ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο «φως» η αρχαία Κυδωνία

Σημαντικά στοιχεία για την αρχαία Κυδωνία, τα σημερινά Χανιά, τα οποία στη μακραίωνη ιστορία τους αποτελούσαν το ισχυρότερο και σημαντικότερο κέντρο της δυτικής Κρήτης, φέρνουν στο φως οι σωστικές και συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων και της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Στο λόφο του Καστελλιού, δίπλα στο λιμάνι, αποκαλύφθηκε ένας ακέραιος ενεπίγραφος ψευδόστομος αμφορέας, που φέρει κείμενο στη Γραμμική Β΄ και δύο τμήματα πήλινων πινακίδων με τη Γραμμική Α΄. Επίσης, αποκαλύφθηκε ημιστεγασμένος χώρος για την παρασκευή γευμάτων ή την παραγωγή άλλων προϊόντων, όπου διασώζονται ίχνη της φοβερής πυρκαγιάς που κατέστρεψε την πόλη γύρω στο 1450 π.Χ.

Στις δοκιμαστικές τομές για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στο Στάδιο Χανίων, αποκαλύπτονται πλήθος αρχαίων τάφων του 4ου αιώνα π.Χ. Μεταξύ αυτών υπάρχουν μαζικοί ενταφιασμοί (λόγω λοιμών ή πολέμων), πολλοί ενταφιασμοί βρεφών σε πήλινους αμφορείς (δείχνουν υψηλό ποσοστό παιδικής θνησιμότητας) και ένας ενταφιασμός καταδίκου.

Σε ιδιωτικό οικόπεδο επί της οδού Σκαλίδη, έχουν αποκαλυφθεί εντυπωσιακά λείψανα διαφόρων περιόδων της αρχαιότητας. Η θέση του ευρήματος στη δυτική έξοδο της αρχαίας πόλης δικαιολογεί και τις ειδικές χρήσεις του χώρου. Ενα τμήμα ήταν νεκροταφείο στα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, αλλά το μεγαλύτερο τμήμα είχε εργαστηριακές εγκαταστάσεις και απορριμματοφόρους λάκκους. Μνημειώδης, λαξευτή υπόγεια κατασκευή συνδέεται με βρύση ή με το υδραγωγείο της πόλης. Εντύπωση, προκαλεί η αποκάλυψη τμήματος αρχαίου δρόμου που οδηγούσε από την ύπαιθρο στα δυτικά, προς το κέντρο της πόλης.

Σε οικόπεδο επί της οδού Μεταξάκη, έρχονται στο φως οικιστικά κατάλοιπα διαφόρων φάσεων της εγκατάστασης στο δυτικό άκρο της αρχαίας πόλης, από τον 7ο π.Χ αι. έως τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.

Ανθρώπων σχέσεις, φόβοι, πάθη

«Ξανά μαζί» στο θέατρο «Αλφα»
«Ξανά μαζί» στο θέατρο «Αλφα»
Οι Θύμιος Καρακατσάνης και Σωτήρης Μουστάκας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, ανεβάζουν σήμερα την απολαυστική κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Ξανά μαζί», στο θέατρο «Αλφα». Το έργο αναφέρεται στη σχέση δύο ηλικιωμένων βετεράνων κωμικών του μιούζικαλ, που προσπαθούν για τελευταία φορά να παίξουν ξανά μαζί σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Ενα τρυφερά μελαγχολικό και ταυτόχρονα κωμικό έργο του Νιλ Σάιμον, για τους καλλιτέχνες, τους εγωισμούς, τους ανταγωνισμούς, τις φιλίες τους, την ανέχεια και τη μοναξιά τους στα γηρατειά. Η μετάφραση είναι της Ζάνας Αρμάου, τα σκηνικά - κοστούμια του Πάρι Μέξη, η μουσική επιμέλεια του Χάρη Γεωργιάδη. Παίζουν επίσης: Γιώργος Γαλίτης, Μιχάλης Αλικάκος, Αλεξία Μουστάκα, Δέσποινα Γιαννοπούλου.

  • «Το πιο αγαπημένο από τα "παιδιά" του», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Στρίντμπεργκ, άγνωστο στο ευρύ κοινό έργο του, το «Ονειρο», ανεβάζει αύριο, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που φέτος στεγάζεται στο «Από μηχανής θέατρο». Το έργο, απομακρυνόμενο από το γνωστό ρεαλισμό του συγγραφέα, άνοιξε νέους δρόμους στη δραματουργία, μέσα από ένα ποιητικά φαντασιακό χωρο-χρόνο, πάντα μέσα στο μόνιμο προβληματισμό του Στρίντμπεργκ για τη φύση και τη σχέση των ανθρώπων. Το «Ονειρο» παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Αλέκου Λεβίδη, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, χορογραφία Σεσίλ Μικρούτσικου. Παίζουν: Νίκος Πυροκάκος, Δημήτρης Παπανικολάου, Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Γράψας, Αρης Τρουπάκης, κ.ά.
  • Τη Δευτέρα, ανεβαίνει στο θέατρο «Αμόρε» το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η παρέλαση», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου (θα παίζεται Δευτέρα - Τρίτη). Δυο αδέλφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, έγκλειστα στο σπίτι τους, περιμένουν την παρέλαση που θα περάσει κάτω από σπίτι τους. Από το παράθυρό τους, τη μοναδική τους έξοδο στον κόσμο, θα δουν το γιορτασμό να μετατρέπεται σε εφιάλτη. «Η παρέλαση» (1965) ανήκει στην τριλογία μονόπρακτων της Λούλας Αναγνωστάκη «Η πόλη» («Η διανυκτέρευση», «Η πόλη», «Η παρέλαση»). Πρωτοανέβηκε στο «Θέατρο Τέχνης» (1965) σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Η συγγραφέας σκιαγραφεί τον μικρόκοσμο των δύο νέων, αποκλεισμένων στο δικό τους κόσμο. Μαλώνουν, συμφιλιώνονται, εξομολογούνται, παίζουν, αφηγούνται όνειρα και ιστορίες παλιές, παρατηρούν το «έξω» από απόσταση. Μέχρι που το «έξω» θα εισβάλει στο μικρόκοσμό τους, για να διαπιστώσουν ότι η έξω ζωή δεν είναι όπως τη φαντάζονταν. Σκηνικά -Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Μουσική - Ηχοι: Νίκος Βίττης. Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Παναγιώτης Εξαρχέας.
  • Στο «Φούρνο» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, (έως τις 8/1/2005), διασκευασμένο σε θέατρο, το επίκαιρο μυθιστόρημα - σχόλιο για το ρόλο των ΜΜΕ του νομπελίστα Γερμανού συγγραφέα Χάινρινχ Μπελ «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», γνωστό από την ομώνυμη ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ. Η διασκευή -σκηνοθεσία είναι Θ. Εσπίριτου, τα σκηνικά -κοστούμια του Κωστή Δάβαρη, το βίντεο του Παναγιώτη Τσάγκα. Παίζουν: Νάντια Καβουλάκου, Νατάσσα Στρατάκη, Θανάσης Χαλκιάς, Νίκος Παντελίδης, Βαγγέλης Ζλατίντσης, Στέβη Φόρτωμα. Η κεντρική ηρωίδα του έργου, μια υπηρέτρια, την εποχή του γερμανικού οικονομικού θαύματος, ερωτεύεται σε ένα πάρτι έναν καταζητούμενο για «διάφορα εγκλήματα». Τη νύχτα που περνάει μαζί του, η άμοιρη κοπέλα γίνεται βορά της «ανθρωποφάγας» κίτρινης δημοσιογραφίας.
Ζωγραφική και γλυπτική
Εργο της Α. Βενιέρη - Σκουλικίδη
Εργο της Α. Βενιέρη - Σκουλικίδη
  • Στην γκαλερί «Athens Art Space» (Δημοκρίτου και Στρατιωτικού Συνδέσμου 23), παρουσιάζεται ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Εικαστικές περιπλανήσεις». Εκθέτουν οι: Γκαγκίλ Αλτουνιάν, Τριαντάφυλλος Ελευθερίου, Μαρία Ιατρίδου, Λίλη Καπετανάκη, Σπύρος Λύτρας, Κέλλυ Μέντζου, Ευτυχία Πλυτά. Διάρκεια έως 21/11.
  • Αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από όλες τις θεματικές ενότητες του ζωγραφικού έργου της Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη, φιλοξενούνται στην έκθεση που παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση ξεκινά με νεκρές φύσεις του 1958, όπου είναι σαφής η αφαιρετική ματιά της ζωγράφου και καταλήγει στο τελευταίο της έργο που εμπνέεται από το δράμα του Ιράκ. Ενδιάμεσοι σταθμοί, οι ενότητες: «Θαλασσινά δοκίμια», «Δίκυκλα πρελούδια», «Αθλητικοί συνειρμοί», «Μουσικές αποχρώσεις», «Μυθοπλασίες», «Ελεγείο στην άνοιξη»..., θέματα ιδωμένα με μια πιο «φρέσκια» εικαστική ματιά.
  • Στον τεχνοχώρο «μήλο» (Αμύντα 11, Παγκράτι), παρουσιάζεται ζωγραφική της Γιάννας Περσάκη. Τίτλος της: «Ελεγείες και επιθαλάμια». Θα διαρκέσει έως τις 26/11.
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «7» (Ζαλοκώστα 7), έκθεση έργων ζωγραφικής της Αλεξάνδρας Ισακίδη. Οι παρουσιαζόμενοι «υδάτινοι κόσμοι» της ζωγράφου μοιάζουν μαγικοί. Τροπικά νερά, βάλτοι, ξεχασμένες λίμνες, ποτάμια χωρίς αρχή και τέλος, τοπία βγαλμένα μέσα από τα παραμύθια. Πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού, βάτραχοι, πεταλούδες, ψάρια και τσούχτρες, εμπλέκονται σ' ένα παιχνίδι φωτεινών αντανακλάσεων και έντονων χρωμάτων.
  • Εκθεση ζωγραφικής του Νίκου Κρυωνίδη εγκαινιάζεται στις 16/11 (8μ.μ.) στην γκαλερί «Τιτάνιουμ» (Βασ. Κωνσταντίνου 44). Διάρκεια έως 10/12.
Φεστιβάλ «Μ. Χατζιδάκις»

Στην Ξάνθη, τη γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι ξεδιπλώνονται από τις 26 του Νοέμβρη - 11 του Δεκέμβρη οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Μάνος Χατζιδάκις». Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τη γέννηση του Μεγάλου Ερωτικού της ελληνικής μουσικής, η Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών του Δήμου Ξάνθης, σε συνεργασία με τη Δημιουργική Ομάδα «Media dell' Arte», παρουσιάζουν σειρά εκδηλώσεων με αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως οι Σωκράτης Μάλαμας, Ελλη Πασπαλά, David Lynch, Μάρθα Φριντζήλα, «Walter Testa», «Mode Plagal», Misirli Ahmet, «Εν Χορδαίς», «Εκτός Ορίων», Θέατρο Σκιών του Αθω Δανέλλη, χορωδιακές συναντήσεις κ.ά.

Στο «Θέατρο της κούκλας» (Ψαρουδάκη 34, Κάτω Πατήσια) του Τάκη Σαρρή, από σήμερα και κάθε Παρασκευή (8.30μ.μ.) ο Δημήτρης Προύσαλης αφηγείται σε μικρούς και μεγάλους, παραμύθια απ' όλον τον κόσμο. Μετά το άκουσμα των παραμυθιών, ο κουκλοπαίχτης Τάκης Σαρρής προσφέρει ζυμωτό ψωμί, ελιές κι ένα ποτήρι κρασί.

Τα Εικαστικά Εργαστήρια Λέσχη (Μυκάλης 26, Κεραμικός) φιλοξενούν τη Δευτέρα (7μμ) διάλεξη του Μάνου Στεφανίδη με θέμα: «Θεοτοκόπουλος - Πικάσο: συγγενείς πρωτοπόροι». Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ