ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
Σελ. /32
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!»

Motion Team

«Μόρφωση - δουλιά - ανεξαρτησία. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!». Το σύνθημα των φοιτητών δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει η διαδήλωση. Οι χιλιάδες λαού και νεολαίας, που εδώ και αρκετή ώρα είναι συγκεντρωμένοι μέσα κι έξω από τις πύλες της Πολυτεχνικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, ξεκινούν για τη μεγάλη διαδήλωση με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο. Λίγο πριν έχει εκφωνήσει την ομιλία εκ μέρους της ΦΕΑΠΘ η Ξένια Παφίλη, ενώ η Ελένη Δερμουτζίδου, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αγωνιστών, έχει απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό.

«Σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους», λέει η ομιλήτρια της ΦΕΑΠΘ, «σε πείσμα όσων θέλουν να στρεβλώσουν το νόημά του ή να το αποστεώσουν πρέπει να βροντοφωνάξουμε: "Το Πολυτεχνείο ζει. Είναι επίκαιρο, ελπιδοφόρο, ολοζώντανο. Ζει! Και συμβολίζει ότι με τον ενωμένο αγώνα μας μπορούμε να νικήσουμε!"».

Η μεγαλειώδης διαδήλωση ξεχύνεται στο δρόμο. Μπροστά από το Πολυτεχνείο ξεδιπλώνεται και δείχνει το μπόι της. Πλήθος νεολαίας κάτω από το πανό της ΦΕΑΠΘ και του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων προχωρά συντεταγμένα, ακολουθεί η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και πίσω η ΚΝΕ, δυνατή, βροντοφωνάζει τα συνθήματα. Η ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ, η ΣΕΑ των ΕΒΕ και άλλοι φορείς ακολουθούν.

Εξω από το αμερικανικό προξενείο τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα πέφτουνε βροχή. Διαδηλωτές γράφουν στην είσοδο του προξενείου με κόκκινη μπογιά συνθήματα και καίνε την αμερικανική σημαία. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» αντηχούν στην οδό Τσιμισκή...

Με μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες, που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις, γιορτάστηκε αγωνιστικά σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης η επέτειος της εξέγερσης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε πολλές πόλεις οι εκδηλώσεις ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες σε Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.

Στη Θεσσαλία

Την υπόσχεση ότι θα εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια, στο δρόμο που χάραξαν λαός και νεολαία με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, διαμήνυσαν οι Θεσσαλοί συμμετέχοντας στις παλλαϊκές συγκεντρώσεις που έγιναν χτες το απόγευμα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών.

Εργαζόμενοι, νέοι, μικρομεσαίοι αγρότες έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» τους στις συγκεντρώσεις και τίμησαν όπως αρμόζει την επέτειο της εξέγερσης και τα επίκαιρα μηνύματά της και διαδήλωσαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται με στόχο τη δικαίωση των οραμάτων. Ηχησαν δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα των διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν η Επιτροπή Φορέων στην πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ στην πλατεία Δημαρχείου του Βόλου, η Επιτροπή Ειρήνης στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου Τρικάλων και ο δήμος και άλλοι φορείς στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Μετά τις συγκεντρώσεις έγιναν μαχητικές πορείες.

Στην Καρδίτσα ο δήμος με τη «Λαϊκή Βιβλιοθήκη» διοργάνωσαν εκδήλωση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο με θέμα «Η ποίηση στους αγώνες του λαού».

Στη Λάρισα έγιναν εκδηλώσεις σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας μια ώρας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο.

Στη βορειοδυτική Ελλάδα

Δυναμικά και μαχητικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της βορειοδυτικής Ελλάδας, τιμώντας την επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και αναδεικνύοντας τα διαχρονικά οράματά του για λαϊκή κυριαρχία και ανεξαρτησία, τη σύγχρονη και επιτακτική ανάγκη για την οργανωμένη πάλη λαού και νεολαίας ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

Στα Γιάννενα η ασυμβίβαστη και ανυπότακτη νεολαία, με μπροστάρη την ΚΝΕ διαδήλωσε την ανυπακοή και την απειθαρχία της στα ευρωατλαντικά κελεύσματα της συναίνεσης και της υποταγής. Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σωματεία, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, Απόγονοι και Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, η Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Στο Αγρίνιο, εργαζόμενοι και νεολαίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Νέων Εργαζομένων. Εκαναν δυναμική πορεία που κατέληξε στο άγαλμα του Λαμπράκη όπου έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους μαθητών, νέων εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου.

Αντίστοιχες δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κέρκυρα, την Αρτα, τη Λευκάδα και την Πρέβεζα, ενώ στην Ηγουμενίτσα έγινε εκδήλωση στο «Πάνθεον».

Και τα συνήθη «επεισόδια»

Πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας του Πολυτεχνείου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν 42 προσαγωγές. Δύο από τους προσαχθέντες, ένας Γάλλος κι ένας Ελληνας, συνελήφθησαν, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Στην κατοχή του πρώτου, βρέθηκε ένα μαχαίρι, ενώ πάνω στο δεύτερο βρέθηκε ένα αναισθητικό σπρέι.

Εκρήξεις από γκαζάκια χωρίς ζημιές σημειώθηκαν χτες στις 7.30 το απόγευμα στο Περιστέρι, στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρου και Επιδαύρου, απέναντι από το κτίριο του ΟΑΕΔ και στο Παλαιό Φάληρο, στη συμβολή των οδών Αχιλλέως και Ευριπίδου, απέναντι από το κτίριο του ΙΚΑ.

Στη Θεσσαλονίκη ΜΑΤ και κουκουλοφόροι... έπαιξαν πόλεμο. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης έσπευσε να δηλώσει ότι «τα επεισόδια έγιναν μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Εκεί πέρα όμως υπάρχει το πανεπιστημιακό άσυλο, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δει η πανεπιστημιακή κοινότητα».

Στην Κρήτη

Με δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες, παρά την καταρρακτώδη βροχή, κορυφώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, με κύριο κορμό τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, τους σπουδαστικούς και φοιτητικούς συλλόγους, τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 6 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών. Ακολούθησε πορεία μέχρι την πλατεία Ελευθερίας και το άγαλμα του Αγνωστου Στρατιώτη όπου έγινε η κατάθεση στεφανιών.

Στα Χανιά, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 7 το απόγευμα, μετά από κάλεσμα μαζικών, συνδικαλιστικών και νεολαιίστικων φορέων. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο Ηρώων.

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Ρέθυμνο, στις 6.30 στο Δημαρχείο της πόλης, με πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Στο Λασίθι, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανατολική Στερεά - Εύβοια

«Οχι στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά των λαών και στη νέα αλλαγή συνόρων που προωθείται στα Βαλκάνια». «Οχι στην παραμονή ελληνικών στρατευμάτων σε Κοσσυφοπέδιο - Βοσνία - Αφγανιστάν, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας». Τα συνθήματα αυτά βροντοφώναξαν χτες εκατοντάδες αντιιμπεριαλιστές, φίλοι της ειρήνης, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, στις συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στη Λιβαδειά και στην Αμφισσα, με διοργανωτές τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τη Νεανική Δράση, εργατικά σωματεία, την Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ και τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ.

Με ιδιαίτερα έντονη και μαχητική την παρουσία της νέας γενιάς στις πορείες που έγιναν, οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απόφασή τους για μια αγωνιστική ταξική συσπείρωση για την υλοποίηση των οραμάτων της λαϊκής εξέγερσης.

Στην Πελοπόννησο

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας και των εργαζομένων στη συγκέντρωση που έγινε στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Πάτρας, παρά τη δυνατή βροχή. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους και οι διαδηλωτές, αφού πέρασαν από το βρετανικό υποπροξενείο, κατέληξαν πάλι στο Παράρτημα. Μαχητικό πνεύμα έδωσε στην πορεία το μπλοκ των ΑΕΙ - ΤΕΙ που ακολουθούσε το ΠΑΜΕ, το οποίο βρισκόταν στην κεφαλή, με τα μπλοκ της ΚΝΕ και του ΚΚΕ να την πλαισιώνουν.

Στη Καλαμάτα, επίσης υπό βροχή, έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης. Με βροχή έγινε στο Ναύπλιο εκδήλωση στο κέντρο της πόλης, ενώ στην Κόρινθο οι κάτοικοι τίμησαν το Πολυτεχνείο με συγκέντρωση στα Περιβολάκια. Στην Κεφαλονιά, συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό κέντρο και ακολούθησε πορεία. Στον Πύργο, ο κόσμος συγκεντρώθηκε, με βροχή και εκεί, στην κεντρική πλατεία, ενώ η πορεία που ακολούθησε έληξε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Στο Αίγιο, συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο και ακολούθησε πορεία στο Ηρώο, στα Ψηλά Αλώνια. Στη Ζάκυνθο, συγκέντρωση έγινε έξω από τη Νομαρχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ