Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΔΗΓΙΑ «ΜΠΟΛΓΚΕΣΤΑΪΝ»
Ξανάρχισαν τα αντιλαϊκά παζάρια

Στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου επανήλθε χτες η προωθούμενη αντιδραστική οδηγία

Η πρόταση οδηγίας για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών (γνωστή και σαν «Οδηγία Μπολγκεστάιν») που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τον περασμένο Μάρτη, επανήλθε χτες για ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνοδευόμενη από... 1.600 τροπολογίες! Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου αναλώθηκε χτες σε περίπου έξι ώρες παζαριού, προκειμένου να «τροποποιήσει» την πρόταση της Κομισιόν και να συμβιβάσει τις αντιθέσεις που προκύπτουν ανάμεσα στα κράτη - μέλη, χωρίς ωστόσο να αλλάξει σε τίποτα ο αντιδραστικός και βαθιά αντιλαϊκός πυρήνας της οδηγίας.

Η πρόταση οδηγίας συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών από μία εταιρία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σκοπός της είναι, στα πλαίσια και των επιταγών της Στρατηγικής της Λισαβόνας, να λύσει τα χέρια στις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο για την όσο το δυνατόν γι' αυτούς αποδοτικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα η οδηγία προβλέπει ότι μία εταιρία θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε όλη την κοινοτική επικράτεια και σε όλους τους τομείς (εμπόριο, οικοδομές, ψυχαγωγία, διαφήμιση, αυτοκίνητα, απασχόληση, ασφαλιστικές υπηρεσίες κ.ά.).

Παράλληλα οι εταιρίες διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, δε θα υποχρεούνται να ακολουθούν τη νομοθεσία και τις αρχές (ασφαλιστικές, φορολογικές) της χώρας όπου βρίσκεται ο εργαζόμενος, αλλά της χώρας που θα έχει επιλέξει σαν έδρα η εταιρία. Επομένως θα μπορούν να επιλέξουν τη χώρα με τη συμφερότερη γι' αυτούς νομοθεσία - και τη χειρότερη για τους εργαζόμενους ως προς τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα - ως έδρα της εταιρίας, με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους καταναλωτές.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ