Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ»
Νέα πρόσωπα καλούνται σε απολογία

Σε 16 ανέρχονται έως τώρα οι κλήσεις σε απολογία, που έχουν στείλει οι εφέτες ανακριτές Γιάννης Σίδερης και Γιάννης Φιοράκης που ασχολούνται με το σίριαλ: «Παραδικαστικά κυκλώματα». Τις κλήσεις έχουν παραλάβει επτά δικηγόροι, δύο επιχειρηματίες, έξι δικαστές και ένας δικαστικός υπάλληλος. Αφορούν τις τρεις δικογραφίες που χειρίζονται οι ανακριτές, δηλαδή των Αντωνίας Ηλία, Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια και Ευάγγελου Καλούση.

Οι δικαστές στους οποίους επιδόθηκαν κλήσεις προς απολογία είναι οι Ντάρλα Ολγα, πρόεδρος Πρωτοδικών, Παρασκευή Λέοντος, πρόεδρος Πρωτοδικών, Νικόλαος Αθανασόπουλος, αντεισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Λαμπροπούλου, πρόεδρος Πρωτοδικών, Νίκος Ποταμιάνος, πρόεδρος Πρωτοδικών και Ασπασία Μπαστά, πρωτοδίκης. Οι δικηγόροι στους οποίους επιδόθηκαν κλήσεις προς απολογία είναι οι Νίκος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Νικολακόπουλος, Σάκης Κεχαγιόγλου, Μαρία Βραχά, Πέτρος Μαχάς, Σταυρούλα Ψείρα και Νεκτάριος Αθανασόπουλος. Κλήσεις, επίσης, έλαβαν οι επιχειρηματίες Γιάννης Μπολέτσης και Σωτήρης Κρητικός, καθώς και ο δικαστικός υπάλληλος κ. Καρατζάς. Με κακουργηματικές κατηγορίες βαρύνονται ο αντιεισαγγελέας Εφετών Νίκος Αθανασόπουλος και η πρώην πρωτοδίκης Ασπασία Μπαστά, που ενέχονται σε υποθέσεις του Ιάκωβου Γιοσάκη.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ανακριτές να αποστείλουν και άλλες τέσσερις περίπου κλήσεις σε απολογία.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Εφετών, με το αιτιολογικό ότι είναι ύποπτος για την τέλεση νέων πράξεων που μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για την έρευνα απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην προέδρου Πρωτοδικών, Ευάγγελου Καλούση.

Αρχισε η δίκη Γιοσάκη

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά άρχισε χθες η δίκη του πρώην αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη, του ανθρώπου που από πολλούς θεωρείται «κλειδί» για το παραδικαστικό κύκλωμα. Μαζί του στο εδώλιο, κάθονται ο επιστήθιος φίλος του, πρώην εφημέριος της Μονής Κυθήρων Κύριλλος Σταυρόπουλος, που κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων μεγάλης αξίας από τη Μονή του Οσίου Θεοδοσίου Κυθήρων. Μαζί με τους δύο πρώην κληρικούς δικάζεται και ο Κωνσταντίνος Νόου, ξάδελφος του Κύριλλου, ο οποίος φέρεται ότι βοήθησε στις ανασκαφές και στη μεταφορά των αρχαίων. Οι κατηγορούμενοι, μέσω των δικηγόρων τους, ζήτησαν την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημα μετά από τη διαφωνία της Πολιτικής Αγωγής και του εισαγγελέα.

Με την έναρξη της διαδικασίας, οι συνήγοροι των κατηγορούμενων υπέβαλαν σειρά ενστάσεων, υποστηρίζοντας ότι οι παραπομπές του Κύριλλου Σταυρόπουλου και του Κωνσταντίνου Νόου είναι άκυρες, καθώς έχουν δικαστεί στο παρελθόν για την ίδια υπόθεση, ενώ ο Γιάννης Ματζουράνης, συνήγορος του Γιοσάκη, υποστήριξε ότι ο πελάτης του παραπέμφθηκε σε δίκη με νόμο για την αρχαιοκαπηλία που έχει καταργηθεί και άρα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Οι συνήγοροι υπεράσπισης χαρακτήρισαν επίσης το κατηγορητήριο προϊόν δικονομικών μεθοδεύσεων. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς των δικηγόρων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δύο εξαδέλφια κατηγορούνται ότι από κοινού, για λογαριασμό του Ιάκωβου Γιοσάκη, πραγματοποίησαν τις ανασκαφές στους χώρους γύρω από την Ιερά Μονή των Κυθήρων, ενώ στη συνέχεια μετέφεραν σε άγνωστο μέρος και τα αρχαία ευρήματα. Σύμφωνα με το υπ' αριθ. 327/2005 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο πρώην αρχιμανδρίτης δικάζεται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση αρχαίων αντικειμένων, τα οποία ανήκαν στο Δημόσιο, η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 150.000 ευρώ. Με το ίδιο βούλευμα, ο Γιοσάκης και οι συγκατηγορούμενοί του δεν παραπέμπονται σε δίκη για την υπεξαίρεση βυζαντινών εικόνων, αφού και οι τρεις έχουν απαλλαγές με άλλες δικαστικές αποφάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ