ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ «ΜΠΟΛΓΚΕΣΤΑΪΝ»
Ξανάρχισαν τα αντιλαϊκά παζάρια

Στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου επανήλθε χτες η προωθούμενη αντιδραστική οδηγία

Η πρόταση οδηγίας για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών (γνωστή και σαν «Οδηγία Μπολγκεστάιν») που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τον περασμένο Μάρτη, επανήλθε χτες για ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνοδευόμενη από... 1.600 τροπολογίες! Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου αναλώθηκε χτες σε περίπου έξι ώρες παζαριού, προκειμένου να «τροποποιήσει» την πρόταση της Κομισιόν και να συμβιβάσει τις αντιθέσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα κράτη - μέλη, χωρίς ωστόσο να αλλάξει σε τίποτα ο αντιδραστικός και βαθιά αντιλαϊκός πυρήνας της οδηγίας.

Η πρόταση οδηγίας συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών από μία εταιρία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σκοπός της είναι, στα πλαίσια και των επιταγών της Στρατηγικής της Λισαβόνας, να λύσει τα χέρια στις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο για την όσο το δυνατόν γι' αυτούς αποδοτικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα η οδηγία προβλέπει ότι μία εταιρία θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε όλη την κοινοτική επικράτεια και σε όλους τους τομείς (εμπόριο, οικοδομές, ψυχαγωγία, διαφήμιση, αυτοκίνητα, απασχόληση, ασφαλιστικές υπηρεσίες κ.ά.).

Παράλληλα οι εταιρίες διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, δε θα υποχρεούνται να ακολουθούν τη νομοθεσία και τις αρχές (ασφαλιστικές, φορολογικές) της χώρας όπου βρίσκεται ο εργαζόμενος, αλλά της χώρας που θα έχει επιλέξει σαν έδρα η εταιρία. Επομένως θα μπορούν να επιλέξουν τη χώρα με τη συμφερότερη γι' αυτούς νομοθεσία - και τη χειρότερη για τους εργαζόμενους ως προς τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα - ως έδρα της εταιρίας, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους καταναλωτές.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ολοι σήμερα στις συγκεντρώσεις

Στις 10 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, το αγωνιστικό ραντεβού για τους συνταξιούχους του Λεκανοπεδίου

Στην Αθήνα και σε εφτά ακόμα πόλεις διαδηλώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι
Στην Αθήνα και σε εφτά ακόμα πόλεις διαδηλώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι
Ενα ακόμα βήμα στον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής πραγματοποιούν σήμερα οι συνταξιούχοι, με τις πανσυνταξιουχικές περιφερειακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα, ύστερα από απόφαση των συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν, ανάμεσα στα άλλα, κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, επίδομα θέρμανσης, άμεση και εφάπαξ καταβολή του συνόλου των παρακρατημένων του ΛΑΦΚΑ, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση για τους συνταξιούχους του Λεκανοπεδίου ορίστηκε για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο για τους συνταξιούχους από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
  • Στην Καβάλα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο για τους συνταξιούχους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
  • Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή των συνταξιούχων από την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τα Ιόνια νησιά.
  • Στη Λάρισα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, για τους συνταξιούχους της Θεσσαλίας.
  • Στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πλατεία Ολγας), για τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου.
  • Στον Αγιο Νικόλαο στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στο Ρέθυμνο στις 11 π.μ., επίσης στο Εργατικό Κέντρο για τους συνταξιούχους της Κρήτης.
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΣΟΦΤΕΞ»
Εκβιασμοί και απειλές πανικού

Με κατάπτυστο έγγραφο, επιχειρεί να κάμψει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων

Σε απειλές και εκβιασμούς καταφεύγει η εργοδοσία της ΣΟΦΤΕΞ, μην μπορώντας με άλλον τρόπο να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και στη μεθοδευόμενη αποψίλωση του προσωπικού με το σύστημα της «εθελούσιας εξόδου».

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η διεύθυνση της επιχείρησης αναλαμβάνει ρόλο δικαστή και βαφτίζει «παράνομες και καταχρηστικές» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι για πέμπτη συνεχή βδομάδα πραγματοποιούν 4ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας. Με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, ανακοινώνει ότι με το «έτσι θέλω» δεν πληρώνει τους εργαζόμενους για την εργασία που προσφέρουν, αφού, στη σχετική της ανακοίνωση, σημειώνει ότι «απατηλώς εμφανίζεται ότι προσφέρεται (εννοεί εργασία) κατά το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των στάσεων εργασίας που πραγματοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι δε δικαιούται το προσωπικό οποιασδήποτε αμοιβής για τον χρόνο αυτό»!

Πλήρως αποθρασυμένη, η εργοδοσία συνεχίζει, ανακοινώνοντας ότι «έως ότου ανακτήσει τις απολεσθείσες αγορές», για τις οποίες ισχυρίζεται ότι ευθύνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων (!), «θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εργασίας "3 επί 5" στο Εργοστάσιο Αθηνών».Ουσιαστικά, εκβιάζει να μειώσει τις βάρδιες και επομένως να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση του προσωπικού, αλλά και των αποδοχών. Εναν εκβιασμό που είχε επαναλάβει και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση, στην προσπάθειά της να ματαιώσει τις κινητοποιήσεις.

Μονόδρομος ο αγώνας

Την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων και τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Επισημαίνει ότι «η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας, να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας - δηλαδή η αντικατάστασή μας με "μισθωτούς σκλάβους", ανάγκασαν την εργοδοσία σε κινήσεις πανικού και σύγχυσης και σε ενέργειες που θα ελεγχθούν ποινικά».

Καταγγέλλει ότι η εργοδοσία έχει βάλει «τα τσιράκια, καθώς και τον εργολάβο (που θέλει να αναλάβει το τμήμα από όπου θα γίνουν οι απολύσεις) να παίρνουν τηλέφωνα στα σπίτια των απολυμένων και των συναδέλφων που αντιστέκονται, να τους πιέζουν να κάνουν, λέει, αίτηση "οικειοθελούς αποχώρησης"».

Οσο για το πρόγραμμα εργασίας «3 επί 5», που απειλεί να εφαρμόσει η εργοδοσία, το Σωματείο τονίζει: «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει. Το λένε για να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν. Αν δοκιμάσουν κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι 20 εργαζόμενοι θα είναι υπό απόλυση (καθώς δε θα έχουν αντικείμενο εργασίας) και οι υπόλοιποι θα έχουν μείωση των αποδοχών και αποζημιώσεων κατά 32%. Σημαίνει ότι αποκαλύπτεται το απώτερό τους σχέδιο για αντικατάσταση όλου του προσωπικού».

Καταλήγοντας, το Σωματείο επισημαίνει: «Ενωμένοι συνεχίζουμε. Ο αγώνας είναι μονόδρομος».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΣΠΑ
«Αβάντα» στην κυβερνητική πολιτική

Στη ρότα της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική πολιτική κινήθηκε και χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΣΠΑ. Σε συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Ενότητα» - πρόσκειται στο ΣΥΝ - απέρριψαν την πρόταση της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΕΣΚ), με συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα, για την αποτροπή κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης της ΟΑ. Και τι αποφάσισαν; Να διοργανώσουν σήμερα στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, να εκδώσουν ενημερωτική ανακοίνωση και να δώσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη βδομάδα!

Και όλα αυτά περιμένοντας από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει το αναλυτικό της σχέδιο για τη νέα εταιρία. Δηλαδή, για την πλειοψηφία της ΟΣΠΑ η τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης (κατέθεσε και τροπολογία στη Βουλή) να βάλει «λουκέτο» στην ΟΑ και στη θέση της να ιδρύσει μια μικρή ιδιωτική αεροπορική εταιρία, δεν είναι λόγος σύγκρουσης!

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΟΣΠΑ επιχειρηματολόγησαν για τις δυσμενείς συνέπειες της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και πρότειναν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις - πορείες, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκαλείται σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Αγώνα Αερομεταφορών, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία εργαζομένων του κλάδου.

ΠΕΜΕΝ
Αύριο η Γενική Συνέλευση

Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) καλεί σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του σωματείου της αύριο Πέμπτη 24 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία της. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες του σωματείου που έχουν ξεκινήσει από την 1η Νοέμβρη και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φλεβάρη του 2006.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ σημειώνει πως «η μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και στις εκλογές του σωματείου μας, είναι φάρος και ελπίδα για τον κάθε μηχανικό, για τον κάθε ναυτεργάτη. Ψηφίζουμε μαζικά για ισχυρή ΠΕΜΕΝ, όργανο πάλης στα χέρια των Μηχανικών και της εργατικής τάξης. Στην ενότητα η Δύναμη, στον αγώνα η Νίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ