ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Δεν έχουν καμιά θέση στα Πανεπιστήμια

Αρχισε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Κατηγορηματική η αντίθεση από το ΚΚΕ

Με εντεινόμενους ρυθμούς προχωράει η κυβέρνηση στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, με πιο πρόσφατη εξέλιξη σ' αυτή την πορεία της την προσπάθεια «ανωτατοποίησης» των εκκλησιαστικών σχολών, με το νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Πρόκειται για μια κίνηση που θα επιφέρει ένα ακόμα κατάφωρο πλήγμα στο κύρος της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού οι δοξασίες και το θρησκευτικό δόγμα θα αναγορευτούν σε επιστήμη!

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο βουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης είπε ότι με την ίδρυση των εκκλησιαστικών «πανεπιστημίων» εισάγεται στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη αντίληψη, σε μία περίοδο μάλιστα που έχει ανοίξει η συζήτηση για το χωρισμό του κράτους από την εκκλησία. Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι εάν η εκκλησία ήθελε να επιμορφώσει τα στελέχη της θα μπορούσε να ιδρύσει ένα σχετικό σεμινάριο και είπε χαρακτηριστικά ότι στο Ιράν, που είναι το πλέον θεοκρατικό κράτος, υπάρχει μόνο ένα ανώτατο σεμινάριο και στην Ελλάδα ιδρύουμε τέσσερα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια! Κατά αντισυνταγματικό τρόπο, για την εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά, θα απαιτείται συστατική επιστολή ενός αρχιερέα, κάτι που ο Γ. Χουρμουζιάδης χαρακτήρισε «χαρτί εκκλησιαστικών φρονημάτων», κατά το πρότυπο του παλαιότερου «χαρτιού κοινωνικών φρονημάτων».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενώ η υπουργός Παιδείας Μ. Κουτσίκου ισχυρίστηκε ότι η ίδρυση των εκκλησιαστικών πανεπιστημίων δεν αποτελεί παραχώρηση σε κανέναν. Είπε ότι δεν αποτελούν πανεπιστήμια, αλλά απλώς θα δίνουν ισότιμα πτυχία με τα ΑΕΙ και αναφερόμενη στις αντιδράσεις των θεολογικών σχολών, είπε ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι θεολογικές σπουδές και διαφορετικό οι εκκλησιαστικές που θα δίνονται από τα υπό ίδρυση πανεπιστήμια. Μάλιστα, ανέφερε ότι παρόμοιο νομοσχέδιο με το υπό συζήτηση είχαν ετοιμάσει και οι υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Διαφωνίες με πλευρές του νομοσχεδίου (χρηματοδότηση από το κράτος και συστατική επιστολή για την εισαγωγή) εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος.

Κινητοποιήσεις σε σχολεία

Εντονη κινητικότητα υπάρχει σε σχολεία της χώρας για μια σειρά ζητημάτων, που το καθένα απ' αυτά έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική υποβάθμισης και υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

«Δε "μασάμε". Την αλήθεια την ξέρουμε», είναι το μήνυμα που έστειλαν μαθητές από 17 Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του Συντονιστικού Αγώνα ΤΕΕ Αθήνας, αποφασίζοντας στις 9 Δεκέμβρη να βρεθούν στο δρόμο με τους μαθητές των Ενιαίων Λυκείων και των Γυμνασίων, τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Κύρια αιτήματα είναι: ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο, δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το σχολείο, σταθερή δουλιά για όλους.

  • Την επικείμενη παραχώρηση διδακτηρίου σε ιδιωτική αθλητική εταιρία, καταγγέλλει η ΣΤ ΕΛΜΕ Αθήνας. Σε έγγραφό της, προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αναφέρεται ότι «η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του 2ου Διαμερίσματος Αθήνας και η αντίστοιχη Σχολική Επιτροπή του 37ου Γυμνασίου, παραχωρεί το Γυμναστήριο και τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου σε ιδιωτική εταιρία (Ακαδημία Μπάσκετ Παγκρατίου!) κατά τις απογευματινές και πρωινές ώρες. Θεωρούμε το γεγονός αυτό πρωτοφανές, απαράδεκτο. Να σταματήσει κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση». Και καταλήγει: «Η Δημοτική Αρχή αντί να επιδιώκει την εισαγωγή των ιδιωτών στα δημόσια σχολεία και μάλιστα επιλεκτικά, καλό είναι να φροντίσει για τη βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου διδακτηρίου, αλλά και για την παραχώρηση οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί το κτίριο του αντίστοιχου 37ου Λυκείου».
  • Αποχή από τα μαθήματά τους και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πατησίων, πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές του 79ου Δημοτικού Σχολείου, μετά από απόφαση του Συλλόγου Γονέων. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, καθώς οι γονείς καταγγέλλουν την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να προσλάβουν σχολικούς φύλακες και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των 310 μαθητών.
Επιστήμη το... ευχέλαιο;

Η λογική ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι μια «σούπα», μέσα στην οποία χωράνε ένα σωρό υλικά διαφορετικής στάθμης και ποιότητας, οδηγεί σε επικίνδυνες στρεβλώσεις της ίδιας της έννοιας της εκπαίδευσης και της επιστήμης. Πρόκειται για την αντίληψη που κυριαρχεί στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί στην κατάφωρη υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με βάση αυτή λοιπόν, χωράνε στην Ανώτατη Εκπαίδευση από χαμηλού επιπέδου επαγγελματικές σπουδές (ψευτοκατάρτιση, δηλαδή, που σε λίγα χρόνια θα έχει απαξιωθεί από την εξέλιξη της επιστήμης) έως και αντικείμενα σπουδών εχθρικά προς την έννοια της επιστήμης, όπως το θρησκευτικό δόγμα!

Είναι γεγονός ότι η επιστημονική μελέτη των θρησκειών, του ρόλου τους, της επιρροής τους, της εξέλιξής τους ανά τους αιώνες και ανά τον κόσμο μπορεί να αποτελέσει επιστημονικό αντικείμενο σπουδών, είναι η θρησκειολογία, δηλαδή το αντικείμενο σπουδών που θα έπρεπε να έχουν οι υπάρχουσες πανεπιστημιακές θεολογικές σχολές. Οι εκκλησιαστικές ακαδημίες, όμως, που η κυβέρνηση θέλει να ανωτατοποιήσει με το νομοσχέδιο που συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη. Διδάσκουν την πίστη και όχι την έρευνα. Σημειώνουμε ότι η ειδοποιός διαφορά της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τις υπόλοιπες βαθμίδες είναι η επιστημονική έρευνα. Πώς μπορεί λοιπόν, να ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση σχολές εχθρικές προς την έρευνα;

Η ανάγκη της Εκκλησίας να είναι «μορφωμένοι» οι παπάδες, είναι δική της υπόθεση και δεν απαιτεί σε καμιά περίπτωση την ένταξη των σχολών, απ' όπου βγαίνουν οι παπάδες, στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εξάλλου, η εμπειρία των ΤΕΙ έχει δείξει ότι η «ανωτατοποίηση» μέσα από ένα νομοσχέδιο, δεν αναβαθμίζει στην ουσία τις σπουδές, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι η συνολικότερη υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γιατί πολύ απλά, αν θεωρήσουμε ως «επιστήμη» τον... αγιασμό και το ευχέλαιο, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ως «επιστήμη» ακόμα και τις «αστρολογικές προβλέψεις»!

Υ.Γ. Ασε που θα είναι η μοναδική περίπτωση σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης που οι εισακτέοι θα έχουν περάσει πρώτα από έλεγχο κοινωνικών φρονημάτων για να διαπιστωθεί η πίστη τους..!


Γ.Σ.

ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Απορρίπτει τους νόμους της κυβέρνησης

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις ενάντια στην πολιτική προσαρμογής της ανώτατης εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, την πολιτική δηλαδή που εφαρμόζει με εντεινόμενους ρυθμούς η κυβέρνηση με την πλήρη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Στις αγωνιστικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων διαφόρων πανεπιστημίων που καταδικάζουν αυτή την πολιτική προστέθηκε η απόφαση του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η γενική συνέλευση του Τμήματος, εκφράζοντας την αντίθεσή της στους νόμους της κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση, αποφάσισε: «Να μην ιδρυθεί μονάδα διασφάλισης ποιότητας, να μην υλοποιηθεί Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης (ΙΔΒΜ) με καμιά μορφή, να διαμορφωθούν εκείνοι οι ακαδημαϊκοί όροι που θα αποτρέπουν τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), να μη χαθεί το ενιαίο του προγράμματος σπουδών μέσω της εισαγωγής πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα προγράμματα σπουδών και μη χορηγείται παράρτημα διπλώματος στους αποφοίτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ