Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Ανεκτίμητη αξία και εφόδιο στους αγώνες

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ

Πλήθος εργαζομένων, συνδικαλιστών και άλλων Λαρισαίων παραβρέθηκαν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ) και του Αρχείου Ιστορίας των Συνδικάτων (ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ.) για την αξία της συγκέντρωσης, διαφύλαξης, αξιοποίησης και προβολής των ιστορικών αρχείων του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Οπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, από την ιστορικό, εκπρόσωπο του ΑΡ.ΙΣΤΟ.Σ Κάλια Χατζηγιάννη, η αξία αυτή δεν είναι απλά και μόνο ερευνητική, αλλά αποτελεί ανεκτίμητο εργαλείο στους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος. Αναφέρθηκε, δε, στις δυσκολίες συγκέντρωσης του αρχειακού υλικού, σημειώνοντας την ανάγκη συνειδητοποίησης, από τους συνδικαλιστές, της σπουδαιότητας των εγγράφων για τη διατήρησή τους.

Στην προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του ιστορικού αρχείου του ΕΚΛ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρός του Τ. Τσιόγκας, λέγοντας: «Στα τέλη του 1994 από τις μεγάλες πλημμύρες στην Αθήνα καταστράφηκε το αρχείο του ΚΚΕ, στον Περισσό. Τότε κάθε Σαββατοκύριακο, πηγαίναμε στην Αθήνα για να το σώσουμε από τη λάσπη και το νερό. Μετά απ' αυτή την εμπειρία άρχισαν να γίνονται συζητήσεις για το Εργατικό Κέντρο, για τη διάσωση και ανάδειξη του αρχείου της ιστορίας του».

Στην ομιλία του ο Τ. Τσιόγκας, κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του ΕΚΛ, από το 1910 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα που υπήρχαν από τότε και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Από τη μια, η γραμμή της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες κι, από την άλλη, η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής. Και καταλήγοντας υπερτόνισε το χρέος των αγώνων μέχρι την εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής που είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και το πέρασμα των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στα χέρια της, για την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Στ. Γουλούλης, προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο νομό, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με το ΕΚΛ για την οργάνωση με την παροχή τεχνογνωσίας και τη λειτουργία ενός σύγχρονου αρχείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ