Τρίτη 29 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων

Την τελευταία δεκαετία προσλήφθηκαν μόλις 15.000 νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, όταν οι μόνιμες ελλείψεις ξεπερνούν τις 25.000

Σταγόνα στον ωκεανό των τρομακτικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, στις δομές της Πρόνοιας που γλίτωσαν απ' τη διαλυτική πρακτική των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας αποτελούν οι προσλήψεις που έγιναν την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την απογραφή του προσωπικού που έκανε το υπουργείο Υγείας στις 31 Οκτώβρη 2005.

Οπως φαίνεται στον Πίνακα 2, οι προσλήψεις όλων των κατηγοριών των εργαζομένων και των γιατρών την περίοδο 1996 - 2005 ήταν συνολικά 31.379 εκ των οποίων οι 14.540 ήταν νοσηλευτές και οι 5.464 γιατροί. Μόνο οι ελλείψεις νοσηλευτών είναι 25.000 - όπως αναγνώριζε και η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα - ενώ λείπουν περισσότεροι από 3.000 γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς φορείς των γιατρών.

Η απογραφή του υπουργείου Υγείας αποτυπώνει την πολιτική της σκληρής λιτότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των προσλήψεων, που συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ και την οποία προσπαθεί να συγκαλύψει με ανέξοδες υποσχέσεις για νέες προσλήψεις. Ετσι, κατά τη χτεσινή παρουσίαση των στοιχείων της απογραφής ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε την έγκριση 4.500 προσλήψεων - εκ των οποίων 2.300 νοσηλευτών - για το 2006.

Κι όταν ο «Ρ» έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί να υπάρξει τέτοια έγκριση, όταν ακόμα κι αν διατεθούν και τα 30 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2006 για τις προσλήψεις σε όλο το δημόσιο τομέα, αυτά επαρκούν μόνο για 2.140 προσλήψεις, ο Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε: «Δεν πετώ στα σύννεφα. Δε θα 'ρθουν. Οπως εγώ τώρα παίρνω την προίκα των προηγούμενων έτσι και κάποιοι επόμενοι θα πάρουν την προίκα των παρόντων».

«Μύλος» με τα στοιχεία


Στον Πίνακα 1 φαίνεται το σύνολο των εργαζομένων όλων των κατηγοριών στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας συμπεριλαμβανομένων των γιατρών στα πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Συνολικά όμως στις κεντρικές υπηρεσίες και τις μονάδες του υπουργείου Υγείας εργάζονται 109.667 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών αν υπολογιστούν οι αποσπασμένοι σε αυτό υπάλληλοι και ταυτόχρονα αφαιρεθούν οι αποσπασμένοι από το υπουργείο Υγείας σε άλλες υπηρεσίες απ' το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα αλισβερίσι που έχει απίστευτες διαστάσεις, καθώς όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πασχάλης Μπουχώρης, υπάρχουν μετακινήσεις του προσωπικού με απλές προφορικές αποφάσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις παραπάνω υπηρεσίες είναι και το γεγονός ότι στον απολογισμό που έκανε ο τέως υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής το Φλεβάρη του 2004 ανέβαζε το ανθρώπινο δυναμικό σε 83.400 άτομα.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όταν ρωτήθηκε αν μέσα απ' την απογραφή κατέγραψε και τις κενές οργανικές θέσεις, υποστήριξε ότι αυτό θα ήταν ανεδαφικό, καθώς με μια τέτοια καταγραφή δε θα κατέγραφε τις ανάγκες που προστέθηκαν με την ανάπτυξη νέων κλινικών και μονάδων στα νοσοκομεία. Επίσης, δήλωσε ότι δε γνωρίζει ποιος είναι ο αριθμός των αποκλειστικών νοσοκόμων στα νοσοκομεία καθώς και των εργαζομένων στα διάφορα συνεργεία, στα οποία έχουν εκχωρηθεί τομείς των δημόσιων νοσοκομείων.

Ανάμεσα στα στοιχεία της απογραφής - χωρίς ποιοτικά όμως χαρακτηριστικά - είναι και οι θάλαμοι και το πλήθος των κλινών ανά νοσηλευτική μονάδα. Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αφορμή αυτή την καταγραφή προσπάθησε να εμφανιστεί ως συνεπής με την προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ για την κατάργηση των πολύκλινων θαλάμων και τη λειτουργία τους με 1 - 4 κρεβάτια. Μέχρι το τέλος του 2006 δε θα υπάρχουν θάλαμοι με 9 - 13 κρεβάτια, ενώ μέχρι το τέλος της τετραετίας δε θα υπάρχουν θάλαμοι με 5 - 8 κρεβάτια είπε ο Ν. Κακλαμάνης.

Αναφορές, αγωγές, ΕΔΕ...

Ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε χτες την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου για τις ακατάλληλες σύριγγες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο καθώς και την παράδοση φακέλου για τα πλαστά πιστοποιητικά στους μετανάστες στο Αττικό νοσοκομείο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ για το Δρομοκαΐτειο, με αφορμή ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού ότι βρέθηκαν ποντίκια σε σούπα ασθενών.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον κατηγόρησε για «φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα και δημαγωγικούς αντιπερισπασμούς». Ακολούθησε ανακοίνωση του Νικήτα Κακλαμάνη στο ίδιο μήκος κύματος, καλώντας τον Ευ. Βενιζέλο να απαντήσει εάν είναι με το μέρος των προμηθευτών ή εάν στηρίζει ενέργειες και μέτρα που αποβλέπουν στη διαφάνεια και εξυγίανση των προμηθειών στο χώρο της Υγείας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ