ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Η νεολαία με το λαό ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Τριάντα δύο χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εμπνέεται από τα μηνύματα της εξέγερσης και συνεχίζει στα βήματα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, προβάλλοντας στη νεολαία της χώρας μας το εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα μήνυμα του Πολυτεχνείου. Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί, με ανακοίνωσή του, τους νέους της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στον τριήμερο εορτασμό. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 αποτέλεσε κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας, με καθοριστική τη συμβολή του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ όλων αυτών των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος που με συνέπεια πάλεψαν ενάντια στη φασιστική δικτατορία, όσο και ενάντια στους κήρυκες της υποταγής και του συμβιβασμού.

Καλούμε τις νέες και τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και στις διαδηλώσεις τιμής της 32ης επετείου, οι νέοι εργάτες, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές να εκφράσουν με κάθε τρόπο την καταδίκη τους στην πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα μηνύματα σήμερα του Νοέμβρη είναι επίκαιρα, πολύτιμα διδάγματα για τη νεολαία και το κίνημά της.

Αποδεικνύουν ότι:

Ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της οργανωμένης συλλογικής πάλης της νεολαίας. Είναι ο δρόμος της οργάνωσης των νέων εργαζομένων στα ταξικά συνδικάτα, της μαζικής συμμετοχής στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, στις μαθητικές κοινότητες.

Η θέση της νεολαίας βρίσκεται μαζί με την εργατική τάξη, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο κοινωνικο-πολιτικό Μέτωπο της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, στην επίθεση στα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά, στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Γιατί πίσω από τα προβλήματα της νεολαίας, πίσω από την ανεργία, τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση βρίσκεται η υπεράσπιση των κερδών των μονοπωλίων, βρίσκεται συνολικά το ιμπεριαλιστικό σύστημα, που μας θέλει πιο φτηνή εργατική δύναμη, ένα σύστημα που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον πόλεμο, χωρίς την εκμετάλλευση, το χτύπημα δημοκρατικών δικαιωμάτων, ένα σύστημα βαθιά αντιδραστικό.

Υπάρχει για τη νεολαία ριζοσπαστική διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση, όχι μόνο για να αντισταθούμε στην επίθεση, αλλά για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματάμας.

Είναι ο δρόμος του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Ο δρόμος αυτός περνάει μέσα από την καταδίκη των κομμάτων που στηρίζουν τα μονοπώλια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή καλλιεργούν αυταπάτες και το συμβιβασμό όπως ο ΣΥΝ, την αποδυνάμωση των δυνάμεών τους στο νεολαιίστικο κίνημα.

Μέσα από αυτή την πάλη να συνειδητοποιηθεί ότι επιμέρους αλλαγές δεν μπορούν να αλλάξουν συνολικά την κατάσταση, ότι χρειάζεται συνολική ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Δεν μπορεί να υπάρξουν «προοδευτικές» λύσεις στα πλαίσια του καπιταλισμού, να εμπνευστεί η νεολαία στην πάλη για την ανατροπή του, στην πάλη για το Σοσιαλισμό.

Συνεχίζουμε. Η νεολαία με το λαό ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Ανοίγει σήμερα τις πύλες του
  • Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ θα είναι ανοιχτό σήμερα και αύριο το Πολυτεχνείο στην Πατησίων
  • Την Πέμπτη κλείνουν οι πύλες στη 1 το μεσημέρι και στις 3 μ.μ. είναι οι προσυγκεντρώσεις για την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

ΜΕΤΡΟ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας στις εκδηλώσεις εορτασμού της 32ης επετείου του Πολυτεχνείου, απηύθυναν χτες το πρωί εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο γεμάτο συμβολισμούς χώρο κράτησης και βασανιστηρίων του ΕΑΤ - ΕΣΑ, που σήμερα είναι μουσείο και στεγάζονται εκεί τα γραφεία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-'74.

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων ανοίγει σήμερα τις πύλες του από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, για το καθιερωμένο προσκύνημα στο μνημείο, την επίσκεψη στο χώρο των γεγονότων. Αύριο, το Πολυτεχνείο θα μείνει ανοιχτό τις ίδιες ώρες, ενώ την Πέμπτη θα ξεκινήσει η εκκένωση του χώρου στη 1 το μεσημέρι, για να ακολουθήσει η σεμνή τελετή της πρυτανείας και να δοθεί αμέσως μετά το έναυσμα για την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Φ. Προβατάς, μιλώντας για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της επετείου, είπε ότι το μήνυμά τους έρχεται από πολύ μακριά και απευθύνεται στο μέλλον, χαρακτηρίζοντας δικαίωμα και υποχρέωση τη μαζική συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας σε αυτές. Εκ μέρους της Πανσπουδαστικής ΚΣ ο φοιτητής που μίλησε στη συνέντευξη, κάλεσε τους νέους να περιφρουρήσουν, με τη μαζική συμμετοχή τους στον εορτασμό, το καθ' όλα επίκαιρο σύνθημα της εξέγερσης για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία και να δώσουν απάντηση στην πολιτική που σήμερα το καθιστά επίκαιρο και η Α. Χαραλαμποπούλου, πρόεδρος της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, κάλεσε τις μητέρες να φέρουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο χώρο τους Πολυτεχνείου, στον εορτασμό και την πορεία.

Η Διακήρυξη της Επιτροπής

Η διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού για τον φετινό εορτασμό διαπιστώνει ότι τα οράματα και τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη παρέμειναν απραγματοποίητα. «Ο πιο βάρβαρος ιμπεριαλισμός που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια συσσωρεύοντας με τις δυνάμεις της ασύδοτης αγοράς και της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, από τη μια τον πιο προκλητικό πλούτο και τη φτώχεια από την άλλη». Επισημαίνει τον πόλεμο και τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς, τη διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, την ανεργία, το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται από την ασκούμενη πολιτική για την παιδεία, το στραγγάλισμα δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών, την παρεμβατικότητα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και τονίζει ότι σ' αυτές τις συνθήκες τα οράματα του Πολυτεχνείου καλούν σε νέους αγώνες.

Η Συντονιστική Επιτροπή, λοιπόν, καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και προσδιορίζει και πάλι τα συνθήματα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», «Το Πολυτεχνείο ζει - σε νέους αγώνες μας καλεί».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατασκευή κλίματος «επεισοδίων»

Κλίμα δημιουργίας «επεισοδίων» ενόψει του γιορτασμού του Πολυτεχνείου καλλιεργεί η κυβέρνηση Καραμανλή, συνδέοντας μάλιστα την πρόκλησή τους με τον ταξικό ξεσηκωμό στη Γαλλία! Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε ευθέως να συνδέσει την εξέγερση στη Γαλλία με τη δημιουργία επεισοδίων στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, αν και η κυβέρνηση δεν έχει, όπως παραδέχτηκε, κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτή την «εκτίμηση». «Δεν αποκλείω κάποιοι να θέλουν - παίρνοντας παράδειγμα από τα επεισόδια στη Γαλλία - να δημιουργήσουν αντίστοιχες ταραχές στην Ελλάδα», δήλωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος μάλιστα συνέδεσε έμμεσα πλην σαφώς και τους εμπρησμούς αυτοκινήτων στη Λεωφ. Αλεξάνδρας με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Αν και αρχικά είπε, «όχι, δε συνδέονται τα δύο ζητήματα», έσπευσε να προσθέσει με νόημα «δεν το αποκλείω». Οπως είπε, «δεν έχει γίνει έρευνα από την Αστυνομία για να γνωρίζω τα αποτελέσματά της». Στην ερώτηση του «Ρ» αν η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιοι επιδιώκουν τη δημιουργία ταραχών και επεισοδίων, ο εκπρόσωπος αναδιπλώθηκε και απάντησε αρνητικά.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι χτεσινές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες με πανομοιότυπα σχεδόν ρεπορτάζ συνέδεαν τους εμπρησμούς των δύο αντιπροσωπειών αυτοκινήτων στη Λεωφ. Αλεξάνδρας με το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, τους χαρακτηρίζουν «προεόρτια του Πολυτεχνείου» και αποδίδουν την εκτίμηση στην Ασφάλεια. «Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο(!) πως η συγκεκριμένη επίθεση συνδέεται με το κλίμα των ημερών και όλα αυτά που συμβαίνουν στα προάστια της Γαλλίας», αναφέρει για παράδειγμα η «Απογευματινή», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο «Ελεύθερος Τύπος».

Στην ΑΣΟΕΕ

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τον τριήμερο γιορτασμό και ενώ η Αστυνομία ανακοινώνει έκτακτα μέτρα και η κυβέρνηση προσπαθεί να τροφοδοτήσει ένα κλίμα τρομοκράτησης του κόσμου ώστε να αποτραπεί η μαζική κάθοδός του στις εκδηλώσεις και την αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, ένα ακόμα σκηνικό έντασης στήθηκε χτες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), με ευθύνη και της πρυτανείας που αυθαίρετα αποφάσισε χτες το κλείσιμο της σχολής.

Οι φοιτητές του πανεπιστημίου αντέδρασαν, καταγγέλλοντας τόσο την περικύκλωση της ΑΣΟΕΕ από αστυνομικές δυνάμεις και την απόφαση της πρυτανείας (με μάζεμα υπογραφών διά περιφοράς) να κλείσει τη σχολή. Το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών επισημαίνει ακόμα στο ψήφισμά του: «Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ με την ολόπλευρη στήριξη του ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλιά, την ώρα που το φοιτητικό κίνημα κορυφώνει τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μη μπορώντας να πείσουν καταφεύγουν σε μεθόδους ανοιχτής τρομοκρατίας για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των αγώνων μας».

Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος τρομοκρατίας προκειμένου να αποτραπεί η μαζική κάθοδος των φοιτητών και των εργαζόμενων της Αθήνας στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «είναι και ένα πολύ καθαρό χτύπημα στο κατακτημένο με αγώνες πανεπιστημιακό άσυλο. Εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες να υπάρξει η κατάλληλη αφορμή ώστε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στο άσυλο. Δεν είναι τυχαία και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ από την κυβέρνηση που το βάζει στο στόχαστρο». Συμπληρώνει ότι αυτά προστίθενται στην κατάφωρη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες του λαού.

Τέλος, καλεί όλους τους φοιτητές να δώσουν την απάντηση μέσα από τη μαζική συμμετοχή στον τριήμερο γιορτασμό και την αντιιμπεριαλιστική πορεία της Πέμπτης και επισημαίνει: «Ολες τους οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό».


Εκδηλώσεις

Για τη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου η Φοιτητική Ενωση Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ) καλεί σε συγκέντρωση την Πέμπτη 17 Νοέμβρη, στις 4 το απόγευμα, στο Πολυτεχνείο. Ενώ αύριο Τετάρτη 16 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στις 12 το μεσημέρι. Το κείμενο - κάλεσμα για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου που συνέταξε η ΦΕΑΠΘ υπογράφουν οι φοιτητικοί σύλλογοι των Τμημάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου: Φυσικό, Ψυχολογικό, Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Χημικοί Μηχανικοί, Ιστορικό - Αρχαιολογικό, ΤΕΦΑ, Ιταλική Φιλολογία, Βιολογία, Γεωλογία, Οικονομικό, Νηπιαγωγών, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογραφικό, αλλά και ο φοιτητικός σύλλογος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  • Πολύμορφη εκδήλωση για το Πολυτεχνείο διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ στις 16/11, στις 12 μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κοζάνης.
  • Κεντρική εκδήλωση γιορτασμού διοργανώνουν οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ αύριο Τετάρτη 16 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με θέμα: «Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου. Ακολουθεί συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη και βιντεοπροβολή. Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας.
  • Εκδήλωση γιορτασμού διοργανώνει αύριο 16/11 η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Διαβατών με ομιλητή τον Φάνη Καρκατζούνη, μέλος του ΝΓ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Ακολουθεί συναυλία και βιντεοπροβολή. Στο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας.
  • Εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου διοργανώνουν οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ: Στην Αλεξανδρούπολη, στις 16/11, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο Μοριακής Βιολογίας (παλιό Νοσοκομείο) του ΔΠΘ. Στην Κομοτηνή, στις 16/11, στις 7.30 μ.μ., στη νέα Νομική του ΔΠΘ. Στην Ξάνθη, στις 15/11, στις 7.30 μ.μ., στο Πολυτεχνείο του ΔΠΘ.
Καταθέσεις στεφάνων

Μαζικοί φορείς, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, σχολεία, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου αναμένεται να καταθέσουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο από σήμερα έως και το πρωί της Τετάρτης.

Το ΠΑΜΕ καταθέτει στεφάνι αύριο Τετάρτη, στις 5.30 το απόγευμα. Τόπος συνάντησης θα είναι το Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος).

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καταθέτει στεφάνι, αύριο στις 11 το πρωί.

ΠΑΜΕ
Εκδηλώσεις μέσα στους χώρους δουλιάς

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές να αναπτύξουν πολύμορφη δράση για το γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δίνοντας φέτος ιδιαίτερο βάρος στις εκδηλώσεις μέσα στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους.

«Ας μπολιάσουμε τα λαϊκά στρώματα με τα οράματα, τους στόχους και το χαρακτήρα της εξέγερσης του 1973 ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στην εκμετάλλευση. Η εργατική τάξη όπως τότε, έτσι και τώρα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ταξικού αγώνα. Να εμπλουτιστεί ο αγώνας αυτός με πιο μαχητικά χαρακτηριστικά, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στο δικομματισμό συνολικότερα. Ενάντια στο κεφάλαιο και στους κάθε λογής εκφραστές του», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ