ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
«Ενώσου»! σε έχει ανάγκη ο καπιταλισμός

Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Ηλία Μακρή από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ρε συ κομμουνιστή, δεν ντρέπεσαι λίγο να μένεις έξω από την «ενιαία προσπάθεια» για τη σωτηρία του καπιταλισμού;

Γύρω σου γίνεται κοσμογονία κι εσύ εκεί κολλημένος να διακηρύσσεις ότι όσα κόμματα κι αν ρίξει στην πιάτσα ο καπιταλισμός, δύο είναι οι πολιτικές που αντιπαρατίθενται.

Καλά, με τους οπορτουνιστές έχεις κόλλημα από τότε που ο Λένιν απέδειξε πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά νέτοι σκέτοι πράκτορες στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος.

Με τους ρεφορμιστές, επίσης, είσαι κολλημένος από τον καιρό που οι σοσιαλδημοκράτες βάλθηκαν να πείσουν τους εργάτες ότι δε χρειάζεται ανατροπή ο καπιταλισμός, αρκεί μια καλύτερη διαχείριση.

Αλλά, βρε παιδί μου, με το ριζοσπαστικό οπορτουνισμό, τι πρόβλημα έχεις; Δες τι καλά που τα λέει ο Μπερτινότι. Ριζοσπάστες και ρεφορμιστές μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Απόδειξη η από κοινού ανάδειξη του Πρόντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ηγέτη της «Ενωσης».

Κάθεσαι τώρα και στέκεσαι σε λεπτομέρειες ότι όλοι αυτοί μαζί έχουν ψηφίσει το Μάαστριχτ, ότι αγριεύουν άμα κάποιος πειράξει τη στρατηγική της Λισαβόνας...

Θάψε, παιδί μου, τον Λένιν που κουβαλάς μέσα σου λες κι είσαι η κόκκινη πλατεία και τράβα μπροστά: Εξήγησε στους αγράμματους Αλβανούς ότι δεν μπορούν να υπάρχουν αν εσύ δεν τους ξεσκίζεις με μεροκάματα πείνας, δέξου ότι ένας έμπορος ναρκωτικών σε μια δημοκρατική κοινωνία μπορεί να μοιράζει σε 8.400 παιδιά το θάνατο και να τη βγάζει λάδι, δηλώνοντας χρήστης. Μην ξεχνάς ότι η αγορά είναι πάνω απ' όλα. Κι εν πάση περιπτώσει εκσυγχρονίσου! Πάψε να βλέπεις παντού πράκτορες. Απλοί εργαζόμενοι είναι, με υψηλό μάλιστα το αίσθημα της συνδικαλιστικής αλληλεγγύης.

Βέβαια, τώρα, εσύ ψάχνεις να βρεις τι ακριβώς γίνεται στο Παρίσι και τι σόι καζάνι είναι αυτό που πάει να σκάσει. Ηρέμησε. Μη διαβάζεις μόνο Σιράκ, διάβασε και λίγο «Λιμπερασιόν», αυτό το προπύργιο της Νέας Αριστεράς: «Οι τοπικοί "νονοί" και οι συμμορίες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών και των δημοσιογράφων δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές» (σχόλιο του Νικολά Σαμπατιέ /αναπαραγωγή στο ΕΘΝΟΣ).

Ξέρεις καμιά αντικαπιταλιστική εξέγερση χωρίς οργάνωσή της από Κομμουνιστικό Κόμμα; Και μπορεί να υπάρξει τέτοια κατεύθυνση, όταν τη θέση της ταξικής ανάλυσης έχει ήδη πάρει η προτασιολογία του στιλ «δημιουργία ανακριτικής επιτροπής» (θέση του ΚΚΓ - χτεσινή ΑΥΓΗ), απέναντι σε μια εν ψυχρώ επί της ουσίας εκτέλεση δύο παιδιών του γκέτο; (ότι σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης δεν αναιρεί το χαρακτηρισμό εκτέλεση). Γι' αυτό σου λέω, ηρέμησε. Θα ήταν καλά να γινόταν Γης Μαδιάμ το Παρίσι από μια αντικαπιταλιστική εξέγερση, αλλά προς το παρόν δε φαίνεται να προκύπτει. Τόσων και τόσων χρόνων επενδύσεις έχουν γίνει για να μην υπάρξει αυτή η εξέγερση...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ» ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ: «Ενα ουσιαστικό και σοβαρό βήμα στην οργανωμένη παρουσία της Αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ενιαίο πολιτικό λόγο και δράση (...) έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα (...) το ΚΚΕ επέλεξε να μείνει έξω από την κοινή και ενιαία προσπάθεια στο ευρωπαϊκό επίπεδο (...) αμηχανία; μάλλον όμως εμμονή στη λογική "τέσσερα κόμματα, δύο πολιτικές" (...) δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. "Πρότυπο" θα μπορούσε ίσως να είναι η προσπάθεια που έγινε στη Γερμανία (...) η βάση για τις εξελίξεις στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι ακριβώς τα πράγματα στη Γερμανία και δεν πρέπει να τα ταυτίζουμε με το "Οχι" στο Ευρωσύνταγμα, που έδωσαν στη Γαλλία και στην Ολλανδία που είναι σύνθετα κι επιδέχονται ανάλογες εκτιμήσεις» (ο Ν. Κιάος στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ» ΟΠΤΙΚΗ: «Δύο από τα βήματα που κάναμε ξεχώρισαν και ανοίγουν μεγάλες προοπτικές για το μέλλον. Το ένα είναι η νίκη του γαλλικού λαού στο δημοψήφισμα (...) ένα δημοψήφισμα που σημάδεψε τη γέννηση μιας λαϊκής ευρωπαϊκής αριστεράς (...) δείχνουν ότι τελειώνει στην Ευρώπη το μονοπώλιο της σοσιαλδημοκρατίας και την αρχή μιας φάσης δύο αριστερών, μιας ρεφορμιστικής και μιας ριζοσπαστικής που πρέπει να συναγωνιστούν μεταξύ τους ή να συνεργαστούν όταν είναι δυνατόν (...) στο αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών της "Ενωσης" βλέπουμε μια επιβεβαίωση όσων είπαμε» (ο Φ. Μπερτινότι του ΚΕΑ στην «ΑΥΓΗ»).

ΚΑΙ Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ»: «Την ώρα που ανακοινώνονταν οι απολύσεις στον γερμανικό "ΟΤΕ" (32.000 απολύσεις) το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποιούσε ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της ανεργίας (...), ωστόσο αναλυτές σχολιάζουν ότι η μείωση του ποσοστού των ανέργων στο 11,6% (από 12%) οφείλεται περισσότερο σε προσλήψεις εργαζομένων μερικής απασχόλησης και στα μειωμένα ημερομίσθια παρά στη δημιουργία νέων, μόνιμων θέσεων εργασίας» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε ρόλο ΠΛΑΣΙΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ Αυτοδιοίκηση και Εκπαίδευση

ΤΟ ΒΗΜΑ: Περισσότερη λιτότητα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε αναμέτρηση ΓΣΕΕ - εργοδότες για τους μισθούς

ΤΑ ΝΕΑ: Εκτακτα μέτρα για 2 δισ. ευρώ το 2006

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Προς άτακτη υποχώρηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ καλπάζει, αλλά...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΘΛΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ εις βάρος της ΝΔ

Η ΧΩΡΑ: Το θρίλερ του γαλάζιου φαξ

Η ΝΙΚΗ: Ρηγίλης - γκέιτ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι απειλές δεν περνούν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ για τη συνέντευξη στις προσλήψεις

Ο ΛΟΓΟΣ: ΝΕΟ «ΜΕΤΩΠΟ» για μισθούς και συντάξεις

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ και στους δύο συνταξιούχους

ΕΘΝΟΣ: ΕΓΓΡΑΦΑ ΝΤΡΟΠΗΣ για τα F-16

Η ΑΥΓΗ: Ψήφισαν το ασυμβίβαστο, τώρα το γελοιοποιούν

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ για 7.800 θέσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 7.800 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ «INTERAMERICAN»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ρίζα του κακού

«Η αδιαφορία, η μοναξιά και ο εγκλεισμός στο περιθώριο θα έχουν κάποια μέρα βαρύ αντίτιμο. Αυτό ισχυρίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο τότε δήμαρχος Παρισίων και σήμερα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ. "Προσέξτε το υπό διαμόρφωσιν νέο προλεταριάτο" είχε προειδοποιήσει με αφορμή την κρίση των Γάλλων "νεόπτωχων". Παρά τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Γαλλίας, αυτοί γέρασαν παρηγορούμενοι με μικροπαροχές. Η ρίζα του κακού, όμως, παραμένει νεοτάτη και βλασταίνει όσο δυστυχούν οι άνθρωποι στον τόπο της γέννησής τους. Γνώστης καταστάσεων, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε χτες λόγο για "επικίνδυνη κατάσταση" και ζήτησε την "αυστηρή εφαρμογή του νόμου, στο πνεύμα του διαλόγου και του σεβασμού"» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Είπε το ...σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ

«Η Αλβανία είναι μια χώρα η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Αλβανοί και οι περισσότεροι βέβαια, οι διανοούμενοι, το καταλαβαίνουν» (δήλωση του Αλ. Παπαδόπουλου / «ΕΘΝΟΣ»).

«Οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ» και οι «συνάδελφοί» τους

«Οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ έκαναν χθες δημόσια παρέμβαση δηλώνοντας πως η υπηρεσία τους είχε ενημερώσει εγκαίρως και αρμοδίως για την κατάσταση που επικρατούσε στην Αλβανία λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια (...) για να μην υπάρξουν νέα διπλωματικά επεισόδια (περί κατασκόπων κ.ά.) καλό θα είναι να διευκρινίσουν ότι τους είχαν ενημερώσει σχετικά οι συνάδελφοί της αλβανικής ΕΥΠ» (είδηση και σχόλιο στο «ΒΗΜΑ»).

«Χρήστης» με 8.400 δόσεις προς πώληση

«Ο 23χρονος συνελήφθη όταν προσπάθησε να πουλήσει μισό κιλό ηρωίνης σε αστυνομικό της Ασφάλειας που εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενος. Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του οι αστυνομικοί βρήκαν άλλα 5,5 κιλά κρυμμένα στην ταράτσα. Δύο μέρες μετά συνέλαβαν και τον συγκατηγορούμενό του, ο οποίος είχε πάει να παραλάβει άλλα 2,4 κιλά ηρωίνης από κρύπτη στην παλιά λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο του αναγνώρισε ότι είναι εξαρτημένος χρήστης και τελικά του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε ετών» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ