ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Κοροϊδίας το ανάγνωσμα...

Τα γνωστά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «μέτρα» συγκάλυψης της ανεργίας - και μάλιστα για ελάχιστους - ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εργασίας

«Ασπιρίνες» για να αντιμετωπίσει το δράμα 1.000 από τους χιλιάδες απολυμένους των κλειστών εργοστασίων της Θεσσαλονίκης, εξήγγειλε ο υφυπουργός απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη. Εταξε νέες κρατικές επιδοτήσεις στους βιομήχανους και για τους εργαζόμενους υποσχέθηκε προγράμματα μετάλλαξης άνεργων και απολυμένων σε «επιχειρηματίες», επέκταση της μερικής απασχόλησης με χρησιμοποίηση της Νομαρχίας και των Δήμων.

Στη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη, με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με εκπροσώπους του Συνδικάτου Ιματισμού και καπνεργάτες, ο Γ. Γιακουμάτος μοίρασε ακάλυπτες «επιταγές απασχόλησης» - όπως χαρακτήρισε τα μέτρα - για περίπου 1.000 άνεργους. Ανακοίνωσε 150 θέσεις μερικής απασχόλησης 18μηνης διάρκειας - οι 100 στη Νομαρχία και οι 50 σε Δήμους - νέα προγράμματα επιδότησης των βιομηχάνων - 16 και 20 ευρώ ημερησίως για απασχόληση ανέργων - και προγράμματα επιδότησης ανέργων για τη δημιουργία επιχειρήσεων.

Ικανοποιημένοι φαίνεται πως βγήκαν από τη συνάντηση οι συνδικαλιστές της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) και ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες να μεταβούν στην Αθήνα για να εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Πάλη για μέτρα ουσιαστικής προστασίας

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον νέο εμπαιγμό σε βάρος των ανέργων. Σημειώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (βλ. επιδότηση εργοδοτών αντί στήριξη των ανέργων, αντικατάσταση της πλήρους σταθερής εργασίας από τη μερική απασχόληση, προγράμματα ψευτοκατάρτισης, κλπ.) ακολουθεί την ίδια, απαράλλακτη πολιτική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου και των αρπακτικών του.

«Οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι εργαζόμενοι, τίποτα δεν μπορούν να περιμένουν από τις κυβερνήσεις είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που η ΕΕ καταργεί την κλωστοϋφαντουργία, τον καπνό, πολλούς παραγωγικούς κλάδους, καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν στα κόμματα που ορκίζονται στο μονόδρομο της ΕΕ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Και καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη για να περάσουν αυτές οι πολιτικές. Να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, επίδομα ανεργίας στα 1.050 ευρώ για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, ασφάλιση για όλο το χρόνο της ανεργίας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στις υπηρεσίες των εφοπλιστών η ΠΝΟ

Παραβίασε απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΡΡΑΕΝ (Πανελλήνια Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών - Ραδιοηλεκτρικών Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού) ζητούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) καταγγέλλοντας τον γενικό γραμματέα Γιάννη Χαλά και ομάδα συνδικαλιστών της ΠΝΟ ότι παραβίασαν απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 10/11/2005.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ αφορούσε την καταγγελία αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ αναφορικά, μεταξύ άλλων, με την απαλλαγή των εφοπλιστών στα κρουαζιερόπλοια από τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ, καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των οργανικών συνθέσεων των πλοίων με βάση την εγκριτική πράξη.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις διοικήσεις των σωματείων επισημαίνουν πως «σε αντίθεση με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, οι παραπάνω, αντί να καταγγείλουν τον υπουργό ΕΝ, Μανόλη Κεφαλογιάννη, τις αποφάσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αυτός και η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησαν και προωθούν, καλούν εφοπλιστικές εταιρίες όπως την LOUIS SHIPPING για να συζητήσουν την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που ψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή, επικαλούμενοι υποκριτικά ότι εκπνέει η τουριστική σεζόν για το 2005 και χρειάζεται προπαρασκευή για τη στελέχωση και την επάνδρωση των πλοίων της εν λόγω εταιρίας για το 2006».

Και συμπληρώνουν: «Με έγγραφό της προς το ΥΕΝ στις 17 Νοέμβρη 2005 ευθαρσώς η ΠΝΟ δηλώνει ότι έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις και η διαφωνία της είναι στο χρονικό διάστημα, που όπως γράφει είναι "μεγαλύτερο του αρχικώς προσδιορισθέντος", "διετές αντί ενός χρόνου διάρκειας"».

Τα ερωτήματα που απευθύνουν οι διοικήσεις των σωματείων προς την ηγετική ομάδα της ΠΝΟ είναι αμείλικτα: «Ποιοι και πότε συμφώνησαν στην ΠΝΟ; Γιατί παραβιάζονται οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ; Σε ποια βάση θα γίνει η συζήτηση με την εταιρία LOUIS SHIPPING; Ποιος θα καθορίσει τις θέσεις της ΠΝΟ και πότε;».

ΑΡΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ανεκτίμητη αξία και εφόδιο στους αγώνες

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ

Πλήθος εργαζομένων, συνδικαλιστών και άλλων Λαρισαίων παραβρέθηκαν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ) και του Αρχείου Ιστορίας των Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ.) για την αξία της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, αξιοποίησης και προβολής των ιστορικών αρχείων του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Οπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, από την ιστορικό, εκπρόσωπο του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ Κάλια Χατζηγιάννη, η αξία αυτή δεν είναι απλά και μόνο ερευνητική, αλλά αποτελεί ανεκτίμητο εργαλείο στους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος. Αναφέρθηκε, δε, στις δυσκολίες συγκέντρωσης του αρχειακού υλικού, σημειώνοντας την ανάγκη συνειδητοποίησης, από τους συνδικαλιστές, της σπουδαιότητας των εγγράφων για τη διατήρησή τους.

Στην προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού αρχείου του ΕΚΛ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρός του Τ. Τσιόγκας, λέγοντας: «Στα τέλη του 1994 από τις μεγάλες πλημμύρες στην Αθήνα καταστράφηκε το αρχείο του ΚΚΕ, στον Περισσό. Τότε κάθε Σαββατοκύριακο, πηγαίναμε στην Αθήνα για να το σώσουμε από τη λάσπη και το νερό. Μετά απ' αυτή την εμπειρία άρχισαν να γίνονται συζητήσεις για το Εργατικό Κέντρο, για τη διάσωση και ανάδειξη του αρχείου της ιστορίας του».

Στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας, κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του ΕΚΛ, από το 1910 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα που υπήρχαν από τότε και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Από τη μια, η γραμμή της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες κι, από την άλλη, η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Και καταλήγοντας υπερτόνισε το χρέος των αγώνων μέχρι την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής που είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και το πέρασμα των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στα χέρια της, για την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Στ. Γουλούλης, προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με το ΕΚΛ για την οργάνωση με την παροχή τεχνογνωσίας και τη λειτουργία ενός σύγχρονου αρχείου.

Αγωνιστικός γιορτασμός της 3ης Δεκέμβρη

Τετραήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων και εκδηλώσεων με αποκορύφωμα την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, οπότε θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή προγραμματίζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και φορείς και εργαζόμενοι των ιδρυμάτων πρόνοιας και κέντρων ειδικής αγωγής. Η συγκέντρωση θα γίνει σε αίθουσα εκδηλώσεων Χαλκοκονδύλη 37, στον 5ο όροφο.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τη συμβολική εκδήλωση τιμής στη μνήμη των αγωνιστών αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους τη νύχτα της 30ής Νοέμβρη 1943 μέσα στα νοσοκομεία των Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη 2005 και ώρα 12:30 μ.μ. στο μνημείο εκτελεσθέντων που βρίσκεται μέσα στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου σε χώρο του Νοσοκομείου. Επίσης, την 1η και 2η Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν περιοδείες και συγκεντρώσεις σε ιδρύματα πρόνοιας και ειδικής αγωγής.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΠ
Κάλεσμα αντίστασης

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ)για να στηρίξουν και με τη ψήφο τους το ψηφοδέλτιό της ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων, απευθύνει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα (ΔΕ) Υπαλλήλων ΟΛΠ, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη ΔΣ του σωματείου, και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΟΜΥΛΕ, που θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη 30 Νοέμβρη και μεθαύριο Πέμπτη 1 Δεκέμβρη στους τεχνίτες - χειριστές και στους διοικητικούς - οικονομικούς υπαλλήλους αντίστοιχα.

«Ο ταξικός αγώνας είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η εργοδοσία» σημειώνει η παράταξη. Κεντρικά αιτήματα της ΔΕ Υπαλλήλων ΟΛΠ, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Σύμβαση που να καλύπτει τις ανάγκες στο εισόδημά μας, με γενναίες αυξήσεις χωρίς την ανάγκη της υπερωρίας και διπλοβάρδιας.
  • Κανονισμό εργασίας που θα κατοχυρώνει και θα αναβαθμίζει τα δικαιώματά μας, τις οργανικές θέσεις πλήρους και σταθερής μόνιμης εργασίας και κάλυψη αντικειμένων με τον κανονισμό, όπου σήμερα υπάρχουν κενά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ