Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστήμη το... ευχέλαιο;

Η λογική ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι μια «σούπα», μέσα στην οποία χωράνε ένα σωρό υλικά διαφορετικής στάθμης και ποιότητας, οδηγεί σε επικίνδυνες στρεβλώσεις της ίδιας της έννοιας της εκπαίδευσης και της επιστήμης. Πρόκειται για την αντίληψη που κυριαρχεί στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί στην κατάφωρη υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με βάση αυτή λοιπόν, χωράνε στην Ανώτατη Εκπαίδευση από χαμηλού επιπέδου επαγγελματικές σπουδές (ψευτοκατάρτιση, δηλαδή, που σε λίγα χρόνια θα έχει απαξιωθεί από την εξέλιξη της επιστήμης) έως και αντικείμενα σπουδών εχθρικά προς την έννοια της επιστήμης, όπως το θρησκευτικό δόγμα!

Είναι γεγονός ότι η επιστημονική μελέτη των θρησκειών, του ρόλου τους, της επιρροής τους, της εξέλιξής τους ανά τους αιώνες και ανά τον κόσμο μπορεί να αποτελέσει επιστημονικό αντικείμενο σπουδών, είναι η θρησκειολογία, δηλαδή το αντικείμενο σπουδών που θα έπρεπε να έχουν οι υπάρχουσες πανεπιστημιακές θεολογικές σχολές. Οι εκκλησιαστικές ακαδημίες, όμως, που η κυβέρνηση θέλει να ανωτατοποιήσει με το νομοσχέδιο που συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν έχουν καμιά σχέση με την επιστήμη. Διδάσκουν την πίστη και όχι την έρευνα. Σημειώνουμε ότι η ειδοποιός διαφορά της Ανώτατης Εκπαίδευσης από τις υπόλοιπες βαθμίδες είναι η επιστημονική έρευνα. Πώς μπορεί λοιπόν, να ενταχθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση σχολές εχθρικές προς την έρευνα;

Η ανάγκη της Εκκλησίας να είναι «μορφωμένοι» οι παπάδες, είναι δική της υπόθεση και δεν απαιτεί σε καμιά περίπτωση την ένταξη των σχολών, απ' όπου βγαίνουν οι παπάδες, στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Εξάλλου, η εμπειρία των ΤΕΙ έχει δείξει ότι η «ανωτατοποίηση» μέσα από ένα νομοσχέδιο, δεν αναβαθμίζει στην ουσία τις σπουδές, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι η συνολικότερη υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Γιατί πολύ απλά, αν θεωρήσουμε ως «επιστήμη» τον... αγιασμό και το ευχέλαιο, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε ως «επιστήμη» ακόμα και τις «αστρολογικές προβλέψεις»!

Υ.Γ. Ασε που θα είναι η μοναδική περίπτωση σχολών Ανώτατης Εκπαίδευσης που οι εισακτέοι θα έχουν περάσει πρώτα από έλεγχο κοινωνικών φρονημάτων για να διαπιστωθεί η πίστη τους..!


Γ.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ