ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια και στα Βαλκάνια γενικότερα

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις εξελίξεις που «τρέχουν» για το θέμα του Κοσσόβου και γενικότερα για τα Βαλκάνια, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα παρακάτω:

«Το ΚΚΕ έχει θέσει προ των ευθυνών τους τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και τη σημερινή της ΝΔ. Το ουσιαστικότερο σ' αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου εντός της επικράτειας της Σερβίας. Είναι η διακήρυξη και η εμμονή στην υπεράσπιση της αρχής της μη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια.

H απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, μετά από την υιοθέτηση της έκθεσης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Καρλ Εϊντε, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ανεξαρτητοποίησή του, προς τον επικίνδυνο, για τους λαούς των Βαλκανίων, δρόμο της αλλαγής των συνόρων.

Αποτελεί τη συνέχεια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και της απόφασης 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μετέτρεψαν το Κοσσυφοπέδιο σε ένα ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, με την παρουσία στρατευμάτων του και τη μετατροπή των ένοπλων αλβανικών ομάδων του UCK σε αστυνομικό σώμα για τη "διατήρηση της τάξης".

Αν και η έκθεση, του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι ελάχιστα πράγματα έχουν υλοποιηθεί από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά τα θέματα της προστασίας των Σέρβων, των Ρόμα και των άλλων μειονοτήτων, ότι λίγοι είναι οι πρόσφυγες που έχουν επιστρέψει στις εστίες τους, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διαβίωσή τους, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου - Μετόχια.

Οι ΗΠΑ και ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ που τάσσονται με την άποψη της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας στο Κοσσυφοπέδιο που ζητά ανεξαρτησία, και πρωταγωνιστούν για την υλοποίησή της, αποσιωπούν πως ακόμα και η απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας καθορίζει πως το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο έδαφος της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και γενικότερα στα Βαλκάνια. Διεκδικήσεις απόσχισης ή και ανεξαρτητοποίησης διατυπώνονται και για τη σερβική επαρχία της Βοϊβοντίνας, όπου υπάρχει ουγγρική μειονότητα, ακόμα και για το Πρέσεβο και το Μπουγιάνοβιτς, τις σερβικές περιοχές που συνορεύουν με το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης τα σύνορα μεταξύ Σερβίας (στο Κοσσυφοπέδιο) και της γειτονικής ΠΓΔΜ δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Το αλβανικό στοιχείο στην ΠΓΔΜ, μετά τη συμφωνία της Οχρίδας, έχει αυξημένες διεκδικήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν ξανά σε αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη γειτονική μας χώρα. Επιπλέον η σημερινή ηγεσία του Μαυροβουνίου ετοιμάζεται για δημοψήφισμα με αίτημα μια νέα σχέση με τη Σερβία, που μπορεί να οδηγήσει και στη διάλυση της σημερινής ένωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου.

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει έγκαιρα και επανειλημμένως τους κινδύνους που απορρέουν από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, από την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και την επιδίωξή τους για επαναχάραξη των συνόρων. Εχει καταγγείλει ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια όλης της περιοχής την παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ. Εχει αντιταχθεί στη συμμετοχή ελληνικού στρατιωτικού σώματος στη ΝΑΤΟική κατοχή του Κοσσυφοπεδίου και απαιτεί να επιστρέψει τώρα από εκεί. Αυτό το αίτημα αφορά και τις υπόλοιπες ελληνικές στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Το επείγον καθήκον σήμερα είναι η απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό μπορεί να το κάνει ο συντονισμένος και αποφασιστικός αγώνας του αντιιμπεριαλιστικού, αντιΝΑΤΟικού κινήματος στη χώρα μας και στις άλλες βαλκανικές χώρες, αγώνας που θα δίνει προοπτική».

ΗΠΑ
Φτιάχνουν «κλίμα» ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονες πιέσεις στα Βαλκάνια ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να απομονώσουν τη Σερβία που διεκδικεί τη μη απόσχιση της επαρχίας της απ' την επικράτειά της.

Σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του ηλεκτρονικού δικτύου «Σερβιάνα», στις 5 Νοέμβρη οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Μαυροβουνίου και ΠΓΔΜ θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, για να προβούν σε μια κοινή ανακοίνωση έκφρασης υποστήριξης προς στην ανεξαρτησία του προτεκτοράτου... Σύμφωνα μ' αυτές τις πηγές, το τωρινό ταξίδι του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, στην Ουάσιγκτον (όπου χτες επρόκειτο να συναντηθεί με τον Τζ. Ου. Μπους) δεν είναι διόλου άσχετο με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των Αμερικανών στα Βαλκάνια, αφού ήδη ξεκάθαρη θέση υπέρ της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου έχει πάρει σύσσωμη η αλβανική ηγεσία (πέραν απ' εκείνη της Σλοβενίας)... Δεν είναι ξεκάθαρο, εάν η ΠΓΔΜ ενδώσει σ' αυτές τις πιέσεις, πάντως, ο Φάζλι Βέλιου, στέλεχος ενός απ' τα κόμματα της αλβανικής κοινότητας της χώρας που συμμετέχει στην κυβέρνηση Μπούτσκοφσκι (Αλβανική Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση) υποστήριξε πως η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου «δε θα διακυβεύσει» τη σταθερότητα στην ΠΓΔΜ και στην ευρύτερη περιοχή, «γιατί οι Κοσσοβάροι Αλβανοί θέλουν μόνον την ανεξαρτησία»...

Σ' αυτό το σημείο χρήζει προσοχής η χτεσινή τοποθέτηση του επιφανούς Αλβανού συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αμερικής» σχετικά με τη δήθεν «υποχώρηση» των Αλβανών «και της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου» απ' το στόχο της συνένωσης του προτεκτοράτου με την Αλβανία (στον οποίο επισήμως αντιτίθενται ΟΗΕ, ΗΠΑ και ΕΕ).

Οι «αποχρώσες» διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ για το «μελλοντικό» καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου διαφάνηκαν χτες με μία δήλωση εκπροσώπου του Χαβιέ Σολάνα (επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια): «Η ΕΕ δεν υποστηρίζει τις θέσεις» που εξέφρασε πρόσφατα ο Σλοβένος Πρόεδρος σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Εκφραστής της κυρίαρχης πολιτικής

Καμία αναφορά στην αρχή της μη αλλαγής των συνόρων δεν έκανε ο Καρ. Παπούλιας στην τοποθέτηση που έκανε για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνοντας ότι εκφράζει πιστά την κυρίαρχη πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ.

Σε ομιλία του χτες στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγόρευσε ως κυρίαρχο ζήτημα για τα Βαλκάνια ενόψει του τελικού καθεστώτος στο Κόσσοβο, τη σταθερότητα στην περιοχή και την ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές. «Το επόμενο διάστημα στην περιοχή των Βαλκανίων θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις» πρόβλεψε ο Κ. Παπούλιας και συμπλήρωσε: «Οι αναμενόμενες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο δε θα είναι ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες. Αν και το θέμα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, οι επερχόμενες εξελίξεις θα πρέπει να μας απασχολήσουν όλους, γιατί αφορούν τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή». Εξέφρασε την ευχή ότι «οι αρχές του διεθνούς δικαίου και του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών θα παραμείνουν σε ισχύ, ότι θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των πληθυσμών, καθώς και της τόσο σημαντικής πολιτιστικής ορθόδοξης κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και ότι η λύση που τελικά θα βρεθεί θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Αναφερόμενος στη στάση της «επίσημης Ελλάδας», είπε ότι «ήταν και παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της ειρήνης, της αρμονικής συνεργασίας και συνύπαρξης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την αρχή της αμοιβαιότητας. Η Ελλάδα υποστηρίζει ειλικρινώς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Βαλκανίων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, η οποία σήμερα πρέπει να έχει πλέον αποκομίσει, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, τη σοφία της ιστορίας για ένα μέλλον που θα κυριαρχείται από τη συνεργασία, την οικονομική πρόοδο και την ευημερία, στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας».

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006

Οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006 θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου από την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Νοέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (πρώην εκλογικό κέντρο), Θεμιστοκλέους 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ