ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ του ΚΚΕ
Καμιά ανοχή, καμιά εμπιστοσύνη

Κάλεσμα στον κερκυραϊκό λαό να συμμετάσχει μαζικά στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο απευθύνει η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Τα μέτρα για την ολοκληρωτική παράδοση των Πανεπιστημίων και της επιστήμης στους εκμεταλλευτικούς και κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου - μέσα από την υλοποίηση των κατευθύνσεων των νόμων για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνοντας το αντιεκπαιδευτικό έργο του ΠΑΣΟΚ - είναι το αντικείμενο της συζήτησης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κέρκυρα.

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί, με ανακοίνωσή της, τον κερκυραϊκό λαό να συμμετάσχει μαζικά στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, να μη δείξει καμία ανοχή στη ΝΔ και καμιά εμπιστοσύνη στην ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και στους θιασώτες του ευρωμονοδρόμου και επισημαίνει ότι «η αντιεκπαιδευτική επίθεση δεν περιορίζεται στα ΑΕΙ-ΤΕΙ επεκτείνεται και στο σύνολο της εκπαίδευσης, το οποίο υποτάσσεται όλο και περισσότερο στο νόμο του κέρδους».

«Μαζί με την υπουργό Παιδείας έρχεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που βροντοφώναξε χωρίς περιστροφές για αποκρατικοποίηση της εκπαίδευσης χαιρετίζοντας την ίδρυση Ακαδημίας Εργασίας. Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν ένα εκπαιδευτικό σύστημα με βάση τους αποφοίτους που θέλουν οι επιχειρήσεις καταργώντας την ενιαία μορφή της εκπαίδευσης. Προσβλέπουν στη διαφοροποίηση των σχολείων, ώστε κάθε σχολείο να δημιουργεί δικό του εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο», καταλήγει.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία

Την αντίθεσή τους στην εμπορευματοποίηση της γνώσης διατράνωσαν, χτες, δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ημερίδα για την επιχειρηματικότητα

Από τη χτεσινή παρέμβαση έξω από το Βελλίδειο

Motion Team

Από τη χτεσινή παρέμβαση έξω από το Βελλίδειο
Την αντίθεσή τους στο εμπόριο της γνώσης και στη σύνδεση των σχολείων με τις επιχειρήσεις διατράνωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, χτες το πρωί, έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Οταν το επαγγελματικό σχολείο συναντά τον κόσμο των επιχειρήσεων». Στην ημερίδα παρουσιάστηκε το ομώνυμο πρόγραμμα «Leonardo da Vinci», που υλοποιεί το Γραφείο ΤΕΕ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Β (ΤΕΕ) του υπουργείου Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη μεταφορά της ευρωπαϊκής εμπειρίας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην πρακτική άσκηση των μαθητών σε επιχειρήσεις. Η ημερίδα έγινε στα πλαίσια της έκθεσης της Infosystem, που διοργανώνει η HELEXPO, με στόχο να προβληθούν στους επισκέπτες της έκθεσης οι δράσεις των σχολικών μονάδων ΤΕΕ στον τομέα της Πληροφορικής.

Η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απέκλεισε την είσοδο του Βελλίδειου με το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε «Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία», ενημέρωνε μαθητές και εκπαιδευτικούς και τους καλούσε να αντισταθούν στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και στην ακύρωση κάθε μορφωτικής διαδικασίας από την είσοδο των επιχειρηματιών στα σχολεία. Τους καλούσε στον αγώνα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για ενιαίο 12χρονο σχολείο.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η σύνδεση της οικονομίας με την εκπαίδευση πάντοτε υπήρχε, αλλά με ένα κράτος που κρατούσε τα προσχήματα. «Τώρα, τονίζει, μιλάμε για απευθείας σύνδεση σχολείων με τις επιχειρήσεις και αυτό είναι εντελώς διαφορετικό αλλά όχι και καινούριο. Εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ και στην Αγγλία και τα αποτελέσματα είναι τραγικά για τα δημόσια σχολεία, τη μόρφωση των παιδιών, τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, για τις προοπτικές των ίδιων των λαών και των ΗΠΑ και της Αγγλίας κι όπου αλλού εφαρμόστηκε. Οι μαθητές παρουσιάζουν τεράστια μαθησιακά κενά, αφού το μοντέλο αυτό κατακερματίζει τη γνώση, στηρίζεται στην αποσπασματικότητα και ενδιαφέρεται μόνο για κατάρτιση, δηλαδή για δεξιότητες σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων».


ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Η μουσική «κατέβηκε» στο δρόμο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά μουσικής έγινε χτες στο υπουργείο Παιδείας

Τα «φάλτσα» του υπουργείου Παιδείας «τραγούδησαν» οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων της χώρας
Τα «φάλτσα» του υπουργείου Παιδείας «τραγούδησαν» οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων της χώρας
«Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία, στείλτε μας καθηγητές στα μουσικά σχολεία. Φτάνει πια η κοροϊδία». Κρατώντας μουσικά όργανα και πλακάτ, εκατοντάδες μαθητές και γονείς των Μουσικών Σχολείων της Αττικής συγκεντρώθηκαν χτες στο υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για τα «φάλτσα» που γίνονται σε βάρος της μουσικής εκπαίδευσης.

Ετσι, «η μουσική βγήκε στο δρόμο, για να μη βγει στο περιθώριο», καθώς έχει περάσει ένας μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ο μεγαλύτερος αριθμός καθηγητών μουσικής παιδείας δεν έχει προσέλθει ακόμη στα σχολεία, ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε βιβλία και κτιριακές υποδομές, όπως κατήγγειλαν για άλλη μια φορά γονείς και μαθητές από τα Μουσικά Σχολεία Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης, Πειραιά.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι μαθητές να βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού η απώλεια μεγάλου αριθμού διδακτικών ωρών (χαρακτηριστική περίπτωση το Μουσικό Σχολείο Πειραιά, όπου χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας τη βδομάδα), δεν καθιστά δυνατή τη σωστή λειτουργία των σχολείων.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών Σχολείων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας με τον Γ. Καλό, υφυπουργό Παιδείας και τον Κ. Ράμμα, Ειδικό Γραμματέα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι γονείς απαίτησαν, μεταξύ άλλων, τον άμεσο διορισμό καθηγητών γενικών και μουσικών μαθημάτων. «Είχαμε πρόβλημα με τη μηχανοργάνωση», ήταν η αστεία δικαιολογία του υπουργείου για να δοθεί στη συνέχεια η δέσμευση ότι από Δευτέρα θα αρχίσουν να καλύπτονται τα κενά.

  • Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στα Μουσικά Σχολεία πραγματοποιήθηκαν χτες στις πρωτεύουσες και των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, γονείς μαθητές και εκπαιδευτικοί, υπό τους ήχους μουσικών οργάνων, πραγματοποίησαν πορείες στους δρόμους και άλλες εκδηλώσεις. Και διαμήνυσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους για κάλυψη των κενών θέσεων σε διδακτικό προσωπικό και άμεση τοποθέτηση καθηγητών Μουσικών Οργάνων.
  • Με το σύνθημα «δώστε λεφτά για την παιδεία, να πάτε να τα πάρετε απ' την πλουτοκρατία», γονείς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πάτρας πορεύτηκαν χτες στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στη Νομαρχία Αχαΐας και στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενώ οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Πυλαία.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν χτες, όλα τα μουσικά σχολεία της χώρας στην έδρα της Περιφέρειας, της Νομαρχίας ή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με βάση τις αποφάσεις των συλλόγων κάθε σχολείου.


Σήμερα στην ΑΣΟΕΕ

Εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ θα πραγματοποιήσει η ΠΚΣ σήμερα, στις 13.00, στο αμφιθέατρο Γ, με θέμα: «Η ιστορία του φοιτητικού και εργατικού κινήματος και η σύγχρονη απάντησή μας». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ