Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μακιγιάρει» την άγρια λιτότητα

Τα συνήθη ψέματα και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα βασικό όπλο της κυβέρνησης για να προκαλέσει σύγχυση για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και να αποτρέψει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Ολα τα διαθέσιμα «επιχειρήματα» και επικοινωνιακά τεχνάσματα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Καραμανλή, στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να μην καταπέσουν οι φιλολαϊκές μάσκες και αποκαλυφθεί σε ολόκληρη την έκτασή της η άγρια αντιλαϊκή επίθεση, όπως αποτυπώνεται μέσα και από το νέο προϋπολογισμό.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει με κάθε μέσο να δημιουργήσει σύγχυση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ώστε αφ' ενός να δημιουργήσει μια μοιρολατρία και παραίτηση από τους αγώνες και αφ' ετέρου να αποφύγει όσο είναι δυνατόν το «πολιτικό κόστος» που της αξίζει.

Τα ψέματα, όσο τερατώδη τόσο πιο «αποτελεσματικά», είναι το κεντρικό όπλο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Τα «καθ' ύλην» αρμόδια κυβερνητικά στελέχη (Αλογοσκούφης, Ρουσόπουλος) σε χτεσινές δηλώσεις τους ισχυρίστηκαν ότι «δε θα επιβληθούν νέοι φόροι το 2006», πράγμα που αποτελεί βάναυση διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι καλούνται, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, να πληρώσουν επιπλέον φόρους 3,2 δισ. ευρώ, μέσω της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, την αύξηση φόρων στα καύσιμα και την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Γενικότερα μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες κ.α. θα πληρώσουν 743 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο εισοδήματος και συνολικά 8,86 δισ. ευρώ (αύξηση 9,2%, δηλαδή τρεις φορές πάνω από τις αναμενόμενες αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής). Την ίδια στιγμή τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 182 εκατ. ευρώ και συνολικά 4,9 δισ. ευρώ (αύξηση 3,9%) για τα κέρδη που αποκτούν φέτος. Κι όμως ο Θ. Ρουσόπουλος δε δίστασε χτες να υποστηρίξει ότι ο ισχυρισμός του πως δεν υπάρχουν νέοι φόροι «είναι αυταπόδεικτος από κάποιον που θα διαβάσει τον προϋπολογισμό»(!).

Από την άλλη απέδωσε τον υψηλό ρυθμό εσόδων... στα χρωστούμενα από το παρελθόν. «Η πρόβλεψη για την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με τα χρωστούμενα. Κατά τα λοιπά, κανένας νέος φόρος δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2006», αποφάνθηκε.

Διπλός είναι ο εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Από τη μια προσπαθεί να εξωραΐσει την αναλγησία της πολιτικής της μιλώντας για αυξήσεις διπλάσιες του πληθωρισμού, τη στιγμή που αυτό μεταφράζεται σε 9-12 ευρώ το μήνα(!). Από την άλλη, επιμένει ότι μέχρι το τέλος της 4ετίας θα υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της για αυξήσεις του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ και του ΟΓΑ στα 330 ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων της, προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ μεταθέτει για το Γενάρη τις ανακοινώσεις για την εισοδηματική πολιτική, οι οποίες φέτος θα είναι κάτω και από τον πληθωρισμό. Σε αυτό κατατείνουν τα θεμελιώδη μεγέθη του προϋπολογισμού, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν τολμά να δηλώσει ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι στο ύψος του πληθωρισμού, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της, η κυβέρνηση αντλεί επιχειρήματα και δύναμη από το αντιλαϊκό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Ο Θ. Ρουσόπουλος εμφάνισε ως δικαιωμένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 19% την περασμένη άνοιξη γιατί παρόμοιο μέτρο παίρνει τώρα ο «συνασπισμός εξουσίας» στη Γερμανία...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί τους δοκιμασμένους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς «ανοίγοντας μέτωπο» με το ΠΑΣΟΚ για... άσχετα θέματα. Ετσι χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προκάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για τη δήλωσή του με την οποία ζήτησε από τα ΜΜΕ να προβάλλουν νέα πρόσωπα του κόμματός του...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιδού πώς γίνεται η ληστεία (2007-11-11 00:00:00.0)
Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί (2005-02-20 00:00:00.0)
«Ψαλίδι» στην εξέλιξη μισθών - συντάξεων (2004-11-19 00:00:00.0)
Πολύ λιγότερο από 2%! (1998-11-12 00:00:00.0)
Προπαγανδιστικές ρουκέτες για τα αντιλαϊκά μέτρα (1998-11-05 00:00:00.0)
Απώλειες 160 δισ. δραχμών, ένα το κρατούμενο! (1998-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ