ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
Κατ' ευθείαν στο ψαχνό

Του Διογένη Καμένου από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Διογένη Καμένου από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
«Τα πετρέλαια, κύριοι! τα πετρέλαια!», γράφει ευθέως, καθόλου κυνικά, ο Μισέλ Ροκάρ.

«Και μεις είμεθα ολίγον ...Γάλλοι, παράγουμε ήδη το Ρενό», συμπληρώνουν οι Τούρκοι στρατηγοί που πλέον διαθέτουν και ένα χαλυβουργείο. Κι ως γνωστόν στην «παγκοσμιοποιημένη οικονομία» οι επιχειρήσεις επιτηρούνται! Αυτό θα 'χει κατά νου η αγαπητή συνάδελφος, που γράφει πως το πρόβλημα το έχει πλέον η Τουρκία, στην οποία οι στρατηγοί υπό καθεστώς επιτήρησης δε θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Ως εκ τούτου, γιατί να μη χαρακτηρίσει και ο Ρίφκιν λάθος το δίλημμα σοσιαλισμός ή καπιταλισμός; Πάει πολύς καιρός, που οι σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη σημαία τους τον καπιταλισμό με ...κοινωνικό πρόσωπο! Ενδιάμεσα, λένε αμφότεροι, βρίσκεται η λύση: Στον καπιταλισμό με εργάτες - λάστιχο!

«Τουρκία θλιμμένη μου πατρίδα», έγραφε πριν από χρόνια ο Αταόλ Μπεχράμογλου και ισχύει απόλυτα σήμερα κι αύριο μ' όσα νέα δεινά έρχονται να φορτωθούν στον πολύπαθο γείτονα λαό της.

Υπάρχει ένα πρόβλημα, βέβαια. Οι ίδιοι οι εργάτες δε φαίνεται να πείθονται για το κοινωνικό πρόσωπο του καπιταλισμού. Ε, γι' αυτό θα εκπαιδεύσουμε τους συνδικαλιστές να ανταποκριθούν στα νέα καθήκοντα: Να πείσουν την εργατική τάξη ότι μπορεί να «εξανθρωπιστεί η παγκοσμιοποίηση», τάδε έφη Παπανδρέου. Ετσι θα αποκτήσει και πρακτικό περιεχόμενο το σύνθημα «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός». Πόσο μάλλον, που η τέτοια εκπαίδευση των εργατοπατέρων έχει και τη θεσμική ευλογία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας μας.

Ορισμένοι, ήδη, δίνουν εξετάσεις: Τι είναι το ελαστικό ωράριο; «Πολυπαραμετρική διάσταση»! Και πώς αντιμετωπίζεται; «Με υπεύθυνο διάλογο»! Μπράβο, προάγεστε!

Απορία κι αυτή στο «Βήμα» για τα κλειστά σχολεία. Χρόνια τώρα, στις ΗΠΑ οι βιομηχανίες χρησιμοποιούν φυλακισμένους ως τη φτηνότερη εργατική δύναμη που μπορούν να βρουν. Υπάρχει, δηλαδή, και θετική διάσταση στο κλείσιμο ενός σχολείου και στο άνοιγμα μιας φυλακής.

Και εν πάση περιπτώσει κι αν ξεφύγει κανένα εργατόπαιδο και πάει για σπουδές, μπροστά είναι η νέα μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο. Με το μπάτσο μέσα να υπερασπίζει το άσυλο και να καθορίζει τι είναι ακαδημαϊκή ελευθερία και τι όχι.

Διόρθωση: Σωστά εντοπίσατε ότι στο χτεσινό κείμενο υπήρχε χοντρό λάθος. Το μηνιάτικο και όχι το μεροκάματο είναι 400 λίρες στην Τουρκία. Δε φταίει κανένας «δαίμων». Από τον επιμελητή της σελίδας, χίλια συγνώμη για την απαράδεκτη αμέλεια...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ιστορική" την απόφαση για τη δημιουργία της Ακαδημίας, καθώς η γνώση αποτελεί βάθρο της δημοκρατίας. Τόνισε ότι ο συνδικαλισμός καλείται να παλέψει για ένα διαφορετικό ρόλο, "να ανοίξει έναν εναλλακτικό δρόμο απέναντι στην πολιτική της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης. Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα του εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης"» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας τόνισε ότι "οι Ελληνες εργαζόμενοι χρειάζονται και αξίζουν την καλύτερη δυνατή συνδικαλιστική εκπροσώπηση και η Ακαδημία θα συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση"» (το ρεπορτάζ στη «ΧΩΡΑ»).

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής (της ΑΔΕΔΥ) επισημάνθηκε ότι το "θέμα του ωραρίου" έχει πολυπαραμετρική διάσταση και απαιτεί ολοκληρωμένη μελέτη και υπεύθυνο διάλογο» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΠΙΟ ΦΤΗΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ: «Ολοήμερα σχολεία στην επαρχία αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Είναι γνωστή η ρήση ότι όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή. Το υπουργείο Παιδείας ίσως θα πρέπει να απαντήσει αυτή τη φορά τι συμβαίνει εκεί που κλείνει (έστω και) ένα σχολείο» (από το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΚΑΙ ΩΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ: «Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Επί τούτου συγκροτήθηκε επιτροπή οκτώ έγκριτων πανεπιστημιακών (...) η οποία θα αναδείξει τα πολυεπίπεδα προβλήματα των ΑΕΙ προτείνοντας αλλαγές στο γηρασμένο θεσμικό πλαίσιο (...) μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν στην πρώτη γραμμή βρίσκονται το πρόβλημα των "αιώνιων" φοιτητών, το σύστημα εκλογής των πρυτανικών αρχών, το πανεπιστημιακό άσυλο, το μοναδικό σύγγραμμα» (από το πρώτο θέμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Και ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ με... πτυχίο!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θεσμικές αλλαγές στα ΑΕΙ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΟΤΕ θα εφαρμοστεί και στη ΔΕΗ

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΔΡΑΣΗ από το Δημόσιο με πρόωρες συντάξεις

ΤΑ ΝΕΑ: Μετεξεταστέος ο προϋπολογισμός

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βόμβα Χ. Αλμούνια στον προϋπολογισμό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ για την ανεργία

Η ΑΥΓΗ: Δουλειές και όχι «δούλεμα»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΚΑΛΟΠ του Μεγάρου Μαξίμου

Η ΧΩΡΑ: Πυρετός σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΞΕΚΛΗΡΙΣΤΗΚΕ ένα χωριό μοτοσικλετιστές!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το Μεγάλο Στοίχημα του κ. Γ. Α. Παπανδρέου

Η ΝΙΚΗ: Δημοψήφισμα για Τουρκία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ για μηνιγγίτιδα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ο απατεώνας Κοντομηνάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΥΘΕΙΑ ΒΟΛΗ Γιωτόπουλου για τρεις της «17Ν»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Τα πετρέλαια

«Τα δεύτερα σε μέγεθος, μετά από εκείνα της Μέσης Ανατολής, πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο, τα οποία πολύ σύντομα θα μας γίνουν ζωτική ανάγκη, ανήκουν σε τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπου ομιλείται η τουρκική γλώσσα και υπάρχει τεράστια τουρκική επιρροή. Αν μετά από μια ενδεχόμενη δική μας απόρριψη σημάνει γι' αυτούς τους λαούς η ώρα της ευρωφοβίας και της εχθρότητας προς τη Δύση, αυτό ενδέχεται να το πληρώσουμε πολύ ακριβά» (ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ σε «Le Monde» / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Η «Ρενό» των στρατηγών

«Ο όμιλος επιχειρήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ΟΥΑΚ κέρδισε το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του 46,12% των μετοχών της μεγάλης επιχείρησης χαλυβουργίας "Ερντεμιρ" (...) Η ΟΥΑΚ ιδρύθηκε το 1961 και σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τουρκικών ομίλων. Δραστηριοποιείται σε τομείς όπως οι υπηρεσίες και η βιομηχανία (...) Ο όμιλος παράγει στην Τουρκία τα αυτοκίνητα μάρκας "Ρενό". Η επιχείρηση ΟΥΑΚ Ρενό, κατά το έτος 2004 ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη τουρκική επιχείρηση με βάση τα έσοδα από πωλήσεις» (τα στοιχεία από το ΑΠΕ στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Η επιτήρηση

«Από προχτές είναι ουσιαστικά μια χώρα υπό επιτήρηση. Από προχτές δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όπου τη βολεύει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και όπου τη βολεύει τους στρατηγούς και τους "γκρίζους λύκους"» (η Χρύσα Ταβουλάρη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Οι εργάτες-λάστιχο

«Το δίλημμα σοσιαλισμός ή καπιταλισμός είναι λάθος. Ο Αριστοτέλης έγραφε ότι πρέπει να ισορροπούμε τα άκρα. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει το καλύτερο και από τα δύο μοντέλα. Να εκσυγχρονίσει την αγορά της, να ενδυναμώσει την κοινωνία των πολιτών, να αποκτήσει μια κοινή πολιτική στο εργασιακό (...) Η αλήθεια είναι πως έχετε άκαμπτη αγορά εργασίας» (ο Τζέρεμι Ρίφκιν στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ