Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Δεν έχουν καμιά θέση στα Πανεπιστήμια

Αρχισε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Κατηγορηματική η αντίθεση από το ΚΚΕ

Με εντεινόμενους ρυθμούς προχωράει η κυβέρνηση στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, με πιο πρόσφατη εξέλιξη σ' αυτή την πορεία της την προσπάθεια «ανωτατοποίησης» των εκκλησιαστικών σχολών, με το νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Πρόκειται για μια κίνηση που θα επιφέρει ένα ακόμα κατάφωρο πλήγμα στο κύρος της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού οι δοξασίες και το θρησκευτικό δόγμα θα αναγορευτούν σε επιστήμη!

Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο βουλευτής Γ. Χουρμουζιάδης είπε ότι με την ίδρυση των εκκλησιαστικών «πανεπιστημίων» εισάγεται στην εκπαίδευση μια συγκεκριμένη αντίληψη, σε μία περίοδο μάλιστα που έχει ανοίξει η συζήτηση για το χωρισμό του κράτους από την εκκλησία. Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι εάν η εκκλησία ήθελε να επιμορφώσει τα στελέχη της θα μπορούσε να ιδρύσει ένα σχετικό σεμινάριο και είπε χαρακτηριστικά ότι στο Ιράν, που είναι το πλέον θεοκρατικό κράτος, υπάρχει μόνο ένα ανώτατο σεμινάριο και στην Ελλάδα ιδρύουμε τέσσερα εκκλησιαστικά πανεπιστήμια! Κατά αντισυνταγματικό τρόπο, για την εισαγωγή σπουδαστών σε αυτά, θα απαιτείται συστατική επιστολή ενός αρχιερέα, κάτι που ο Γ. Χουρμουζιάδης χαρακτήρισε «χαρτί εκκλησιαστικών φρονημάτων», κατά το πρότυπο του παλαιότερου «χαρτιού κοινωνικών φρονημάτων».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, ενώ η υπουργός Παιδείας Μ. Κουτσίκου ισχυρίστηκε ότι η ίδρυση των εκκλησιαστικών πανεπιστημίων δεν αποτελεί παραχώρηση σε κανέναν. Είπε ότι δεν αποτελούν πανεπιστήμια, αλλά απλώς θα δίνουν ισότιμα πτυχία με τα ΑΕΙ και αναφερόμενη στις αντιδράσεις των θεολογικών σχολών, είπε ότι είναι διαφορετικό πράγμα οι θεολογικές σπουδές και διαφορετικό οι εκκλησιαστικές που θα δίνονται από τα υπό ίδρυση πανεπιστήμια. Μάλιστα, ανέφερε ότι παρόμοιο νομοσχέδιο με το υπό συζήτηση είχαν ετοιμάσει και οι υπουργοί Παιδείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Διαφωνίες με πλευρές του νομοσχεδίου (χρηματοδότηση από το κράτος και συστατική επιστολή για την εισαγωγή) εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ