ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
Εμβόλια... συμφερόντων!.

Ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ ζήτησε απροκάλυπτα να αγοραστούν μαζικά εμβόλια για να στηριχτούν οι φαρμακοβιομηχανίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλ. ΦΩΤΑΚΗ).--

«Το εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη δεν προστατεύει από πιθανή μετάλλαξη του ιού των πουλερικών (σ.σ. που θα μεταδίδει την ασθένεια από άνθρωπο σε άνθρωπο). Αυξάνοντας όμως τις παραγγελίες για το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, τα κράτη - μέλη, κάνουν μία χειροπιαστή επένδυση προς τις εταιρίες, προκειμένου να έχουν οικονομικά κίνητρα για αύξηση της παραγωγής τους»!!!

Την απροκάλυπτη αυτή ομολογία έκανε χτες χτες σε συνέντευξη Τύπου, στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού. Προφανώς δεν πρόκειται για μια ατυχή διατύπωση. Πρόκειται για μια δήλωση που απηχεί το ευρωπνεύμα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολυεθνικών, που έχουν να κερδίζουν από τέτοια ζητήματα σε βάρος των λαών. Ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, χωρίς να ντρέπεται, εμφανίστηκε ως ντίλερ των φαρμακευτικών κολοσσών της ΕΕ, δείχνοντας ποια πολιτική υλοποιεί και εξυπηρετεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Με τον πιο χυδαίο μάλιστα τρόπο, ζητάει να αυξηθούν οι πωλήσεις εμβολίων γρίπης, για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των πολυεθνικών από τις τσέπες των καταναλωτών. Και μετά, όταν βρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης των πτηνών, να τα μοσχοπληρώσουν πάλι οι λαοί της Ευρώπης και όλου του πλανήτη. Μετά από τέτοιες δηλώσεις δε φαίνεται και πολύ περίεργο που τα ΜΜΕ, που εκφράζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, χειρίζονται το θέμα όπως το χειρίζονται στις χώρες της ΕΕ και στην Ελλάδα.

Πάντως, το υπάρχον εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη δε θωρακίζει τους πολίτες σε ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού των πουλερικών, που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και η σύσταση του εμβολιασμού, δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τις ενισχύσει, όπως παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο αρμόδιος επίτροπος. Αλλωστε, όπως είπε και ο Μ. Κυπριανού, «εμβόλιο κατά της πανδημίας (σ.σ. του μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των πτηνών) δεν υπάρχει, αφού δεν υπάρχει ακόμα ο ιός»...

Επειδή όμως η... πρόληψη είναι φρόνιμη τακτική, συστήνεται, κατά τον επίτροπο, ακόμα και η προσυμφωνία αγοράς εμβολίων των κρατών - μελών, με τις εταιρίες φαρμάκων, σε περίπτωση που χρειαστεί, για να προλάβουν την αυξημένη ζήτηση.

Ετσι οι πολίτες, ενώ φορολογούνται για την υγεία, θα κληθούν όχι μόνο να ακριβοπληρώσουν κάτι που θα έπρεπε να τους χορηγείται από το κράτος, αλλά να το πληρώσουν και διπλά, κάνοντας προκαταβολικά και ένα «άχρηστο εμβόλιο».

Ετσι λειτουργεί..!

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί η ΕΕ ενισχύει την εξάρτηση από τις ιδιωτικές εταιρίες και δε λαμβάνει μέτρα δημόσιου χαρακτήρα, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της, τόσο από τον ιό, όσο και από τους οικονομικούς ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχανιών, που ακόμα και στο απλό εμβόλιο γρίπης, διεξάγουν τον «πόλεμο της πατέντας», ο επίτροπος, περιορίστηκε στην αναφορά του γεγονότος ότι... «έτσι λειτουργεί η ΕΕ», προσθέτοντας, πως γίνονται προσπάθειες σε περίπτωση πανδημίας γρίπης των πουλερικών, ή άλλης, να βρεθεί τρόπος υπερσκέλισης των εμποδίων στην παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη παρουσιάζονται προβλήματα λόγω υπερβολικής ζήτησης του εμβολίου, για την εποχιακή γρίπη, μετά τον πανικό που δημιουργήθηκε στους πολίτες και η φαρμακευτική εταιρία αρνείται την παραχώρηση του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας, ώστε να μπορέσουν και άλλες εταιρίες να το παράγουν...

Κατά τ' άλλα στις Βρυξέλλες λαμβάνουν χώρα αλλεπάλληλες συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και κάθε είδους ειδικών, προκειμένου να υπάρξει «κεντρικός σχεδιασμός» και κοινά μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι στο ελάχιστο. Επικρατέστερη εκδοχή είναι να ζητηθεί από τους «25» να προσδιορίσουν τις ζώνες υψηλού κινδύνου στις χώρες τους και να φροντίσουν να μην υπάρχει επαφή μεταξύ άγριων πουλιών με αυτά που βρίσκονται στα ορνιθοτροφεία.

Ο επίτροπος επανέλαβε ότι εγκρίθηκαν μέτρα καραντίνας και για τη Ρουμανία, που απαγορεύουν εισαγωγές ζωντανών πουλερικών, κρέατος και άλλων προϊόντων, για εξάμηνη περίοδο, σημειώνοντας ότι σήμερα θα γνωστοποιηθούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που θα διευκρινίζουν αν ο ιός Η5 που εντοπίστηκε στη Ρουμανία, είναι ο Η5Ν1, υψηλής παθογένειας.

Για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πανδημίας γρίπης των πουλερικών ή άλλης και την αντιμετώπισή του, τα κράτη - μέλη προετοιμάζουν σχέδια δράσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο ακραία σενάρια, έτσι ώστε οι κρατικοί μηχανισμοί να είναι έτοιμοι διά παν ενδεχόμενο. Σχέδια που, σύμφωνα με τον επίτροπο, θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα και λειτουργικά δεμένα μεταξύ τους, γι' αυτό και μετά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή, από τις κυβερνήσεις, θα ελεγχθούν και θα αξιολογηθούν στην άσκηση ετοιμότητας το Νοέμβρη.

Στο προσεχές συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ, στη Βρετανία, την Πέμπτη, το θέμα της γρίπης των πτηνών θα είναι αυτό που θα απασχολήσει κύρια τους 25 υπουργούς.

Μένει μόνο να επιβεβαιωθεί ότι και σ' αυτό το συμβούλιο στόχος θα είναι για ακόμα μία φορά η αύξηση των οικονομικών κινήτρων των φαρμακοβιομηχανιών, και όχι η ουσιαστική ενημέρωση και προστασία των πολιτών.

Τα κοτόπουλα ...μέσα

Η μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, αργά χτες βράδυ, αποφάσισε κάποια μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε αυξημένα. Στην ουσία, επιβάλλεται ο εγκλεισμός των πουλερικών στα πτηνοτροφεία και τα κοτέτσια, καθώς και το σκέπασμα των υπαίθριων χώρων όπου υπάρχουν πουλερικά και στις 25 χώρες της ΕΕ, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με άγρια πουλιά, που πιθανόν φέρουν τον ιό της γρίπης των πτηνών. Επίσης, ζητείται η λήψη αυξημένων μέτρων υγιεινής και καθαριότητας. Παράλληλα από την μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, ανακοινώθηκε πως η γρίπη των πτηνών δεν συνιστά προς το παρών κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τρελά κέρδη από τις πωλήσεις

«Χρυσές» δουλειές θα κάνουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, ποντάροντας στην άγνοια και τον πανικό του κόσμου. Αυτό στην ουσία ομολόγησε κυνικά χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Associated Press

«Χρυσές» δουλειές θα κάνουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου, ποντάροντας στην άγνοια και τον πανικό του κόσμου. Αυτό στην ουσία ομολόγησε κυνικά χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Κάλυψη σε ποσοστό από 2-7% των πληθυσμών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλύπτουν οι παραγγελίες για τα αντιικά φάρμακα. Οι παραγγελίες της Ελλάδας καλύπτουν 5% του πληθυσμού, ποσοστό που οι υπεύθυνοι θεωρούν ικανοποιητικό.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει τις παραγγελίες απ' τον περασμένο Ιούνη στην εταιρία «Ρος» («Roche») για 250.000 κουτιά tamiflu και 250 κιλά πρώτης ύλης για την παραγωγή απ' το Ινστιτούτο «Παστέρ». Προχτές, υπογράφτηκε και η σχετική σύμβαση με τη «Ρος», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Επίσης, πρόκειται να παραγγελθούν και άλλες 200.000 εμβολίων για την αντιμετώπιση της επιδημίας γρίπης.

Σύμφωνα με δηλώσεις εμπλεκομένων στο λεγόμενο κύκλωμα του φαρμάκου το «ταμιφλού» εισάγεται και επανεξάγεται σε άλλες χώρες σε υψηλότερη τιμή απ' την ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να παρατηρούνται και ελλείψεις. Οι επανεξαγωγές φαρμάκων - που ονομάζονται παράλληλες εξαγωγές - είναι μόνιμο χαρακτηριστικό στη διακίνησή τους στα πλαίσια της λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς».

Η παραγωγή του «ταμιφλού» απ' την Ελβετική «Ρος» δημιούργησε παγκόσμιο ενδιαφέρον και ειδικά στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου έχουν εκδηλωθεί και τα περισσότερα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της, ζητήθηκε από κυβερνήσεις, οργανισμούς Υγείας και άλλους φορείς, η άδεια για την παρασκευή ενός αντιγράφου του «ταμιφλού», το οποίο όμως θα είναι πολύ φθηνότερο. Κάτι που δεν έγινε τελικά.

Ετσι, η «Ρος» τρίβει τα χέρια της, αφού οι παραγγελίες για το «ταμιφλού» απ' όλο τον κόσμο έχουν εκτοξεύσει τα κέρδη της εταιρίας σε δυσθεώρητα ύψη. Το 2004, τα κέρδη της «Ρος» ήταν 212 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2005 (μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου) τα κέρδη ξεπέρασαν τα 375 εκατομμύρια ευρώ. Ως τα μέσα του 2006 αναμένεται να δεκαπλασιαστούν οι πωλήσεις του «ταμιφλού» σε σχέση με το 2003.

Γνωστές και άγνωστες πλευρές

Εργάτες πετούν σακούλες με μολυσμένα πτηνά σε χωματερή στην Ταϊλάνδη

Associated Press

Εργάτες πετούν σακούλες με μολυσμένα πτηνά σε χωματερή στην Ταϊλάνδη
Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι έχει προκληθεί υπερβολικός θόρυβος γύρω από το ζήτημα της γρίπης των πτηνών. Οντως υπάρχει ένα θέμα αφού ο συγκεκριμένος ιός έκανε την εμφάνισή του σε χώρες κοντά στην Ελλάδα, αλλά βέβαια πρόκειται για πολύ μεμονωμένα περιστατικά σε Τουρκία και Ρουμανία, που αφορούν μόνο πουλερικά.

Φυσικά δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον. Δηλαδή, αν εξαπλωθεί η γρίπη των πτηνών, λάβει μαζικές διαστάσεις στα πουλερικά κι αν στη συνέχεια αρχίσουν να προσβάλλονται άνθρωποι και μετά μεταλλαχτεί ο ιός και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ειδικά για το τελευταίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να συμβεί. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, πως ανεξάρτητα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα φάρμακα, δεν μπορεί να πει κανείς να μην γίνουν προληπτικοί εμβολιασμοί στις πληθυσμιακά ευπαθείς ομάδες. Ομως υπάρχει διαφορά στο πώς και γιατί πρέπει να γίνει αυτό και γιατί συμβαίνει ό,τι συμβαίνει τώρα.

Από την άλλη ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι γνωστός εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οφείλεται στον τύπο Α του ιού της γρίπης που προσβάλλει και ζώα και ανθρώπους και έχει αρκετούς υπότυπους. Χωρίζεται επίσης σε υψηλής και χαμηλής λοιμογόνου δράσεως. Η μετάδοση του ιού της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, άρχισε να παρατηρείται από το 1997 και μετά. Βέβαια ο φόβος που υπάρχει είναι μη μεταλλαχτεί ο συγκεκριμένος ιός και δώσει έναν ιό σαν κι αυτό της Ισπανικής Γρίπης, το 1918. Κάτι τέτοιο βέβαια όπως υποστηρίζουν γνωρίζοντες το αντικείμενο, έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πάντως, ο άνθρωπος για να αρρωστήσει, αν αρρωστήσει, πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή με ζωντανά άρρωστα πουλερικά, να εισπνεύσει μολυσμένα σταγονίδια από την αναπνοή τους, τις εκκρίσεις τους, ή μολυσμένη σκόνη από τα περιττώματά τους.

Associated Press

Οσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν, τα μέχρι τώρα στοιχεία λένε ότι πρόκειται για μικρό αριθμό. Φαίνεται επίσης πως ο ιός δεν αποβαίνει πάντα μοιραίος. Για παράδειγμα στο διάστημα 2003 - 2005 νόσησαν στην Απω Ανατολή 119 άνθρωποι από τον υπότυπο Η5Ν1 από τους οποίους πέθαναν οι 65. Αλλο ένα παράδειγμα, είναι αυτό της Ολλανδίας όπου το 2003 νόσησαν από τον υπότυπο Η7Ν7 82 εργάτες πτηνοτροφείων και πέθανε ένας κτηνίατρος.

Το πρόβλημα όπως φαίνεται μέχρι τώρα εντοπίζεται βασικά στα πουλερικά και βασικά στις εκτροφές των πουλερικών, γιατί ο ιός αυτός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και καταστροφικός. Δε συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με τα άγρια πτηνά τα οποία μπορεί να νοσήσουν ή να φέρουν τον ιό χωρίς να ψοφήσουν. Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα από τη φασαρία που ξεσήκωσαν τα κανάλια, η ελληνική πτηνοτροφία έχει δεχτεί ένα οικονομικό πλήγμα πολύ πιο μεγάλο και από αυτό που θα προκαλούσε ενδεχόμενα η είσοδος της γρίπης των πτηνών εντός των ελληνικών συνόρων... Πάντως οι πτηνοτρόφοι που βρίσκονται κοντά σε υδροβιότοπους και σε περάσματα αποδημητικών πουλιών, θα πρέπει να έχουν λίγο παραπάνω το νου τους.

Από την άλλη, η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς πρωτίστως λόγους ανακοινώνει συνεχώς ετοιμότητα και έφτιαξε και το σχέδιο «Περσέας», όπου για παράδειγμα ειπώθηκε ότι θα φτιαχτούν ειδικές εντατικές μονάδες, λες και έχουν ήδη φτιαχτεί όλες και επαρκούν οι υπάρχουσες εντατικές μονάδες... Οσον αφορά το θέμα της πρόληψης, της επιτήρησης και των ελέγχων, ακόμα κι αν δεν υπάρξει κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα.

Υπάρχουν ελλείψεις σε κτηνιάτρους για να κάνουν ελέγχους και επιτήρηση. Αφήστε που οι κτηνίατροι που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο και όχι μόνο, κάνουν να πληρωθούν τα οδοιπορικά τους 15 και 18 μήνες. Το ίδιο ισχύει και με τα εργαστήρια. Υποτίθεται ότι έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς. Ομως στην Ελλάδα αυτό που μπορεί μόνο να γίνει είναι να απομονωθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών για... να σταλεί μετά στη Βρετανία, για τα περαιτέρω. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα για να χαρακτηριστεί και να ταυτοποιηθεί ο συγκεκριμένος ιός. Αν κάνει την εμφάνισή της η γρίπη των πτηνών, αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν πολύτιμες μέρες.


Κ.Δ.

Η γρίπη... των καναλιών

Η γρίπη του ...πανικού που σπέρνουν τις τελευταίες μέρες τα κανάλια, έχει «αρρωστήσει» σχεδόν όλους τους Ελληνες. Αλλοι έκοψαν τα κοτόπουλα και τ' αυγά κι άλλοι τρέχουν για εμβόλια. Κι αν τα κανάλια πουν ότι μπορεί να κολλήσουν τον ιό της γρίπης των πτηνών και τα γουρούνια, πολλοί θα κόψουν και το χοιρινό! Φυσικά για να μην αρρωστήσουν...

Ομως, στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα γρίπης των πτηνών σε φτερωτά δίποδα. Δηλαδή, αν γίνει τελικά κάτι τέτοιο κι αν υποθέσουμε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών μεταλλαχτεί και περάσει στους ανθρώπους τι θα κάνουν τότε τα κανάλια; Τι θα λένε και τι θα δείχνουν; Βέβαια, το βασικό ερώτημα είναι: Ο τρόμος και ο πανικός που τώρα σπέρνουν ποιον εξυπηρετεί; Μήπως μια κακώς νοούμενη αύξηση της τηλεθέασης, κάποια οικονομικά συμφέροντα μικρά και μεγάλα ή και τα δύο; Βλέποντας κάποιους δημοσιογράφους και τα «ρεπορτάζ» τους δημιουργείται η αίσθηση πως τρομάζουν και οι ίδιοι από αυτά που ξεστομίζουν και μετά από την τρομάρα τους λένε ακόμα πιο τρομακτικά και εξωφρενικά πράγματα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ