέχονταν τα παιδιά μας στον αγιασμό με μουσική κι ότι φέτος θα νοικοκυρέψουν τα Μουσικά Σχολεία. Μόνο αυτό δε συνέβη. Τα Μουσικά Σχολεία όλης της χώρας, μέχρι σήμερα, είναι χωρίς καθηγητές οργάνων κι έτσι οι γονείς αποφάσισαν ν' αρχίσουν αυτοί τα... όργανα, ξεκινώντας κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ