Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΣΟΦΤΕΞ»
Εκβιασμοί και απειλές πανικού

Με κατάπτυστο έγγραφο, επιχειρεί να κάμψει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων

Σε απειλές και εκβιασμούς καταφεύγει η εργοδοσία της ΣΟΦΤΕΞ, μην μπορώντας με άλλον τρόπο να κάμψει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και στη μεθοδευόμενη αποψίλωση του προσωπικού με το σύστημα της «εθελούσιας εξόδου».

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η διεύθυνση της επιχείρησης αναλαμβάνει ρόλο δικαστή και βαφτίζει «παράνομες και καταχρηστικές» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι για πέμπτη συνεχή βδομάδα πραγματοποιούν 4ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας. Με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, ανακοινώνει ότι με το «έτσι θέλω» δεν πληρώνει τους εργαζόμενους για την εργασία που προσφέρουν, αφού, στη σχετική της ανακοίνωση, σημειώνει ότι «απατηλώς εμφανίζεται ότι προσφέρεται (εννοεί εργασία) κατά το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των στάσεων εργασίας που πραγματοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι δε δικαιούται το προσωπικό οποιασδήποτε αμοιβής για τον χρόνο αυτό»!

Πλήρως αποθρασυμένη, η εργοδοσία συνεχίζει, ανακοινώνοντας ότι «έως ότου ανακτήσει τις απολεσθείσες αγορές», για τις οποίες ισχυρίζεται ότι ευθύνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων (!), «θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εργασίας "3 επί 5" στο Εργοστάσιο Αθηνών».Ουσιαστικά, εκβιάζει να μειώσει τις βάρδιες και επομένως να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση του προσωπικού, αλλά και των αποδοχών. Εναν εκβιασμό που είχε επαναλάβει και στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση, στην προσπάθειά της να ματαιώσει τις κινητοποιήσεις.

Μονόδρομος ο αγώνας

Την ένταση της εργοδοτικής τρομοκρατίας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων και τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. Επισημαίνει ότι «η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας, να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας - δηλαδή η αντικατάστασή μας με "μισθωτούς σκλάβους", ανάγκασαν την εργοδοσία σε κινήσεις πανικού και σύγχυσης και σε ενέργειες που θα ελεγχθούν ποινικά».

Καταγγέλλει ότι η εργοδοσία έχει βάλει «τα τσιράκια, καθώς και τον εργολάβο (που θέλει να αναλάβει το τμήμα από όπου θα γίνουν οι απολύσεις) να παίρνουν τηλέφωνα στα σπίτια των απολυμένων και των συναδέλφων που αντιστέκονται, να τους πιέζουν να κάνουν, λέει, αίτηση "οικειοθελούς αποχώρησης"».

Οσο για το πρόγραμμα εργασίας «3 επί 5», που απειλεί να εφαρμόσει η εργοδοσία, το Σωματείο τονίζει: «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει. Το λένε για να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν. Αν δοκιμάσουν κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι 20 εργαζόμενοι θα είναι υπό απόλυση (καθώς δε θα έχουν αντικείμενο εργασίας) και οι υπόλοιποι θα έχουν μείωση των αποδοχών και αποζημιώσεων κατά 32%. Σημαίνει ότι αποκαλύπτεται το απώτερό τους σχέδιο για αντικατάσταση όλου του προσωπικού».

Καταλήγοντας, το Σωματείο επισημαίνει: «Ενωμένοι συνεχίζουμε. Ο αγώνας είναι μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ