ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αντιστασιακών

Την επαναχορήγηση του επιδόματος του 15% στους αντιστασιακούς, που διακόπηκε από το 1991, ζητούν με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση των αντιστασιακών
Από πρόσφατη κινητοποίηση των αντιστασιακών
Την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Αγγ. Τζέκης και Ελπ. Παντέλακη με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους εν λόγω υπουργούς «αν η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει πράξη την 3833/2004 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επαναχορηγήσει το επίδομα στους Αντιστασιακούς στις συντάξεις τους στον ιδιωτικό τομέα που διακόπηκε το 1991, αποκαθιστώντας την αδικία που τους έγινε».

Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1285/1982, σημειώνουν οι βουλευτές, αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση που έκανε ο κάθε Ελληνας και Ελληνίδα που αγωνίστηκε οργανωμένα εναντίον των στρατευμάτων κατοχής στην περίοδο 1941-1944. «Επρόκειτο για δικαίωση των αγωνιστών που έγραψαν χρυσές σελίδες στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εκδόθηκε το ΠΔ 379/1983, όπου με το άρθρο 3, παρ. 4, ορίστηκε ότι τα μέλη των Εθνικών Αντάρτικων Ομάδων και των Εθνικών Οργανώσεων, απολαμβάνουν όλων εκείνων των ευεγερτημάτων που αναγνωρίζονται κάθε φορά με το νόμο υπέρ των αντίστοιχων κατηγοριών των πολεμιστών του πολέμου 1940-41 (του άρθρου 7 του Ν.Δ. 1799) πλην των συνταξιοδοτικών κατηγοριών.

«Ωστόσο», συνεχίζουν οι βουλευτές, «με το άρθρο 14 του Ν. 1648/86, αποκαταστάθηκε μια αδικία και ορίστηκε ότι όσοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ή λαμβάνουν σύνταξη από την εργασία αυτή, εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, σύμφωνα με το Ν. 1285/82 δικαιούνται την προσαύξηση του 15% του μισθού ή της σύνταξης».

Ακολούθως, όμως, και με το άρθρο 7 του ν. 1976/1991, «καταργήθηκε το δικαίωμα αυτό των αντιστασιακών που αφορά τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος 15% στους μισθούς και τις συντάξεις». Ομως, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «σύμφωνα με την 3833/2004 απόφαση του ΣτΕ η κατάργηση αφορά μόνο όσα επιδόματα ύψους 15% τυχόν αναγνωρίστηκαν και χορηγούνται προνομιακά (ως σωρευτική προνομιακή παροχή) και όχι τις περιπτώσεις που το επίδομα 15% δόθηκε ως αποκαταστατική παροχή. Η αντίθετη ερμηνεία, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα ερχόταν σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας».

Το ζήτημα, λοιπόν, που θέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, προς την κυβέρνηση είναι αν προτίθεται να υλοποιήσει την απόφαση 3833/2004 του ΣτΕ που δικαιώνει τους αντιστασιακούς στους οποίους διακόπηκε το επίδομα του 15%.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συναίνεση στην πολιτική της ΕΕ

Με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήθηκαν οι φιλοευρωενωσιακές θέσεις του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς»

Μια βαθιά υπόκλιση στην ΕΕ έκανε ο ΣΥΝ, υπερψηφίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), τις θέσεις του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) προς το πρώτο τακτικό συνέδριό του.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΠΕ, πέρα από τις όποιες παρατηρήσεις σε επίπεδο διατυπώσεων, το συνέδριο και οι θέσεις χαιρετίστηκαν ως «ιστορικό γεγονός». Μετά την αποδοχή των θέσεων, ψηφίστηκαν προτάσεις για συζήτηση στο συνέδριο, σχετικά με επιμέρους ζητήματα και διατυπώσεις. Ωστόσο, καμία από τις προτάσεις του ΣΥΝ στο κείμενο δεν αμφισβήτησε τη λογική και το πνεύμα των θέσεων του ΚΕΑ.

Ενδεικτικό της προετοιμασίας του συνεδρίου αλλά και του χαρακτήρα και της λειτουργίας τόσο του ΣΥΝ όσο και του ΚΕΑ, είναι το γεγονός ότι η ΚΠΕ ψήφισε ένα κείμενο που δεν έχει τεθεί προς συζήτηση στη βάση του κόμματος. Με άλλα λόγια, τα μέλη του ΣΥΝ έχουν μαύρα μεσάνυχτα για τις θέσεις του ΚΕΑ, στο οποίο συμμετέχουν. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι η Πολιτική Γραμματεία ζήτησε από την ΚΠΕ να την εξουσιοδοτήσει να επιλέξει τους αντιπροσώπους, αντί να ακολουθηθεί η διαδικασία της εκλογής από την ΚΠΕ. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας της ΚΠΕ, που προφανώς θορυβήθηκε ότι δε θα αντιπροσωπευτεί στο συνέδριο, ο γραμματέας της ΚΠΕ Ν. Χουντής αναγκάστηκε να αποσύρει την πρόταση και να ψηφιστούν οι αντιπρόσωποι από νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ. Για τα δύο μέλη που θα αντιπροσωπεύσουν τον ΣΥΝ στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ, η ΚΠΕ επανεξέλεξε τη Ν. Θεοδωρακοπούλου και τον Σ. Παππά.

Η συνεδρίαση άνοιξε με την ομιλία του Α. Αλαβάνου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της αποδοχής των θέσεων. Στα ζητήματα της διαφθοράς, είπε ότι ο ΣΥΝ με το μέτωπο στη διαφθορά οφείλει να διαφυλάξει «την τιμή του πολιτικού κόσμου» με τη στάση του, ξεκαθαρίζοντας ότι και στα δύο μεγάλα κόμματα δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Αφήνοντας δηλαδή στο απυρόβλητο την πηγή της διαφθοράς, που είναι πέρα και πάνω από τα πρόσωπα και βρίσκεται στην ίδια τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τον αστικό πολιτικό κόσμο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, λέγοντας ότι είναι σαφώς υπέρ αλλά ότι δεν επιτεύχθηκαν οι όροι για επίλυση του Κυπριακού και του Αιγαίου. «Εκτός γραμμής» χαρακτήρισαν την τοποθέτησή του οι ανανεωτικοί, υπενθυμίζοντας ότι η πάγια θέση του ΣΥΝ ήταν υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας χωρίς να θέτει ζήτημα όρων. Στο κλείσιμό της συνεδρίασης ο Ν. Χουντής ξεκαθάρισε ότι η στάση του ΣΥΝ υπέρ της ένταξης της Τουρκίας δεν αλλάζει επειδή αναφέρονται προϋποθέσεις. Αλλωστε, «εκ της φύσεως της η ΕΕ μπορεί να λύσει το πρόβλημα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας. Το να πεις τις προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν το παραπάνω δεν αλλάζει τη γραμμή», σημείωσε...

Οι «Ανανεωτές»

Η «Ανανεωτική Συσπείρωση» και η «Αριστερή Ανανέωση», σε κοινή τους δήλωση μετά τις εργασίες της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σημειώνουν πως «καταψηφίσαμε τις τροπολογίες που κατατέθηκαν επί του κειμένου της Πρότασης της ΕΕ του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς(ΚΕΑ) γιατί αλλάζουν βασικά πολιτικά στοιχεία του κειμένου...», ενώ «το κείμενο που εισηγείται η ΕΕ του ΚΕΑ αποτελεί, παρά τις ελλείψεις του, ένα θετικό προωθητικό συναινετικό ντοκουμέντο που ανοίγει ένα νέο αισιόδοξο δρόμο για την Αριστερά της Ευρώπης. Γι' αυτό το ψηφίσαμε ως έχει».

ΔΗΚΚΙ
Εξόρμηση ενημέρωσης του λαού

Πολιτική εξόρμηση ενημέρωσης του λαού για τις συνέπειες της «εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού» με κεντρικούς άξονες την υπεράσπιση των «εθνικών επιχειρήσεων» και την άμεση «αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος», θα ξεκινήσει το ΔΗΚΚΙ το επόμενο διάστημα.

Αυτό αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ κατά τη διάρκεια της 4ης συνόδου του κόμματός τους, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο. Παράλληλα στη σύνοδο εξετάστηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει το ΔΗΚΚΙ για την ανάπτυξη του «προοδευτικού Μετώπου», ενόψει των επικείμενων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις τοποθετήσεις τους τα μέλη της ΚΕ απέρριψαν οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οπως τονίζεται στην πολιτική απόφαση της ΚΕ, στόχος είναι η συγκρότηση «προοδευτικών ριζοσπαστικών ψηφοδελτίων για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε όλη τη χώρα».

Επίσης η ΚΕ του ΔΗΚΚΙ αποφάσισε να προχωρήσει σε «πρωτοβουλία για τη δημιουργία κινήματος με στόχο να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Κεντρική κατεύθυνση της πρωτοβουλίας θα είναι «"βέτο" στην Αγκυρα και την πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ