Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ
«Προβληματισμός» για τις ... προϋποθέσεις

«Από την πόλη έρχομαι...», είναι αυτό που μπορεί να χαρακτηρίσει τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τη ΔΟΕ, καθώς ένα από τα προβλήματα που είχε θέσει προς συζήτηση η Ομοσπονδία είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της «Ευέλικτης Ζώνης» στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης κανείς δε μίλησε επί της ουσίας. Ετσι, η συζήτηση αναλώθηκε μόνο γύρω από τον αυταρχικό χαρακτήρα με τον οποίο επιβάλλεται η «Ευέλικτη Ζώνη» και τις προϋποθέσεις για τη σωστή εφαρμογή της(!), αποφεύγοντας (αμφότεροι, ΔΟΕ και υπουργός) έστω και να ακουμπήσουν το αντιδραστικό ιδεολογικό περιεχόμενο της. Εξάλλου, η πλειοψηφία της ΔΟΕ έχει εκφράσει και στο παρελθόν την πεποίθηση ότι υπάρχουν «θετικά στοιχεία» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα...

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε ένα από τα βασικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ - που το συνεχίζει και το επεκτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ - για τη συντηρητική αναδιάρθρωση του Δημοτικού και του Γυμνασίου και στην ουσία καταργεί τον ενιαίο χαρακτήρα του σχολείου, εντάσσεται στη στρατηγική της «αυτονόμησης» κάθε σχολικής μονάδας, διαχωρίζοντας τα σχολεία σε «καλά και μη», οδηγώντας σε ακόμη πιο αποσπασματική, κατακερματισμένη γνώση.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα εκδοθεί, άμεσα, από το ΥΠΕΠΘ διευκρινιστική εγκύκλιος για το θέμα και σε περιπτώσεις όπου «οι σύλλογοι διδασκόντων στα σχολεία εκτιμούν ότι υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της "ευέλικτης ζώνης", αφού συνεδριάσουν και αποφανθούν τεκμηριωμένα για τους λόγους της μη έναρξής της, τότε πρέπει να ενημερώσουν τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και τον αντίστοιχο Προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις περιπτώσεις αυτές, το υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει άμεσα, λαμβάνοντας τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Μέχρι τότε στα σχολεία αυτά θα εφαρμόζεται το προηγούμενο ωρολόγιο πρόγραμμα». Δίνοντας ανοχή χρόνου στο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, «δεσμεύτηκε» ότι η Ομοσπονδία θα καταθέσει «εντός δύο μηνών»(!) τις προτάσεις της επί του θέματος, οι οποίες θα συζητηθούν με το υπουργείο.

Σ' ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας απέφυγε να δεσμευτεί, ενώ ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα (1:25, αντί 1:30) χωρίς όμως να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις. Σχετικά με το θέμα των ωρομισθίων ανακοίνωσε ότι η ωριαία αμοιβή τους θα μειωθεί κατά 30%, επειδή «πλέον πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό κι όχι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα», τάχθηκε υπέρ του ενός έτους, αντί για δύο, για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Επίσης ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα δοθεί Σχέδιο Νόμου για τα κριτήρια επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης και ανέφερε ότι θα υπάρχει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τα υποψήφια στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ