Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Να ορθώσουμε ανάχωμα στο ξεπούλημα

Στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και στην «Καβάλα Οϊλ» περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Να ορθώσουν πανεργατικό, παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης, ικανό να βάλει φραγμό στο ξεπούλημα της δημόσιας-λαϊκής περιουσίας και να παλέψει για την ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελος των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, κάλεσε ο Α. Τζέκης, βουλευτής του Κόμματος, τους εργαζόμενους της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» (ΒΦΛ) και της «Καβάλα Οϊλ», όπου περιόδευσε χτες, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

Δύο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, που συνθλίβονται στις μυλόπετρες της πολιτικής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Μαζί τους και το δικαίωμα στη δουλιά των 900 (600 στη ΒΦΛ και περίπου 300 στην «Καβάλα Οϊλ») εργαζομένων και εκατοντάδων άλλων στις δορυφορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΒΦΛ έχει 120 εκατ. ευρώ χρέη. Τα περισσότερα από αυτά, περίπου 65 εκατ. ευρώ, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από ανείσπρακτες οφειλές των Ενώσεων προς τη ΒΦΛ.

Η μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας οδηγείται σε χρεοκοπία και την ίδια ώρα η ΠΑΣΕΓΕΣ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, στήνει επιχείρηση («Αγκρος») για εισαγωγή λιπασμάτων. Αυτή την περίοδο ζητείται η ένταξη της ΒΦΛ σε καθεστώς ευνοϊκής χρηματοδότησης και ρύθμισης των χρεών της για τα επόμενα 10 χρόνια. Το μέλλον της επιχείρησης εξαρτάται άμεσα από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, που είναι ο βασικός μέτοχος (42%). Μέσα στο πλαίσιο εξυγίανσης της ΒΦΛ, πολλά σενάρια συζητούνται, από τη διεκδίκηση με κάθε τρόπο των χρεών των Ενώσεων που ήδη βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο εξαιτίας της αντισυνεταιριστικής πολιτικής των κυβερνήσεων, μέχρι τη μείωση του εργατικού κόστους (εθελούσια έξοδο, ακόμη και αλλαγή των εργασιακών σχέσεων), ενώ ήδη οι μισθοί είναι καθηλωμένοι εδώ και μία πενταετία.

Στην «Καβάλα Οϊλ», μετά από 25 χρόνια υπερκερδοφορίας των πολυεθνικών - που αφού ξεζούμισαν τον ορυκτό πλούτο της περιοχής εμπορευόμενοι 110 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, αποχώρησαν (ΝΤΕΝΙΣΟΝ) - σήμερα μαίνεται νέος πόλεμος συμφερόντων για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα διαπιστωμένα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου που υπάρχουν στο κοίτασμα του Πρίνου και στο νέο κοίτασμα στο πεδίο «Ε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ