ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του

Γενικός Γραμματέας επανεκλέχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας
Ο Δημήτρης Χριστόφιας
Με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εργασίες του 20ού Συνεδρίου του ΑΚΕΛ, στο οποίο συμμετείχαν 1.500 σύνεδροι. Η νέα Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη της Συνεδρίαση εξέλεξε Γενικό Γραμματέα τον Δημήτρη Χριστόφια

Το Συνέδριο άρχισε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης με την εισηγητική ομιλία του ΓΓ Δ. Χριστόφια, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εκπροσώπων ελληνοκυπριακών, τουρκοκυπριακών και ξένων κομμάτων. Στο Συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και τους Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Ηλ. Λέγγερη, μέλος της ΚΕ. Επίσης, παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΝΔ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Απόστολος Σταύρου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και από τον ΣΥΝ το μέλος της ΠΓ Πάνος Τρυγάζης.

Στην αρχή της δεύτερης μέρας του συνεδρίου χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι όλων των ελληνοκυπριακών Κομμάτων αλλά, επίσης, και εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών Κομμάτων. Στη συνέχεια, χαιρέτισαν και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων (ο χαιρετισμός που απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δημοσιεύτηκε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»).

Χαιρέτισαν επίσης αρκετά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚΡΟ, του ΚΚ Κίνας και ο Φρ. Βουρτς, εκπρόσωπος της GUE (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά - Πράσινη Σκανδιναβική Αριστερά).

Να σημειώσουμε πως στην εισηγητική ομιλία του ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι «το ΑΚΕΛ, το κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα του λαού, το Κόμμα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα της φιλίας, της συνεργασίας και της κοινής πάλης για λεύτερη, ενωμένη, κοινή πατρίδα».

Εκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, οι οποίες όπως υπογράμμισε, έγιναν μέσα στις συνθήκες της «νέας τάξης».

Οπως σημείωσε, το ΑΚΕΛ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για ειρηνική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Στόχος του ΑΚΕΛ, συνέχισε, «είναι να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν».

Η λύση, υπογράμμισε ο Δ. Χριστόφιας, πρέπει «να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, να αποκαθιστά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα».

Στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών ο Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αναζητηθεί και να εξευρεθεί στα πλαίσια διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου, ενώ το «σχέδιο Ανάν» δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως έχει και πως στόχος είναι να υπάρξουν «ουσιαστικές αλλαγές».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον Γ. Ομήρου

Πραγματοποιήθηκε χτες, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Αλέκα Παπαρήγα με τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ της Κύπρου.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ακόμα: Ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά τη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό και ανταλλάχτηκαν απόψεις για τις θέσεις των δύο κομμάτων. Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση!

Ικανοποιημένος ο Κύπριος Πρόεδρος

Στο μεταξύ, ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, από το απόσπασμα για την Κύπρο στο τελικό ανακοινωθέν που ενέκριναν στη Μάλτα οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας.

«Το σχετικό απόσπασμα των συμπερασμάτων για την Κύπρο κρίνεται πάρα πολύ ικανοποιητικό», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως στην αναφορά αυτή επιβεβαιώνονται κατ' αρχήν «όλα τα ψηφίσματα των προηγούμενων συνόδων της Κοινοπολιτείας».

Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων καλούν για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές της Κοινοπολιτείας, επισήμανε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος. Συμπλήρωσε πως καλούν επίσης για την εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων των ΗΕ για την Κύπρο, περιλαμβανομένου του 365, του 541 και 550 και του 1250, και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος περιουσίας, κάτι «που είναι ένα νέο στοιχείο που παρεμβαίνει».

Τέλος, επισήμανε πως γίνεται αναφορά και στο θέμα των αγνοουμένων και πως οι αρχηγοί των κυβερνήσεων ζητούν επίσης το σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ουσία όμως - πέρα από τις όποιες διακηρύξεις - είναι πως η Βρετανία, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και ως «εγγυήτρια δύναμη» στην Κύπρο, κάνει ό,τι μπορεί για να κρατά το νησί διαιρεμένο.

Χτες, πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση απέσυρε τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στην παλιά Λευκωσία, εξαιτίας των ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για την απόφασή της τα Ηνωμένα Εθνη. Οπως εξήγησε, οι κατοχικές δυνάμεις προέλασαν πέραν της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, παραβιάζοντας το «στάτους κβο».

«Απάντησή μας η ένταση της δράσης μας»

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟ Ραχών Ικαρίας του ΚΚΕ καταστροφές στα γραφεία της Οργάνωσης

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 26 του Νοέμβρη 2005, τα γραφεία του ΚΚΕ στις Ράχες, έγιναν για μια ακόμη φορά στόχος θρασύδειλων τραμπούκων, οι οποίοι αφού έσπασαν το κάλυμμα των παραθύρων, μπήκαν στα γραφεία και επιδόθηκαν σε πρωτοφανείς βανδαλισμούς. Κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε μέσα στα γραφεία, βιβλία, αφίσες, αρχειακό υλικό, εξοπλισμό, κλπ. Πέταξαν μπογιές παντού. Εσπασαν τις τζαμαρίες. Πέταξαν πολλά από τα υλικά στο δρόμο, στα διπλανά χωράφια και στα ρυάκια, στους κάδους των σκουπιδιών. Η μανία τους ήταν τέτοια που προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε έναν απ' αυτούς.

Με σχετική ανακοίνωσή της, αφού επισημαίνει πως τα τοπικά γραφεία της έχουν γίνει πολλές φορές στόχος των θρασύδειλων τραμπούκων, οι οποίοι σπάνε τα παράθυρα, τα φώτα, κατεβάζουν πινακίδες και γράφουν προσβλητικά συνθήματα, η ΚΟ Ραχών Ικαρίας του ΚΚΕ «καταγγέλλει την άνανδρη αυτή επίθεση. Και μάλιστα σε έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από το ήθος και τη δημοκρατία των κομμουνιστών, από την παράδοση και την ιστορία του λαϊκού κινήματος».

«Φαίνεται, υπογραμμίζεται, ότι η δράση και η φωνή του ΚΚΕ ενοχλεί "κάποιους άγνωστους" πάρα πολύ, και με θρασύδειλες ενέργειες προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να περιστείλουμε τη δράση μας.

Για μια ακόμη φορά θα βγούνε γελασμένοι... Τέτοιου είδους επιθέσεις στοχεύουν στο λαϊκό κίνημα, σε καμιά περίπτωση όμως δεν είναι ικανές να πτοήσουν τους κομμουνιστές, τους πρωτοπόρους αγωνιστές, τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται γύρω από το ΚΚΕ». Και η ανακοίνωση καταλήγει:

Το ΚΚΕ και η εργατική τάξη θα συνεχίσουν αταλάντευτα να αγωνίζονται για τη διεύρυνση των κοινωνικών, εργασιακών, δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος. Η απάντησή μας θα είναι η ένταση της πολιτικής μας δράσης, η ακόμα πιο δυναμική συμμετοχή μας στους αγώνες, η ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Το δυνάμωμά τους θα αποτελέσει τον οδοστρωτήρα που θα σαρώσει κάθε ενέργεια που θα στρέφεται κατά των αγώνων των εργαζομένων, κατά του ΚΚΕ».

Αντιπερισπασμοί Χριστόδουλου

Την τακτική της ξεδιπλώνει μέρα με τη μέρα η Ιερά Σύνοδος ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή - την 1η Δεκέμβρη - πρότασης νόμου από την «Ελληνική Ενωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου», για το διαχωρισμό Εκκλησίας -Κράτους.

Ετσι χτες, από το Κιλκίς, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τάχτηκε εμμέσως κατά του διαχωρισμού χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του αντιπερισπασμού. Ταύτισε δηλαδή την πίστη με τις ηθικές και πνευματικές αξίες και μίλησε γενικόλογα και αόριστα για την «κρίση των πνευματικών και ηθικών αξιών», για τον καταναλωτισμό, το χρήμα, τη δόξα, την εξουσία και την επιβολή, που ενδιαφέρει κάποιους, ενώ άλλοι υποφέρουν, για τα δυσεπίλυτα προβλήματα του κόσμου, για τον ατομικισμό που βρίσκεται, όπως είπε, στο ύπατο σημείο σήμερα.

Μίλησε δηλαδή για τ' αποτελέσματα ενός εκμεταλλευτικού συστήματος που λέγεται καπιταλισμός, «ξεχνώντας» ότι στην παραπάνω κατάσταση και στη στήριξη αυτού του συστήματος έχουν «βοηθήσει» κατά καιρούς και οι εκάστοτε διοικήσεις της Εκκλησίας. Με το σφιχτό δέσιμό τους και τη διαπλοκή τους με το αστικό κράτος, το έχουν «βοηθήσει» να αξιοποιεί την επιρροή της, για να διαιωνίζει την κυριαρχία του και να καταπιέζει τον κόσμο. Από την άλλη, οι εκάστοτε διοικήσεις της Εκκλησίας έχουν το δικό τους όφελος με αυτό το σφιχτό δέσιμο. Συμμετέχουν και απολαμβάνουν την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική ισχύ της κρατικής εξουσίας κάνοντας σκόντο σε αυτό το «χριστιανικό φρόνημα» που θέλει τώρα ο αρχιεπίσκοπος να ξαναβρεί όπως είπε, τη γνησιότητα του!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ