ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την απεργία

Στην Αθήνα στις 22 Νοέμβρη στις 6 μ.μ.

Πλατιά σύσκεψη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, οργανώνει την επόμενη Τρίτη 22 Νοέμβρη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη γίνεται στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 - Πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Μετά και το μεγαλειώδες Συλλαλητήριο του Σαββάτου, οι ταξικές δυνάμεις προχωράνε, «κλιμακώνοντας τους αγώνες και οξύνοντας την ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τους εκφραστές του». Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και εκ μέρους του Πανεργατικού Μετώπου δεσμεύεται ότι θα ανταποκριθεί «στις πρόσθετες ευθύνες και στα αυξημένα καθήκοντα που οι αντικειμενικές ανάγκες αλλά και η μεγαλειώδης συμμετοχή επιβάλλουν».

20ΧΡΟΝΟΣ ΔΥΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ
Τον ρούφηξε η προπέλα

Για το μεροκάματο κατέβηκε νύχτα στο βυθό, αφού η πλοιοκτήτρια εταιρία βιαζόταν να ξεμπερδεύει με την επιθεώρηση

Το σκανδιναβικών συμφερόντων πλοίο, η προπέλα του οποίου διαμέλισε τον 20χρονο δύτη
Το σκανδιναβικών συμφερόντων πλοίο, η προπέλα του οποίου διαμέλισε τον 20χρονο δύτη
Ενας ακόμη δύτης, ο 20χρονος Μανώλης Κουμπιός, έχασε με φρικτό τρόπο τη ζωή του την ώρα του μεροκάματου το περασμένο Σάββατο, λίγο μετά τις 11 το βράδυ στο λιμάνι του Κερατσινίου, κατά τη διάρκεια υποβρύχιων εργασιών στο RO-RO (αυτοκινητάδικο) «BALTIC LEADER», σημαίας Παναμά. Το νέο θανατηφόρο δυστύχημα έγινε πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας μήνας από το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του 28χρονου Στέφανου Καραμανλή στη θάλασσα της Ρόδου, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών ανέλκυσης ναυαγισμένης βυθοκόρου στις 5 τα ξημερώματα, πνίγηκε αβοήθητος σε ανθρωποθυρίδα.

Το καταδυτικό συνεργείο, το οποίο απαρτιζόταν από τον Μ. Κουμπιό και τον αδελφό του, κλήθηκε από την πλοιοκτήτρια στο σημείο αποβίβασης των αυτοκινήτων (και όχι σε ντόκο επισκευής) στο Ικόνιο να προχωρήσει σε επιθεώρηση του πλοίου και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος, στο χώρο της προπέλας. Ο άτυχος δύτης βούτηξε για βιντεοσκόπηση ενώ επάνω στο καταδυτικό σκάφος βρισκόταν ο αδελφός του και ο Ινδός πλοίαρχος. Η πλοιοκτήτρια εταιρία «Ιρνίνγκ Σίπινγκ» (σκανδιναβικών συμφερόντων) βιαζόταν γιατί το πλοίο της είχε μόλις ξεφορτώσει και έπρεπε να αποπλεύσει για νέα μεταφορά αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν κακής συνεννόησης, αντί να εκτελεστεί η εντολή της λειτουργίας της αντλίας λαδιού προκειμένου να διοχετευτεί λάδι στον άξονα και να διαπιστωθεί τυχόν διαρροή, τέθηκε σε λειτουργία η μηχανή. Το αποτέλεσμα ήταν να περιστραφεί η προπέλα, να ρουφήξει τον 20χρονο δύτη και τον διαμελίσει, χωρίς κανείς να προλάβει να αντιδράσει καθώς όλα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το συμβάν έγινε - όπως και στη Ρόδο - ακριβώς απέναντι από το Λιμεναρχείο, στο χώρο του τελωνείου. Επαγγελματίες δύτες - με τους οποίους μίλησε ο «Ρ» - υποστηρίζουν ότι με βάση τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα, δεν επιτρέπονται καταδυτικές εργασίες μετά τη δύση του ηλίου, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

  • Με νωπό ακόμα το αίμα του αδικοσκοτωμένου συναδέλφου του Κεχαγιά Μεχμέτ, 51 ετών, που καταπλακώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στις «στοές του θανάτου» της μεταλλευτικής επιχείρησης «SaudB» του προέδρου του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλου και νέο εργατικό ατύχημα έγινε την επόμενη μέρα, Παρασκευή 11 Νοέμβρη, πάλι από πτώση οροφής στοάς, στην ίδια επιχείρηση, όπου ο εργάτης Γιάννης Παπαδόπουλος, κάτοικος Ιτέας, καταπλακώθηκε από πτώση οροφής στοάς και κινδυνεύει να μείνει ανάπηρος.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Να ορθώσουμε ανάχωμα στο ξεπούλημα

Στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και στην «Καβάλα Οϊλ» περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Να ορθώσουν πανεργατικό, παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης, ικανό να βάλει φραγμό στο ξεπούλημα της δημόσιας-λαϊκής περιουσίας και να παλέψει για την ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, κάλεσε ο Α. Τζέκης, βουλευτής του Κόμματος, τους εργαζόμενους της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ) και της «Καβάλα Οϊλ», όπου περιόδευσε χτες, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Δύο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, που συνθλίβονται στις μυλόπετρες της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Μαζί τους και το δικαίωμα στη δουλιά των 900 (600 στη ΒΦΛ και περίπου 300 στην «Καβάλα Οϊλ») εργαζομένων και εκατοντάδων άλλων στις δορυφορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΒΦΛ έχει 120 εκατ. ευρώ χρέη. Τα περισσότερα από αυτά, περίπου 65 εκατ. ευρώ, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από ανείσπρακτες οφειλές των Ενώσεων προς τη ΒΦΛ.

Η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας οδηγείται σε χρεοκοπία και την ίδια ώρα η ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στήνει επιχείρηση («Αγκρος») για εισαγωγή λιπασμάτων. Αυτή την περίοδο ζητείται η ένταξη της ΒΦΛ σε καθεστώς ευνοϊκής χρηματοδότησης και ρύθμισης των χρεών της για τα επόμενα 10 χρόνια. Το μέλλον της επιχείρησης εξαρτάται άμεσα από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, που είναι ο βασικός μέτοχος (42%). Μέσα στο πλαίσιο εξυγίανσης της ΒΦΛ, πολλά σενάρια συζητούνται, από τη διεκδίκηση με κάθε τρόπο των χρεών των Ενώσεων που ήδη βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας της αντισυνεταιριστικής πολιτικής των κυβερνήσεων, μέχρι τη μείωση του εργατικού κόστους (εθελούσια έξοδο, ακόμη και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων), ενώ ήδη οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και μία πενταετία.

Στην «Καβάλα Οϊλ», μετά από 25 χρόνια υπερκερδοφορίας των πολυεθνικών - που αφού ξεζούμισαν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής εμπορευόμενοι 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, αποχώρησαν (ΝΤΕΝΙΣΟΝ) - σήμερα μαίνεται νέος πόλεμος συμφερόντων για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα διαπιστωμένα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που υπάρχουν στο κοίτασμα του Πρίνου και στο νέο κοίτασμα στο πεδίο «Ε».

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Κέρδη και χειραγώγηση

Η παρουσίαση του πρώτου καταλόγου «καλών πρακτικών κοινωνικής ευθύνης» απ' το «Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ)» αποκάλυψε ότι η «εθελοντική δέσμευση των επιχειρήσεων σε στρατηγικές που ενσωματώνουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες» είναι ενταγμένη στη στρατηγική και τη λογική του κέρδους.

Με την ΕΚΕ - όπως αναφέρεται στον κατάλογο - «οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να συνδυάσουν αποτελεσματικά την οικονομική τους απόδοση και ανάπτυξη με τη συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο». Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, καθώς οι επιχειρήσεις προσδοκούν οφέλη, αφού υπάρχει μια ανταποδοτικότητα με την κοινωνία.

Και όταν τέθηκε το ερώτημα ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη, δόθηκε η εξής απάντηση: «Ενα απ' τα επιδιωκόμενα οφέλη είναι οι επιχειρήσεις να έχουν - εκτός απ' τη νομική και οικονομική άδεια - και την "κοινωνική άδεια". Να έχουν την αποδοχή της κοινωνίας και πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο».

Δείχνουν δηλαδή ότι όλες οι δραστηριότητες είναι διαποτισμένες απ' τη φιλοσοφία της «κοινωνικής συναίνεσης», με στόχο την αναίρεση των συγκρούσεων που προκύπτουν απ' τις ταξικές αντιθέσεις και διαφορές. Ετσι όταν τέθηκε το ερώτημα τι μπορεί να «προσφέρει» ένας επιχειρηματίας με την εισβολή του στο σχολείο - όπως αναφέρεται στον κατάλογο - η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι οι μαθητές έμαθαν για την ιδέα της επιχειρηματικότητας και των δεξιοτήτων. Μάλιστα υποστηρίχτηκε ότι αν λόγου χάρη δε διδαχτεί κάποιος την τεχνική της συνέντευξης - που κάνουν οι επιχειρηματίες πριν τις προσλήψεις - τότε δημιουργείται μια «ταξική αντιμετώπιση υπέρ των καλών σχολείων»!

Και προς άρση αυτής της... ταξικότητας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του υπουργείου Παιδείας παρέδωσαν «μαθήματα» επιχειρηματικότητας σε 7.780 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα Νέων».

«ΣΟΦΤΕΞ»
Εφερε τον εργολάβο...

Αμεση και αποφασιστική ήταν η αντίδραση των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ στην προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει χτες στο εργοστάσιο εργολαβικό συνεργείο, προκειμένου να ξεφορτωθεί άρον - άρον όσους θεωρεί εμπόδιο στα κέρδη της. Σύσσωμη η πρωινή βάρδια κατέλαβε την πύλη του εργοστασίου, αναγκάζοντας την εργοδοσία να αποχωρήσει. Διανύοντας ήδη την τέταρτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις τετράωρες στάσεις εργασίας (ανά βάρδια) τουλάχιστον ως τις 22 του μήνα, όπως αποφασίστηκε σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου. Επίσης, σήμερα το πρωί, στις 12 μ., οι εργαζόμενοι καλούν μαζικά σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, την ώρα που θα πραγματοποιηθεί και προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση. Το χτεσινό περιστατικό αποκαλύπτει πόσο η πολυεθνική «επείγεται» να επεκτείνει δηλαδή και στη ΣΟΦΤΕΞ τις ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, να κουρελιάσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να προχωρήσει η ανάθεση τμημάτων της παραγωγής σε εργολάβους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ