ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
Οι συντάξεις και τα κέρδη

Γρηγοριάδης Κώστας

Χτες οι συνταξιούχοι επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό, και του ζήτησαν να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις. Του υπενθύμισαν, μάλιστα, πως η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, που έχει συντάξεις πείνας (μέχρι και 500 ευρώ το μήνα) δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδες ανάγκες τους. Δυστυχώς, τα «περήφανα γηρατειά», αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου με άδεια χέρια, έχοντας εισπράξει - για μια ακόμη φορά - το γνωστό επιχείρημα πως «τα αιτήματά σας είναι δίκαια αλλά δεν μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε γιατί δεν αντέχει η οικονομία»!

Την ώρα, όμως, που ο πρωθυπουργός - όπως και άλλα κυβερνητικά στελέχη - επιμένουν να πιπιλάνε την καραμέλα της «αντοχής της οικονομίας» για να απορρίπτουν την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων, τόσο των συνταξιούχων όπως και των εργαζομένων, των ανέργων κλπ., στις εφημερίδες φιλοξενούνται ειδήσεις που καταγράφουν τη συνεχιζόμενη - για πολλοστή χρονιά - προκλητική άνοδο των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, παραθέτουμε, τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν (δημοσιεύτηκαν χτες στις εφημερίδες) 3 μεγάλες επιχειρήσεις, από τα οποία προκύπτει πως στο φετινό εννιάμηνο συγκριτικά με το περσινό: Η «Aspis Bank» υπερτετραπλασίασε τα κέρδη της, ο Ομιλος Μυτιληναίου τα υπετριπλασίασε και ο Ομιλος Φουρλή τα υπερδιπλασίασε.

Για ποια αντοχή της οικονομίας μιλάτε κύριοι της κυβέρνησης;

Οπως βολεύει...

«Η εναρκτήρια εκδήλωση (Πέμπτη 24 Νοέμβρη) είναι ανοιχτή στο κοινό. Οι συνεδριακές διαδικασίες των επόμενων ημερών είναι ανοιχτές για τους συνέδρους και όσους/ες έχουν κάρτα παρατηρητή του Συνεδρίου». Αρα όλες οι ουσιαστικές εργασίες του συνεδρίου της είναι κλειστές για το «κοινό», όπως ορίζει σαφώς σε σχετικό ανακοινωθέν της η Νεολαία ΣΥΝ.

Και δε λέμε, βέβαια, δικαίωμά της είναι και, σε τελευταία ανάλυση, καλά κάνει. Η όλη υπόθεση, όμως, έχει την πλάκα της, γιατί οι της Κουμουνδούρου και οι διάφορες «θεραπαινίδες» τους στον Τύπο, θυμούνται να κατηγορούν τις «κλειστές» συνεδριάσεις, μόνο όποτε αφορούν στο ΚΚΕ. Οταν τις κάνουν οι ίδιοι, το γεγονός γίνεται γαργάρα.

Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, υπάρχουν και οι συνεδριάσεις της ΚΠΕ του ΣΥΝ, των «μεγάλων» του κόμματος, όπου οι θύρες είναι ανοιχτές π.χ. στις κάμερες. Βλέπετε, σ' αυτές βασίζονται οι περιώνυμες «τάσεις», για να μην κουκουλωθούν οι απόψεις τους, από τα ισχυρότερα στα κουκιά «ρεύματα»...

Ασύδοτη κι εγκληματική δράση

Στην γειτονική μας Ιταλία, η Εισαγγελία του Μιλάνου έχει ήδη ζητήσει την έκδοση 22 πρακτόρων της CIA, ύποπτων ότι συμμετείχαν στην απαγωγή ενός πρώην ιμάμη, το Φεβρουάριο του 2003. «Η εισαγγελία του Μιλάνου έστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Ρομπέρτο Καστέλι το αίτημα έκδοσης 22 πρακτόρων της CIA, οι οποίοι απήγαγαν τον ιμάμη Αμπού Oμαρ στο κέντρο του Μιλάνου και τον μετέφεραν στην Αίγυπτο, όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε», έγραφε πρόσφατα η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Τώρα η μπάλα είναι στην περιοχή του υπουργού Καστέλι, ο οποίος οφείλει να την προωθήσει στην αμερικανική δικαιοσύνη. Θεωρητικά η διαδικασία επιτρέπει στον υπουργό Δικαιοσύνης να αρνηθεί ή να καθυστερήσει το αίτημα των δικαστικών, αλλά μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε πολιτικό θέμα», συμπλήρωνε η "Κοριέρε ντέλα Σέρα"».

Και δεν ξέρουμε, βέβαια, τι θα κάνει τελικά ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά η ουσία του ζητήματος δε βρίσκεται στην τύχη της συγκεκριμένης έκδοσης, αλλά στο αδιαμφισβήτητο και διαπιστωμένο πλέον κι από δικαστικές αρχές γεγονός της ασύδοτης και εγκληματικής δράσης των κάθε λογής αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Και στη δική μας χώρα

Ναι, καλά διαβάσατε το τέλος του προηγούμενου σχολίου. Σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη δρουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και χωρίς να λογαριάζουν στο παραμικρό διεθνείς κανόνες και νόμους. Και δεν το λέμε αυτό, μόνο και μόνο γιατί γνωρίζουμε τι σημαίνει ιμπεριαλισμός. 'Η, μόνο και μόνο, γιατί η χώρα μας έχει αρκετές ανάλογες εμπειρίες στο πρόσφατο παρελθόν. Παρόμοιες με την Ιταλία καταγγελίες έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ισπανία και Δανία) των οποίων οι κυβερνήσεις ζητούν τώρα εξηγήσεις - με τον έναν ή άλλο τρόπο - από την Ουάσιγκτον. Και, πέρα απ' ολ' αυτά, θυμίζουμε τις καταγγελίες, για απαγωγές και ανακρίσεις Πακιστανών από αγνώστους στην Αθήνα, που είχαν δημοσιευτεί στο «Ρ» το καλοκαίρι και παραπέμπουν ευθέως σε ανάλογες δραστηριότητες. Μπορεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στην τότε παρέμβαση του ΚΚΕ να ισχυρίστηκε άγνοια, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι μετά απ' όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν τον πιστεύει κανείς; Και, τέλος πάντων, ακόμη κι αν αποδεχτούμε τον ισχυρισμό του, έκανε τις συνεπαγόμενες, απλές ερωτήσεις στους Αμερικανούς και τι απαντήσεις πήρε;


Τα... αναχρονιστικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ! Συζήτηση του «προηγούμενου αιώνα» η μονιμότητα των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ κατά τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο. Ενώ το να συζητάμε για εργαζόμενους, που θα δουλεύουν όποτε θέλουν, για όσο θέλουν και όπως θέλουν τα αφεντικά, είναι αντικείμενο αυτού του αιώνα.

Σα να λέμε, δηλαδή, εμείς και όλοι όσοι πιστεύουν, ότι όλες αυτές οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις έχουν κάτι από «μεσαίωνα», δουλοκτητικά συστήματα και όρους σκλαβιάς, είμαστε... αναχρονιστικοί.

Προφανώς, για τους κυβερνώντες και τους λοιπούς οπαδούς του «ευρωμονοδρόμου» και της αγοράς, είναι υπερβολική και εκτός τόπου και χρόνου στις σημερινές συνθήκες - όπου τα υπερκέρδη των πολυεθνικών φθάνουν σε αστρονομικά ύψη - η απαίτηση να έχουν οι εργαζόμενοι σταθερή δουλιά, δωρεάν και σύγχρονες παροχές Υγείας και Παιδείας, Ασφάλιση και κρατική Μέριμνα, καθώς και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Είναι βέβαιο, όμως, πως όταν ο υπουργός Εργασίας τα λέει αυτά, έχει υπόψη του ότι στηρίζεται καλά και όχι μόνον από τον πρωθυπουργό και το κόμμα του. Είναι γνωστή άλλωστε η θέση του ΠΑΣΟΚ, όταν εξαφανίστηκαν τα δικαιώματα των νεοπροσλαμβανόμενων στον ΟΤΕ.

Είπε πολλά η αξιωματική... αντιπολίτευση, αλλά τίποτε κατά της άρσης της μονιμότητας και της διατήρησης των εργασιακών κεκτημένων. Τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάλιστα δεν έμειναν στα λόγια, αλλά προσυπογράψανε και συγκεκριμένες συμφωνίες.

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλωστε αν το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση για το όλο θέμα, δεν έχει παρά να τη... διατυπώσει δημόσια. Μόνο που δεν το κάνει και, πιστέψτε μας, όχι λόγω του... ντροπαλού χαρακτήρα του.

ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ μέγεθος της μιας και μόνο σελίδας είχε η περίφημη τροπολογία που χτες ψηφίστηκε ιδιωτικοποιώντας ουσιαστικά την «Ολυμπιακή Αεροπορία», και μάλιστα σε μια συζήτηση στη Βουλή που δεν ξεπέρασε τη μία ώρα!

Σας βεβαιώνουμε ότι ακόμη και για την κατασκευή μιας γέφυρας στην περιφέρεια ή για τη θεσμοθέτηση μιας ανούσιας επιτροπής ή υπηρεσίας, έχει δαπανηθεί περισσότερος κοινοβουλευτικός χρόνος...

Φορομπήχτες με ... αγγελικά πρόσωπα

Στα λάιφ στάιλ περιοδικά φιγουράρουν πρόσωπα, τα οποία - όπως έχει αποφασιστεί από κομματικά επιτελεία της κυρίαρχης τάξης - θα κατέβουν υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2006. Ονόματα για τις δημαρχίες ή τις νομαρχίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και μετά από λίγες μέρες μετριέται η ...«απήχησή τους» στον κόσμο με «μαγειρεμένες» τις περισσότερες φορές δημοσκοπήσεις. Για τα επιτελεία του δικομματισμού, η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έχει ανοίξει με αυτό τον τρόπο. Με την προσπάθειά τους αυτή επιχειρούν να κρύψουν ότι τελικά και στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κρίνεται η πολιτική και όχι τα πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η παρέλαση υποψηφίων καλά κρατεί, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση μιας σειράς αντιλαϊκών αποφάσεων μέσω των δήμων. Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» καταγράψαμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Στη Λίμνη Εύβοιας δήμος και ΔΕΗ επιβάλλουν αναδρομικό χαράτσι στους δημότες. Στο Ηράκλειο Κρήτης αποφασίστηκε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 2,9%. Ο Δήμος Λάρισας απαιτεί από τους συγγενείς των νεκρών χαράτσι ύψους 25 ευρώ για κάθε κηδεία και μνημόσυνο στο κοιμητήριο της πόλης... Αν κοιτάξει κανείς τα προηγούμενα χρόνια, θα ανακαλύψει - όπως έχει δημοσιευτεί και στην έρευνα του «Ρ» που ξεκίνησε από τις 23 Οκτώβρη και συνεχίζεται - ότι: Στην Πετρούπολη, με δήμαρχο που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ, τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια κατά 19%. Στην Καισαριανή τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί οι δημοτικοί φόροι κατά 20% και 120% στη χρήση πεζοδρομίων. Και εκεί εκλεκτός του ΣΥΝ βρίσκεται στη δημαρχία. Στην Καλλιθέα η «πολυφωνική» δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) έχει αυξήσει τα τέλη από 15%-20%. Στην Αθήνα η δημοτική αρχή προχώρησε σε αύξηση των τροφείων κατά 200%! Το γεγονός είναι ότι η «ομορφιά» του υποψήφιου δεν αλλάζει την πραγματικότητα του θεσμού, που είναι ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ τον έχουν μετατρέψει σε γερό μέσο και θεμέλιο της αντιλαϊκής πολιτικής που πλήττει τους εργαζόμενους. Απλά, οι φόροι επιβάλλονται από ...«αγγελικά» πρόσωπα και ...«ευφυείς» δημάρχους! Είτε μέσα από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης είτε με τις επιλογές των παρατάξεων που στηρίζονται από τα τρία κόμματα. Και γι' αυτό το λόγο η μάχη των εκλογών είναι μια πολιτική μάχη και με τέτοιους όρους πρέπει να δοθεί. Με συμμάχους όσους είναι αναγνωρίσιμοι μέσα από τους αγώνες για τα συμφέροντα του λαού.

Και σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα παλεύει μόνιμα και σταθερά. Για να βρουν κοινό πεδίο για δράση και αγώνα δυνάμεις που θα στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων, θα στηρίζουν τα αιτήματά τους, θα στηρίζουν κάθε προσπάθεια αντίστασης όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα...

ΥΓ: Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ» εκτός από τα ρεπορτάζ για τα δημοτικά χαράτσια, δημοσιεύσαμε κι ένα ρεπορτάζ για το Δήμο Νίκαιας. «Μηδενική αύξηση στα δημοτικά τέλη για 4ο χρόνο», ήταν ο τίτλος και το θέμα αφορούσε το Δήμο Νίκαιας. Ακριβώς αυτή είναι και η διαφορά στο πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας το ρόλο του στην Αυτοδιοίκηση.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ