Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973 - 2005 (32 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ)
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
«Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!»

Motion Team

«Μόρφωση - δουλιά - ανεξαρτησία. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!». Το σύνθημα των φοιτητών δίνει το έναυσμα για να ξεκινήσει η διαδήλωση. Οι χιλιάδες λαού και νεολαίας, που εδώ και αρκετή ώρα είναι συγκεντρωμένοι μέσα κι έξω από τις πύλες της Πολυτεχνικής Σχολής της Θεσσαλονίκης, ξεκινούν για τη μεγάλη διαδήλωση με κατεύθυνση το αμερικανικό προξενείο. Λίγο πριν έχει εκφωνήσει την ομιλία εκ μέρους της ΦΕΑΠΘ η Ξένια Παφίλη, ενώ η Ελένη Δερμουτζίδου, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Εξορισθέντων Φυλακισθέντων Αγωνιστών, έχει απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό.

«Σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους», λέει η ομιλήτρια της ΦΕΑΠΘ, «σε πείσμα όσων θέλουν να στρεβλώσουν το νόημά του ή να το αποστεώσουν πρέπει να βροντοφωνάξουμε: "Το Πολυτεχνείο ζει. Είναι επίκαιρο, ελπιδοφόρο, ολοζώντανο. Ζει! Και συμβολίζει ότι με τον ενωμένο αγώνα μας μπορούμε να νικήσουμε!"».

Η μεγαλειώδης διαδήλωση ξεχύνεται στο δρόμο. Μπροστά από το Πολυτεχνείο ξεδιπλώνεται και δείχνει το μπόι της. Πλήθος νεολαίας κάτω από το πανό της ΦΕΑΠΘ και του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων προχωρά συντεταγμένα, ακολουθεί η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και πίσω η ΚΝΕ, δυνατή, βροντοφωνάζει τα συνθήματα. Η ΕΔΥΕΘ, το ΠΑΜΕ, η ΣΕΑ των ΕΒΕ και άλλοι φορείς ακολουθούν.

Εξω από το αμερικανικό προξενείο τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα πέφτουνε βροχή. Διαδηλωτές γράφουν στην είσοδο του προξενείου με κόκκινη μπογιά συνθήματα και καίνε την αμερικανική σημαία. «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» αντηχούν στην οδό Τσιμισκή...

Με μαζική συμμετοχή λαού και νεολαίας στις αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και πορείες, που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις, γιορτάστηκε αγωνιστικά σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης η επέτειος της εξέγερσης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σε πολλές πόλεις οι εκδηλώσεις ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες σε Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ