ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευρωπαϊκό κεκτημένο» είναι η συντριβή κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου

Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Δυστυχώς με τις δευτερολογίες φάνηκε ότι πραγματικός στόχος δεν ήταν να χυθεί άπλετο φως και να πάρουν καθαρή θέση τα κόμματα για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά να χρησιμοποιηθεί το θέμα ως κερασάκι στην τούρτα προκειμένου να γίνει συζήτηση για τη σκανδαλολογία και τη «διαφάνεια», τόνισε στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επικέντρωσε τη δευτερολογία της σε αυτό που τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) ονομάζουν «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της ΕΕ το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας. Ποιο είναι αυτό το «κεκτημένο» αναρωτήθηκε και τόνισε ότι, για παράδειγμα, στα θέματα της παιδείας ή τα εργασιακά υπάρχει κεκτημένο το οποίο, όμως, διασφαλίζει μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στον δε τομέα των συνόρων και της εξωτερικής πολιτικής τα πράγματα είναι επικίνδυνα, είπε η Αλ. Παπαρήγα και έφερε ως παράδειγμα το θέμα της Κύπρου η οποία έγινε δεκτή στην ΕΕ με στρατό κατοχής στα εδάφη της. Ο δε στρατός θα αποχωρήσει μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ! Αρα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, δεν υπάρχει κανένα «κεκτημένο», αφού στην ΕΕ υπάρχει και το παράδειγμα της Ιρλανδίας, χώρας μέλους στην οποία υπάρχει βρετανική κατοχή.

Το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι τα διαλυμένα Βαλκάνια και τα κράτη προτεκτοράτα των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι η συντριβή κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου που υπήρχε. Σήμερα το «κεκτημένο», είπε, είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, είναι η άποψη ότι όλα αλλάζουν εκτός από το τι συμφέρει τους βιομηχάνους.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στην «ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας» αναφέροντας ότι είναι αυταπάτη η άποψη ότι η πορεία ένταξης στην ΕΕ θα λύσει τα θέματα δημοκρατίας ή τα προβλήματα στο Αιγαίο. Αντίθετα, είπε, όπως φάνηκε και με την περίπτωση της Κύπρου θα υπάρξει νομιμοποίησής τους και είμαστε ανήσυχοι γιατί σήμερα δεν ακούστηκε μια κουβέντα ότι δε θα υπάρξει συμφωνία με την αλλαγή συνόρων στην περιοχή μας.

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε ότι απαιτείται να υπάρξει το «κεκτημένο» των λαών σε ρήξη με τις κυρίαρχες πολιτικές. «Κεκτημένο» των λαών, είπε είναι το «όχι» στα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα και όχι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, «σηκώνοντας» δήθεν αριστερές σημαίες δημιουργούν επικίνδυνες αυταπάτες.

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του σημείωσε ότι δεν παρατήρησε καμία επί της ουσίας διαφοροποίηση του Γ. Παπανδρέου στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής αλλά μόνο φραστικές διαφοροποιήσεις για εσωκομματικούς λόγους. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι οι δικές τους κυβερνήσεις εξασφάλισαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η συζήτηση μεταφέρθηκε και στα θέματα της «διαπλοκής» και της «διαφάνειας» όπου ειπώθηκαν τα ήδη γνωστά μέχρι σήμερα, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος βρήκε την ευκαιρία λίγο πριν τα μεσάνυχτα να υπερασπιστεί για μια ακόμα φορά το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και να αναλωθεί σε ύμνους για το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς», χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ «εισαγγελείς» και «ιντερπόλ» όσους διαφωνούν με αυτήν την πολιτική επιλογή ενσωμάτωσης στην ΕΕ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ οι ελπίδες μας!

ICON

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και το ΝΑΤΟ αποτελούν το «κλειδί» για την επίλυση κάθε προβλήματος που αφορά στην εξωτερική πολιτική της χώρας σύμφωνα με τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, στη Βουλή. Οπως υποστήριξε, η παρουσία της Ελλάδας στο «σκληρό» ευρωπαϊκό πυρήνα αποτελεί δικλείδα ασφάλειας για κάθε ελληνική επιδίωξη.

«Η ΕΕ είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η ασφάλεια, η ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η ΕΕ περνά μια δύσκολη περίοδο» και «οι ηγεσίες της καλούμαστε όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες αλλά να τις μεταβάλουμε σε πρόκληση για πρόοδο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κοινοτικό προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως «η διαπραγμάτευση έγινε εξαιρετικά δύσκολη», ζητώντας «το κόστος της διεύρυνσης να επιμεριστεί αναλογικά». Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη «ανάπτυξης» διαφορετικών ταχυτήτων στην ΕΕ, μιλώντας για «συνεργασίες» και προσθέτοντας πως «πρότυπο στο δρόμο αυτό μπορεί να είναι η ΟΝΕ». Οπως είπε, αποτελεί «ζωτική ανάγκη να ξεφύγει η Ευρώπη από την ακινησία». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο, δηλώνοντας πως «ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις βρέθηκε κοινός τόπος με την ΕΕ στο θέμα του βασικού μετόχου», ενώ σημείωσε ότι «είναι η ώρα η πολιτεία να πάρει τις ευθύνες της», μιλώντας σχετικά με τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης για «τοπίο αναρχίας που ώρες - ώρες φθάνει στα όρια της ασυδοσίας».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί την αφετηρία και για την πολιτική της Ελλάδας στη Βαλκανική, είπε ο Κ.Καραμανλής, τονίζοντας ότι οι ελληνικοί στόχοι μπορούν να γίνουν «πραγματικότητα μόνο μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο» και με «ισχυρό το ευρωπαϊκό όραμα για όλες τις χώρες». Παράλληλα, σημείωσε ότι «θέλουμε να υπάρξει σε βάθος χρόνου πλήρης ενσωμάτωση της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Ειδικά για τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι η «άρση της 15ετούς εκκρεμότητας στην ονομασία της ΠΓΔΜ», υποστηρίζοντας ότι αρχικά η Ελλάδα αποδέχτηκε να είναι «βάση διαπραγμάτευσης οι προτάσεις του ειδικού γραμματέα του ΟΗΕ», όμως στη συνέχεια τόνισε πως «καταστήσαμε σαφές ότι ορισμένα σημεία χρειάζονται βελτιώσεις» και ειδικά για τις προτάσεις Νίμιτς υποστήριξε ότι τις «επιστρέψαμε ως απαράδεκτες». Κατέληξε στο ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τονίζοντας αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πως θα υπάρξει «ενταξιακή πορεία μόνο σε δύο περιπτώσεις: Είτε με κοινά αποδεκτή συμφωνία, είτε με την ονομασία FYROM».

Οσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κ.Καραμανλής υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αφού, όπως είπε, υφίστανται «σταθερά και αμετάκλητα όρια, στα οποία η Τουρκία υποχρεούται να προσαρμόζεται διαρκώς», ενώ «θα ελέγχεται τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Λευκωσία». Σημείωσε πως «η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, αν ανταποκριθεί πλήρως στα ευρωπαϊκά κριτήρια και τα προαπαιτούμενα, που δε συμβιβάζονται ούτε με casus belli ούτε με κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους». Τέλος, για το Κυπριακό τόνισε ότι πρέπει «να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων», με στόχο μια λύση «λειτουργική, αποδεκτή από τους κατοίκους του νησιού» και «σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συμφωνία επί της ουσίας με την κυβέρνηση

ICON

Οι κατηγορίες περί «έλλειψης σχεδίου», «ερασιτεχνισμού» και «φοβίας», που εξαπέλυσε χτες εναντίον της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δεν μπόρεσαν χτες να κρύψουν τη συμφωνία και τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, αναφορικά με την εξωτερική πολιτική.

Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συμφώνησε με τις βασικές θέσεις του πρωθυπουργού. Οσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει «να είμαστε στην ενισχυμένη ταχύτητα». Για τα Βαλκάνια σημείωσε πως «το ερώτημα είναι αν θα είμαστε βασικοί παίκτες στην περιοχή μας», αφού «εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι πρωτοπορία των αποφάσεων». Πρόσθεσε πως οφείλουμε «να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή τους πορεία», ότι «πρέπει να πάρει πρωτοβουλία η χώρα μας με συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου» καθώς και «να στηρίξει ενθέρμως την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών».

Στη λογική της κυβέρνησης κινήθηκε η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και για τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ. Οπως είπε, «προτείνω: Να συνεχιστεί η πορεία της ΦΥΡΟΜ προς την ΕΕ, αλλά μόνο με το όνομα ΦΥΡΟΜ» και «να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της ΦΥΡΟΜ». Ασκησε πάντως κριτική, τονίζοντας πως «εμείς δεν αποδεχόμασταν συμβιβασμούς» και «δεν προτείναμε πράγματα που συγκέντρωναν μόνο την ψήφο μας». Αντίθετα, είπε, στη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «το αντικείμενο αφορούσε αποκλειστικά την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας», ενώ «φτάσαμε να μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία».

Οσον αφορά τις επικρίσεις του Γ. Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δε μας είπε πού θέλει να οδηγήσει τη χώρα πέρα από γενικόλογες κουβέντες» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, δεν έχει σχέδιο», αλλά «ανευθυνότητα και ανικανότητα», αφού «φοβάται την εξωτερική πολιτική, δεν αντέχει στα μεγάλα θέματα». Επίσης έκανε λόγο για «εγκατάλειψη του Ελσίνκι και της δεσμευτικής ημερομηνίας του 2004», όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά. Αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαβουλευόταν μαζί τους και προσθέτοντας για τη ΝΔ πως «δε σας υπολογίζουν πια στην ΕΕ», ούτε «οι ΗΠΑ σας υπολογίζουν επίσης». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα «ποιους συμμάχους εξασφαλίσατε για τα συμφέροντα της χώρας;». Οπως είπε, «παραλάβατε την Ελλάδα στον πυρήνα των εξελίξεων και την καθηλώσατε στη γωνιά». Παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές καταγγελίες για τη δημοσιονομική απογραφή σημειώνοντας πως «δεν καταλάβατε τι κάνατε με τη δήθεν απογραφή», αφού «για να χτυπήσετε το ΠΑΣΟΚ βάλατε την Ελλάδα σε μια απίστευτη περιπέτεια». Οσον αφορά το βασικό μέτοχο ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως «είναι πρωτοφανές να χειροκροτάτε τη δική σας απόλυτη οπισθοχώρηση», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση: «Να μη φέρετε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Η λύση... από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές

Τη θέση ότι η περαιτέρω εμπλοκή Ελλάδας και Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιφέρει λύση στο θέμα των σχέσεων των δυο χωρών, υπεράσπισε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να λύσει τα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας σημειώνοντας ότι η ενταξιακή πορεία και η ένταξη της Τουρκίας «δίνει τη δυνατότητα με τις κατάλληλες κινήσεις που θα κάνουμε να υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα». Οπως είπε ο Αλ. Αλαβάνος «ναι ο ΣΥΝ είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» αφού «δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε σε καμία χώρα πού θα μπει» προσθέτοντας πως «δεν είναι ο πόλεμος που θα λύσει τα προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία» και ταυτόχρονα «δεν μπορούμε να στηριχτούμε στη μεγάλη δύναμη του πλανήτη, στις ΗΠΑ».

Οσον αφορά τα Βαλκάνια ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε κατακερματισμούς συνόρων στα Βαλκάνια» προσθέτοντας πως «η Θεσσαλονίκη αντί για επίκεντρο των Βαλκανίων έχει γίνει επαρχιακή πόλη με συντηρητικό νομάρχη και δήμαρχο». Τέλος αναφορικά με την ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «έχουμε επικεντρωθεί γύρω από το ζήτημα του ονόματος» όταν «ενενήντα πια χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οπως είπε ο Αλ. Αλαβάνος, «φέρνει παρενέργειες αυτή η κατάσταση αφού αμφισβητείται η "μακεδονικότητα" της Μακεδονίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ