Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αναδρομικά χαράτσια μέσω ... ΔΕΗ

Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης», δηλαδή της φορομπηχτικής πολιτικής των κυβερνήσεων - της ΝΔ τώρα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - και των δημοτικών τους παρατάξεων που τους ακολουθούν, αλλά και «δημόσιων» οργανισμών (σ.σ. της ΔΕΗ ΑΕ), που έχουν αναλάβει την είσπραξη των χαρατσιών, βρίσκονται οι κάτοικοι του Δήμου Ελυμνίων της Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, στους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, περιόδου 30/8/2005 - 27/10/2005, διαπίστωσαν ότι ο λογαριασμός περιείχε και ποσά από 30 ευρώ μέχρι και 100 ευρώ (ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος), με τη σημείωση «αναδρομικά δημοτικά τέλη». Τι είχε συμβεί; Τα συγκεκριμένα «αναδρομικά» τέλη αφορούν τις χρονικές περιόδους 2000, 2001 και 2002, και είναι τέλη φωτισμού που δεν εισπράχθηκαν απ' το δήμο, όπως ισχυρίζονται. Το ποσό είναι σημαντικό και ανέρχεται με τους τόκους στα 300.000 ευρώ περίπου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός ισχυρίζεται - προεκλογική χρονιά γαρ - ότι η ΔΕΗ φταίει που δεν εισέπραξε, τότε, τα τέλη. Η ΔΕΗ, με συνοδευτική των λογαριασμών επιστολή της, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι «ο Δήμος Λίμνης δεν ανήγγειλε στη ΔΕΗ τον συντελεστή Δημοτικών Τελών με τη μορφή που προβλέπει ο νόμος και αυτό στάθηκε αφορμή να μη γίνει η σωστή αναγγελία στη Μηχανογραφική Υπηρεσία για τα έτη 2000, 2001, 2002». Στη συνέχεια, ο Δήμος Ελυμνίων προσέφυγε στα δικαστήρια, πρωτοβάθμια φέρεται δικαιωμένος, ενώ η ΔΕΗ προσέφυγε στο Εφετείο, όπου αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης το Φλεβάρη του 2006.

Ωστόσο, η ΔΕΗ στέλνει «μπουγιουρντί» στους κατοίκους και απαιτεί την είσπραξη των αναδρομικών, ο δήμαρχος Ελυμνίων κάνει λόγο για παράνομη είσπραξη, αλλά δεν παίρνει και απόφαση να διαγράψει τα «αναδρομικά» και να μην τα απαιτεί! Με άλλα λόγια, οι δημότες έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων, ώστε και να ξεγελαστούν, αλλά και να πληρώσουν τα αναδρομικά τέλη με τόκο!

«Να διαγραφούν τα χαράτσια»

Η Κομματική Οργάνωση Λίμνης - Σκεπαστής του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αποκαλύπτει τους «συνένοχους», ενώ προτείνει τη διαγραφή των όποιων χρεών, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Η ΚΟ Λίμνης - Σκεπαστής του ΚΚΕ, αφού καταγγέλλει ως απαράδεκτη την ενέργεια της ΔΕΗ και του Δήμου Ελυμνίων, καταδικάζει τη φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής, θεωρεί άδικη αυτή τη διεκδίκηση των δημοτικών τελών και απαιτεί την άμεση διαγραφή τους. Καλεί, τέλος, τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους (από το 1990 μέχρι σήμερα) των ΚΑΠ, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ