Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ - ΠΕΑΦΕ
Τιμή «σ' αυτούς που μίλησαν με το θάνατο»

Γνωριμία με την ιστορία και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης ήταν η χτεσινή εκδήλωση, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα αντίστασης στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας

«ΕΜΕΙΣ, τα παιδιά και οι νέοι όλου του κόσμου, να γίνουμε άξιοι συνεχιστές στον κόσμο που οραματίστηκε η τιμημένη Εθνική Αντίσταση. Η ανάσα και η γροθιά των απλών ανθρώπων. Οι καμπάνες στο άπειρο. Κι αν σήμερα υπάρχουν δυνάστες, ΕΜΕΙΣ θα είμαστε ο εφιάλτης τους!».

Αυτά τα λόγια αναφώνησε - σαν όρκο - η μαθητική χορωδία του 1ου Δημοτικού Αγ. Βαρβάρας στο τέλος της καθιερωμένης εκδήλωσης προς τιμήν των αγωνιστών της μάχης του ΕΛΑΣ στον Κηφισό, που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Φέτος συμπληρώνονται 61 χρόνια από εκείνη την ηρωική μάχη και μαθητές και δάσκαλοι του σχολείου μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ έδωσαν, χτες, τη δική τους απάντηση σ' αυτούς που είτε αποκρύπτουν, είτε «ξαναγράφουν» την Ιστορία. Το χρωστούσαν «σ' αυτούς που μίλησαν με το θάνατο», όπως ήταν κι ο τίτλος του χτεσινού αφιερώματος.

«Εμπρός να χτίσουμε έναν κόσμο όμορφο και ειρηνικό! Τα παιδιά για να μεγαλώσουν θέλουν ειρήνη! Ολοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μαθαίνουμε την αλήθεια, για να αλλάξουμε τον κόσμο!», φώναξε μια μαθήτρια της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Η χτεσινή εκδήλωση δεν έγινε μονάχα για να αποδοθεί τιμή στους νεκρούς αγωνιστές. Ηταν ένα μάθημα, ένας «περίπατος» στα μονοπάτια που χάραξαν ο ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ. Γνωριμία με τα υψηλά ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης που εμπνέουν ακόμα, γιατί ο κόσμος εξακολουθεί να καταδυναστεύεται με πολλές μορφές. Ηταν γνωριμία με τον Γρ. Λαμπράκη, τον Ν. Μπελογιάννη, τον Γ. Ρίτσο, τον Αρη, κι άλλους ήρωες, που ο καθένας απ' το δικό του μετερίζι αγωνίστηκε για ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα παιδιά άκουγαν με θαυμασμό ό,τι δε διδάσκονται από τα σχολικά βιβλία. Μοίρασαν λουλούδια «στους παππούδες», που αγωνίστηκαν «για μια ζωή ελεύθερη κι ωραία», τραγούδησαν μαζί τους «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα...» και «Επέσατε θύματα αδέλφια μου, εσείς...».

Στο τέλος, μεγαλύτεροι μαθητές, της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης και κάποιοι από Λύκειο της περιοχής παρέμειναν στην αίθουσα και άκουσαν τι είχαν να τους πουν αγωνιστές ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες, ανάμεσά τους κι ο Ν. Καραντηνός, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», που είπε: «Μακάρι όλα τα σχολεία να έκαναν αυτό που ζήσαμε εμείς σήμερα εδώ. Το παράδειγμά σας είναι φωτεινό! Χειροκροτώ τα παιδιά που μαθαίνουν την αλήθεια για να αλλάξουν τον κόσμο. Και τους δασκάλους τους. Να ξέρετε ότι εμείς δε γεννηθήκαμε ήρωες. Οι συνθήκες κι οι καταστάσεις μάς έκαναν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ